Σκόπια εκτός ΕΕ με βέτο Βουλγαρίας-Η Ελλάδα αδιάφορη για «Μακεδονική» εθνότητα-γλώσσα

1134
Ζόραν Ζάεφ

Η Ελλάδα με βάση την απαράδεκτη Συμφωνία των Πρεσπών τάχθηκε, δυστυχώς, υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ.

Αντίθετα, η Βουλγαρία έθεσε βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, διαφωνώντας με την χρήση από τα τελευταία της ορολογίας «Μακεδονική» εθνότητα και «Μακεδονική» γλώσσα, θεωρώντας ότι τόσο η εθνότητα όσο και η γλώσσα της γείτονος έχουν βουλγαρικές ρίζες και η ονομασία τους με την προσθήκη του μακεδονικού αποτελεί σφετερισμό της βουλγαρικής ταυτότητας και παράδοσης.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δεν αναμένει ότι η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Τρίτη θα εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη “Βόρεια Μακεδονία” γιατί όπως δήλωσε σήμερα, η Βουλγαρία δεν έχει καμφθεί.

«Δυστυχώς προς το παρόν τα μηνύματα δεν είναι καλά», δήλωσε σε εκδήλωση του πολιτικού ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ σήμερα το απόγευμα στο Βερολίνο –εκδήλωση κατά την οποία βραβεύθηκε ο Ζόραν Ζάεφ. Ο Μάας είπε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να εργάζεται «σκληρά» προς αυτή την κατεύθυνση, «όπως και όλες τις τελευταίες ημέρες.» Το ζήτημα δεν είναι αν, αλλά πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, επέμεινε  ο  Μάας.

Η απόφαση για την έναρξή τους έχει ληφθεί τον Μάρτιο και «όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.» Παράλληλα έκανε έκκληση στον Ζόραν Ζάεφ να συνεχίσει τις «προσπάθειες, να αναπτύξει μαζί με τη Βουλγαρία μια θετική ατζέντα». Το τελευταίο διάστημα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Χάικο Μάας επιδίωξαν να κάμψουν την άρνηση της Βουλγαρίας.

Η Βουλγαρία δεν υποχωρεί

Την Κυριακή η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κατερίνα Ζαχαρίεβα επανέλαβε για ακόμη μια φορά το βέτο της χώρας της στην έναρξη διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία επικαλούμενη επίμαχα γλωσσικά και ιστορικά ζητήματα των δύο πλευρών που δεν έχουν επιλυθεί.

Μεταξύ άλλων η Βουλγαρία δεν δέχεται «Μακεδονική» γλώσσα στα ευρωπαϊκά έγγραφα, και ζητεί από τη γειτονική χώρα να αναγνωρίσει ότι το έθνος και η γλώσσα έχουν βουλγαρικές ρίζες και να θέσει τέλος στην «αντιβουλγαρική ρητορική, να απαλείψει από τα σχολικά βιβλία ιστορίας απαξιωτικούς όρους για τη Βουλγαρία και να αποκαταστήσει ιστορικά γεγονότα». Ο Ζάεφ από πλευράς του επιμένει ότι η ταυτότητα και γλώσσα δεν είναι προς διαπραγμάτευση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας