«Εκτός μάχης» ενόψει πληρωμής των φόρων του β΄εξαμήνου, τέθηκαν πάνω από 200.000 φορολογούμενοι, που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν ούτε την α΄δόση του εκκαθαριστικού τους για τον φόρο εισοδήματος. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη τον Ιούλιο σκαρφάλωσαν στα 101,7 δισ. ευρώ, αφού από τα 1 δισ. ευρώ που έπρεπε να πληρώσουν τα νοικοκυριά τον Ιούνιο, τελικώς πλήρωσαν μόλις τα 690 εκατομμύρια.
Δηλαδή 3 στα 10 ευρώ έμειναν απλήρωτα και 300 εκατομμύρια προστέθηκαν αυτομάτως στα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Η αδυναμία πληρωμής των άμεσων φόρων, που αναλογούν στα εισοδήματα των πολιτών, και κυρίως οι μνημονιακές αυξήσεις του ΦΠΑ, ιδιαίτερα στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, έχουν οδηγήσει στο φαινόμενο ότι τα 7 στα 10 ευρώ που εισπράττει το κράτος, προέρχονται από τους έμμεσους φόρους, από 6 στα 10 που ήδη είχε φτάσει πέρυσι.
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ επιβεβαιώνουν τη χθεσινή έκθεση του ΟΟΣΑ, που αναδεικνύει «πρωταθλήτρια κόσμου» την Ελλάδα (από το 2016 ήδη) για τις αυξήσεις των εμμέσων φόρων, που πληρώνουν εξ ανάγκης και αδιακρίτως όλοι, ακόμα και για τα ελάχιστα ή ζωτικής σημασίας αγαθά που μπορούν να αποκτήσουν, και που επιβαρύνουν περισσότερο τους φτωχούς από τους πλούσιους λόγω μικρότερης αγοραστικής δύναμης και για αυτό θεωρούνται οι πιο άδικοι και αποκαλούνται «φόροι των φτωχών».
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από την άλλη, δείχνουν ότι βρισκόμαστε ακόμη μόλις στην αρχή. Στο α΄εξάμηνο, και πριν καν αρχίσουν οι πληρωμές των φόρων τον Ιούλιο, το ελληνικό δημόσιο είχε εισπράξει 19,1 δισ. ευρώ από φόρους και μόνον –χωρίς τις ασφαλιστικές κρατήσεις. Σε αυτά περιλαμβάνονται και 3,1 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν ως τον Ιούνιο από ρυθμίσεις, δόσεις ή κατασχέσεις για απλήρωτα χρέη στην εφορία.
Από τον Ιούλιο όμως ήρθαν να προστεθούν και οι βεβαιώσεις για τους «τρέχοντες» φόρους (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ). Και σύμφωνα με την Έκθεση της ΑΑΔΕ, στο β΄εξάμηνο του 2018 πρέπει να εισπραχθούν και άλλα 28,6 δισ. ευρώ επιπλέον (+48% σε σχέση με το α΄εξάμηνο) για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος για εισπράξεις 48 δισ. ευρώ από φόρους.