Σκάνδαλο! Εξαιρούνται οι μέτοχοι ΜΜΕ από πόθεν έσχες και ονομαστικοποίηση μετοχών

1762
πόθεν έσχες

Με ένα «φωτογραφικό» άρθρο χαμένο κάπου στο χάος του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, το οποίο δεν τέθηκε μάλιστα καν σε δημόσια διαβούλευση, η κυβέρνηση, καταργεί την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου για τους μετόχους μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) κι εξαιρώντας τους από την υποχρέωση δήλωσης Πόθεν Έσχες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ΝΔ επιτρέπει στους ιδιοκτήτες και διαχειριστές των ΜΜΕ να είναι ανώνυμοι και στις διαδρομές του χρήματος τους να μην φαίνονται πουθενά.

Επικαλούμενος την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κάνει ένα μεγάλο δώρο σε καναλάρχες κι εκδότες, που όχι απλά δεν θα ξέρουμε ποιοι είναι αλλά δεν θα ξέρουμε και αν το χρήμα που επενδύουν είναι «μαύρο», αφού δεν θα είναι υπόχρεοι να δηλώσουν από που το απέκτησαν. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται μάλιστα ότι το υπάρχον καθεστώς είναι ένα «αντικίνητρο για επενδύσεις».

Μέχρι σήμερα και οι μιντιακές επιχειρήσεις όφειλαν να δηλώνουν τα στοιχεία ιδιοκτησίας τους στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος ήταν η διαφάνεια και η καταπολέμηση του μαύρου χρήματος. Τώρα εξαιρούνται απ’ αυτές τις υποχρεώσεις μαζί με τις εισηγμένες στα χρηματιστήρια και τα οποιαδήποτε fund δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ είχαν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας να ανασταλεί η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων Πόθεν Έσχες, υποστηρίζοντας ότι αυτή η υποχρέωση είναι αντισυνταγματική και πλήττει την ελευθερία της τηλεόρασης(!) αλλά και το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων(!) όμως, και του ιδιωτικού βίου. Το ΣτΕ ωστόσο δεν τους είχε κάνει τη «χάρη», κρίνοντας τα επιχειρήματα τους αόριστα και αβέβαια.

Τη «χάρη» ήρθε να τους κάνει σκανδαλωδώς η κυβέρνηση ΝΔ. Η απαλλαγή από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης «για λόγους ασφάλειας δικαίου και εναρμονισμού» επεκτείνεται με το άρθρο 158 του αναπτυξιακού νομοσχεδίου όχι μόνο στους καναλάρχες, αλλά επιπλέον και στις συνδρομητικές τηλεοράσεις, στις εταιρείες που κατέχουν εφημερίδες και περιοδικά, αλλά και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διανομή εφημερίδων και περιοδικών. Σημειώνεται ότι επιπλέον αυτό σημαίνει ότι αυτοί δεν θα υπάγονται στους σχετικούς ελέγχους του ΕΣΡ και δεν θα ισχύουν πλέον οι διατάξεις για την απαγόρευση της συγκέντρωσης του ελέγχου των ΜΜΕ, αφού δεν θα ξέρουμε ποιος τα συγκεντρώνει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας