Σκάνδαλο-Κρατική στήριξη 26δισ. στις Τράπεζες για ξεφόρτωμα-τζάμπα “κόκκινων-δανείων” σε fund-αντί δανειοληπτών

1634
Σκάνδαλο-Κρατική στήριξη 26δισ.

Πρωτοφανή οικονομική στήριξη παρέχει το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες με βασικό στόχο να μηδενίσουν τα προβληματικά τους δάνεια.

Τα κίνητρα

Το ελληνικό δημόσιο παρείχε δύο ειδών στηρίξεις στις τράπεζες.

  • Έμμεση κεφαλαιακή στήριξη μέσω swaps, ουσιαστικά το κράτος βοήθησε τις τράπεζες να εγγράψουν σημαντικά έκτακτα κέρδη ώστε να δαπανήσουν κεφάλαια στην προσπάθεια εξυγίανσης των ισολογισμών τους από τα προβληματικά δάνεια.

Η συνολική στήριξη αυτού του τύπου είναι 2,1 δισεκ. ευρώ και μαζί με το Cocos της Πειραιώς το μετατρέψιμο ομόλογο η κεφαλαιακή στήριξη είναι 4,1 δισεκ. ευρώ.

  • Κρατικές εγγυήσεις, το ελληνικό κράτος παρείχε ή θα παρέχει κρατική εγγύηση 22 δισεκ. ευρώ στα ομόλογα που θα εκδώσουν για τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων.

Η εγγύηση δίδεται επειδή υπάρχει αμφιβολία στην αγορά για την πραγματική αξία των senior bond των κύριων ομολόγων που εκδίδουν για τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων. Άν η εγγύηση καταπέσει γιατί τα ομόλογα χάνουν την αξία τους, τότε έρχεταιτο κράτος να καλύψει τη ζημιά.

Π.χ. εάν μια τράπεζα τιτλοποιήσει ενήμερα δάνεια 1 δισεκ. και εκδώσει 400 ή 500 εκατ κύριο ομόλογο δεν θα λάβει κρατική εγγύηση γιατί η αξιοπιστία της εν λόγω τιτλοποίησης δεν χρειάζεται κρατική εγγύηση.

Η ανάλυση

Το ελληνικό δημόσιο προέβη σε μια πρωτοφανή από άποψης μεγέθους υποστήριξη στις ελληνικές τράπεζες, η οποία ήταν απαραίτητη για να μπορέσουν οι τράπεζες να μηδενίσουν τα παλαιά NPEs.
Η Εθνική και η Eurobank εκτιμάται (;) ότι θα μηδενίσουν τα NPEs εντός του 2021 αλλά και Πειραιώς και Alpha bank επίσης θα πλησιάζουν τον μηδενισμό με τις νέες τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων και την ενεργοποίηση του Ηρακλή 2.

Τα έκτακτα κεφάλαια 2,1 δισεκ. + 2,040 δισεκ. ευρώ

Το ελληνικό δημόσιο… παρασκηνιακά έδωσε έκτακτο κεφάλαιο περίπου 2,1 δισεκ. και μαζί με τα Cocos τα 2,040 δισεκ. της Πειραιώς που μετατράπησαν σε μετοχές συνολικά 4,1 δισεκ. ευρώ.
Τα 2,040 δισεκ. της Πειραιώς συνέβαλλαν στο να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα κεφάλαια του ομίλου της Πειραιώς ενώ δεν θα καταβάλλει και τόκους 164 εκατ ετησίως….

H Εθνική τράπεζα η πιο ευνοημένη

Από όλη αυτή την διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης η πιο ευνοημένη είναι η Εθνική τράπεζα μέσω  του Titlos του swap της Goldman επί εποχής διακυβέρνησης Σημίτη και των swaps επί εποχής κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ξεπερνώντας το 1 δισεκ. ζημία που υπέστη επί εποχής διοίκησης Ταμβακάκη και 650 εκατ οφέλους επί εποχής Τουρκολιά από το Titlos… η Εθνική τράπεζα αθόρυβα Goldman Sachs και Σημίτης εν έτη 2019 και 2020 ευνόησαν την τράπεζα.
Στο α΄ τρίμηνο του 2020 (κυβέρνηση ΝΔ) η Εθνική τράπεζα μέσω ανταλλαγής του ομολόγου Titlos το παλαιό swaps της Goldman Sachs επί εποχής διακυβέρνησης Σημίτη… αναπροσαρμόστηκε και η τράπεζα κέρδισε 770 εκατ.
Την ίδια στιγμή είχε ευνοηθεί η Εθνική από παλαιότερη συναλλαγή που της επέτρεπε να καταγράφει κέρδη από τόκους ομολόγων 113 εκατ ετησίως.
Ακολούθησε το swap μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων μεταξύ τραπεζών και ελληνικού δημοσίου.
Από την συναλλαγή αυτή η Εθνική εμφανίζεται να καταγράφει ένα συνολικό κέρδος περίπου 650 εκατ ευρώ.
Πρακτικά από Titlos και swaps η Εθνική προσεγγίζει το 1,5 δισεκ. κεφαλαιακή ενίσχυση καθώς με αυτά τα έκτακτα κέρδη μπορεί να εξυγιανθεί πλήρως.
Για τις υπόλοιπες τράπεζες η έκτακτη κεφαλαιακή στήριξη είναι 600 εκατ ευρώ περίπου.
Μπορεί να ειπωθεί ότι το ελληνικό δημόσιο βοήθησε τις τράπεζες κεφαλαιακά περίπου 2,1 δισεκ. ευρώ εντός του 2020 ήταν μια μεγάλη οικονομική στήριξη και η πιο ωφελημένη είναι η Εθνική τράπεζα.
Προφανώς υποστηρίχθηκε και η Πειραιώς όπου το δημόσιο – Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετέτρεψε το Cocos των 2,040 δισεκ. σε 394,40 εκατ μετοχές και πλέον θα διαθέτει 831 εκατ μετοχές.
Το δημόσιο μπορεί να μην προσέφερε νέα κεφάλαια αλλά έδωσε ένα μεγάλο bonus καθώς η τιμή μετατροπής των 2,040 δισεκ. ήταν στην τιμή των 6 ευρώ, υπήρξε κινητροδοσία.
Το ΤΧΣ αύξησε το ποσοστό του στο 61,3% αλλά στην πράξη κεφαλαιακά η Πειραιώς ωφελήθηκε συν τοις άλλοις και γιατί δεν θα πληρώνει 164 εκατ τόκους για το Cocos σε ετήσια βάση.

Συμπέρασμα

Το 2020 εν μέσω πανδημίας και φτωχοποίησης μικρομεσαίωνκαι εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα το ελληνικό κράτος, σχεδόν κρυφά και παρασκηνιακά στήριξε με πακτωλό δισ. τις τράπεζες.

              Η κρατική στήριξη και οι δανειολήπτες

Ενώ οι τράπεζες πωλούν πακέτα “κόκκινων” αλλά και ενήμερων δανείων σε εξευτελιστικές τιμές, για παράδειγμα ενήμερα δάνεια στο 40-50% και “κόκκινα” κάτω του 10% και τα πωλούν σε fund με κρατικές εγγυήσεις και αν χρειαστεί με ζεστό κρατικό χρήμα, δεν προβαίνουν σκανδαλωδώς σε μεταβίβαση εκτάκτως αυτών των δανείων με τους ίδιους προνομιακούς όρους στους δανειολήπτες, προκειμένου να ανακουφίσουν τους ίδιους και κυρίως την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη.

Ιδού το μέγα έγκλημα και πρωτοφανές σκάνδαλο, το οποίο συντελείται με πακτωλό χαριστικών κρατικών δις.

*Στοιχεία από bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας