Στα ύψη η αντιπαλότητα ΗΠΑ-Ρωσίας για ναυτική κυριαρχία στη ΝΑ Μεσόγειο

596
Στα ύψη η αντιπαλότητα ΗΠΑ-Ρωσία

Η Ρωσία προσπαθεί να αμφισβητήσει την Αμερικανική-Νατοϊκή κυριαρχία τουλάχιστον στην ΝΑ Μεσόγειο, υποβοηθούμενη από τις βάσεις της στη Συρία

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές εντείνεται διαρκώς η αντιπαλότητα μεταξύ ναυτικών δυνάμεων-ΗΠΑ και Ρωσίας στην ΝΑ Μεσόγειο.

Άφαντα τα ρωσικά υποβρύχια

Πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο ρωσικά υποβρύχια “χάθηκαν και πάλι” από τα ραντάρ παρακολούθησης των νατοϊκών πλοίων και αεροσκαφών, στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Οι νατοϊκές δυνάμεις άρχισαν να παρακολουθούν τρία ρωσικά υποβρύχια στη δυτική Μεσόγειο, εκ των οποίων τα δύο χάθηκαν ξαφνικά.

Σύμφωνα πάντα με ρωσικές πηγές, το παραπάνω συμβάν επιβεβαιώνεται από την αυξημένη δραστηριότητα των αεροσκαφών περιπολίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή, τα οποία προσπαθούν να τα εντοπίσουν.

Είναι γνωστό ότι η παρακολούθηση ρωσικών υποβρυχίων πραγματοποιήθηκε όχι μόνο από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, αλλά και από πολεμικά πλοία με ειδικό εξοπλισμό, ωστόσο, ακόμη και ειδικές σημαδούρες που αναπτύχθηκαν σε όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα δεν μπόρεσαν να καθορίσουν την τρέχουσα θέση των ρωσικών υποβρυχίων, καθώς τα τελευταία κυριολεκτικά “εξαφανίστηκαν” απλά πηγαίνοντας στα βάθη της θάλασσας.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον δύο ρωσικά υποβρύχια κατευθύνονται προς την ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα και ένα ακόμη κινείται προς τη Διώρυγα του Σουέζ για περαιτέρω διέλευση στον Ινδικό Ωκεανό.

Η ρωσική τακτική των υποβρυχίων

Επισημαίνουμε ότι στο παρελθόν ρωσικές πηγές είχαν αναφέρει παρόμοια περιστατικά, τα οποία απέδιδαν στην τακτική που ακολουθούσαν τα ρωσικά υποβρύχια στη Μεσόγειο, η οποία είναι υπερκορεσμένη από παντός είδους πλοία, όπως πολεμικά, εμπορικά και επιβατικά.

Τότε οι Ρώσοι ανέφεραν ότι τα υποβρύχια τους ουσιαστικά έπλεαν ακριβώς κάτω από μεγάλα εμπορικά πλοία, εμποδίζοντας έτσι τον ηχητικό εντοπισμό τους λόγω της μεγάλης προπέλας του εμπορικού πλοίου. Κατά την πορεία τους “έπιαναν”  άλλο πλοίο αλλάζοντας με αυτό τον τρόπο κατευθύνσεις, ενώ σε κάποια στιγμή κατέβαιναν σε μεγάλο βάθος παραμένοντας ακίνητα, εμποδίζοντας έτσι τον εντοπισμό τους.

Ναυτικό επεισόδιο ανοιχτά της Ταρσούς στη Συρία

Στα πλαίσια του “ψυχρού πολέμου” μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας στην ΝΑ Μεσόγειο, ρωσικές πηγές ανέφεραν δεύτερο περιστατικό σύμφωνα με το οποίο, πλοίο του ΝΑΤΟ προσπάθησε να πλησιάσει τη ρωσική ναυτική βάση, αλλά αναχαιτίστηκε αμέσως από μαχητικό αεροσκάφος.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι έγινε απόπειρα προσέγγισης από νατοϊκό πλοίο της ρωσικής ναυτικής βάσης στην Ταρσό της Συρίας.

Προφανώς, το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου ήθελε να παραβιάσει τα χωρικά ύδατα, γεγονός που προκάλεσε την ρωσική αντίδραση με την αποστολή οπλισμένου μαχητικού αεροσκάφους  Su-30SM , το οποίο πραγματικά πέταξε  σχεδόν πάνω από το κατάστρωμα του πλοίου, καθιστώντας σαφή την πρόθεσή του του ότι οι αντιπλοιικοί πυραύλοι Kh-31 θα εκτοξεύονταν σε περίπτωση συνέχισης της κίνησης του πλοίου εντός των Συριακών χωρικών υδάτων.

Περαιτέρω κλιμάκωση αποφεύχθηκε, αφού, το πλοίο του ΝΑΤΟ άλλαξε πορεία.

Οι Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος συνέχισε να παρενοχλεί το πλοίο του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα αυτό να εγκαταλείψει την περιοχή

Επίσης αναφέρεται πιθανή χρήση ηλεκτρονικών αντιμέτρων  τα οποία έχουν τη δυνατότητα να εκπέμψουν όχι μόνο τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που βρίσκονται ανεπτυγμένα  σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Ρωσία μετά την κάθοδο και στρατιωτική εγκατάστασή της στη Συρία, προσπαθεί να αμφισβητήσει την αμερικανική-νατοϊκή κυριαρχία τουλάχιστον στην ΝΑ Μεσόγειο, υποβοηθούμενη από τις βάσεις της στη χώρα.

Οι στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας στη Συρία

Υπενθυμίζουμε ότι το 2017  η Ρωσία υπέγραψε συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση για διατήρηση της χρήσης της αεροπορικής βάσης Χμεϊμίν στη Λαττάκεια από τη ρωσική αεροπορία για χρονική περίοδο 49 ετών. Η αρχική συμφωνία, η οποία υπεγράφη στη Δαμασκό τον Ιανουάριο του εν λόγω έτους, θέτει τους όρους χρήσης της αεροπορικής βάσης Χμεϊμίν της Συρίας. Η βάση έχει αξιοποιηθεί από τη ρωσική πολεμική αεροπορία για την πραγματοποίηση βομβαρδισμών με στόχο ανταρτικές δυνάμεις, που μάχονται τον κυβερνητικό στρατό του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Παράλληλα είναι γνωστό ότι ο ρωσικός στόλος διατηρούσε μια βάση στο συριακό λιμάνι της Συρίας στη Μεσόγειο από τη δεκαετία του 1970.

Μολονότι οι διευκολύνσεις στην Ταρτούς αποκαλούντο συχνά βάση, μέχρι πρόσφατα εχαρακτηρίζοντο σωστότερα ως μικρή επιμελητειακή εγκατάσταση, προορισμένη να εξασφαλίζει υποστήριξη στις αναπτυσσόμενες στη Μεσόγειο ναυτικές μονάδες.

Η εγκατάσταση στερείτο της χωρητικότητας ελλιμενισμού περισσότερων από ολιγάριθμα σκάφη και κανενός μεγαλύτερου του εκτοπίσματος κορβέτας. ΄Ηταν προφανώς επανδρωμένη κυρίως από πολιτικό τεχνικό προσωπικό. Στην αρχή του πολέμου στη Συρία το 2011 είχε φαίνεται περιπέσει σε αποσάθρωση και χρησιμοποιείτο ελάχιστα.

Η Ρωσία έχει συνάψει τώρα 49ετή σύμβαση χρήσεως της βάσης, η οποία προορίζεται για τεράστια επέκταση. Το σχέδιο είναι να διευρυνθεί έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει ταυτοχρόνως 11 πολεμικά σκάφη, ορισμένα των οποίων πυρηνοκίνητα. Το έργο άρχισε το 2017.

Στην περίπτωση που το σχέδιο εφαρμοσθεί στην πληρότητά του, θα μεταβάλει την σημερινή εγκατάσταση σε μια ναυτική βάση συγκρινόμενη σε κλίμακα με αυτές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε άλλα σημεία της Μεσογείου.

Τέλος, από καιρό σε καιρό διαρρέουν πληροφορίες περί μιας μεγάλης ρωσικής βάσεως ακροάσεων (SIGINT) στην επαρχία Λαττάκεια της Συρίας, μολονότι στοιχεία επιβεβαίωσης της ύπαρξής της είναι δυσεύρετα.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Παναγιώτης Νάστος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας