ΣτΕ: Συζητήθηκε η αίτηση κατά της καταστροφικής επένδυσης στο Ελληνικό

1171
στε

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η συνταγματικότητα και νομιμότητα της επένδυσης στο Ελληνικό Αττικής και ειδικότερα για τα έργα ύψους 6 δισ. που πρόκειται να κατασκευαστούν, στο μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας άναψε το “πράσινο φως” για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό. Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι είναι συνταγματικό και νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής» (έκτασης 6.000 στρεμμάτων) και έκανε μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Στη συνέχεια, περισσότεροι από 550 κάτοικοι της περιοχής του Ελληνικού, όπως και νομικά πρόσωπα (Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, Οικολογική Συνεργασία, Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση-WWF Ελλάς, Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κλπ) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα.

Παρέμβαση υπέρ του Προεδρικού Διατάγματος έκαναν το ΤΑΙΠΕΔ, οι εταιρίες Ελληνικό Α.Ε., Helliniko global κ.λπ.

Στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Χρήστος Ντουχάνης) συζητήθηκαν οι εν λόγω αιτήσεις ακύρωσης.

Οι δικηγόροι των προσφευγόντων στράφηκαν κατά της πρόβλεψης «για την κατασκευή 6 ουρανοξυστών των 200 μέτρων ύψους ο καθένας (ο ένας θα έχει και καζίνο 15.000 τ.μ.) και κατά της κατασκευής και άλλων ύψους 60 μέτρων». Υποστήριξαν ότι οι ουρανοξύστες πρέπει να εναρμονίζονται με το αττικό τοπίο.

Επίσης, ανέφεραν ότι στην επίμαχη περιοχή των 6.000 στρεμμάτων δημιουργείται μια ολόκληρη πόλη 44.000 κατοίκων, η οποία θα έχει διπλάσιο συντελεστή δόμησης, δηλαδή συντελεστή «μαμούθ», αφού ο γενικά επικρατέστερος συντελεστής δόμησης είναι 0,80, ενώ στην επίμαχη περιοχή του Ελληνικού προβλέπεται από 0,86 έως 1,80.

Σε άλλο σημείο οι δικηγόροι των προσφευγόντων ανέφεραν ότι το Π.Δ. παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (άρθρο 24 Συντάγματος), καθώς «έχουν ξεπεραστεί τα ανεκτά όρια της φέρουσας ικανότητας του Λεκανοπεδίου της Αττικής και της ισορροπίας μεταξύ δομημένων και αδόμητων κοινόχρηστων εκτάσεων». Επίσης, σύμφωνα με τους συνηγόρους, παραβιάζει σωρεία συνταγματικών διατάξεων, όπως επίσης την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας