Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το μεγάλο «αγκάθι» για τις τράπεζες της Νοτίου Ευρώπης αναλύει σε έκθεσή της η Mint Parnters θυγατρική πλέον της αμερικανικής BGC που είναι μια από τις κορυφαίες εταιρίες διαμεσολάβησης στις αγορές, εστιάζοντας και στις ελληνικές τράπεζες, για τις οποίες διαπιστώνει ότι παρά τα συνεχόμενα προγράμματα διάσωσης, εξακολουθούν να μην είναι ασφαλείς, ενώ παράλληλα παρουσιάζουν σωρευτικό κεφαλαιακό έλλειμμα άνω των 59 δισ. ευρώ!!!
Σε παρεμφερείς διαπιστώσεις καταλήγει και η Έκθεση του ΔΝΤ, το οποίο ζητά να διενεργηθεί νέος κύκλος τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών για να διαπιστωθεί η έκταση των προβλημάτων τους, ενώ απαιτεί να υπάρξει στο πρόγραμμα αποθεματικό της τάξης των 10 δισ., προκειμένου να ενισχύσει τις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Οι τράπεζες πνίγουν και βουλιάζουν όλο και περισσότερο την χώρα, την οικονομία και τον λαό, αντί να στηρίζουν την οικονομία!
Ειδικότερα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας βρίσκονται σε κίνδυνο εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο επίκεντρο και του γ’ προγράμματος διάσωσης, ύψους 86 δισ. ευρώ.
Το πακέτο αυτό περιελάμβανε ανακεφαλαιοποίηση 25 δισ. για τις ελληνικές τράπεζες και 7,7 δισ. ταμειακά διαθέσιμα για επιπλέον ρευστότητα, προκειμένου να προστατευτεί το σύστημα από τις εκροές καταθέσεων.
Το πρόγραμμα διάσωσης λήγει στα τέλη Αυγούστου του 2018.
Κατά την κρίση του ελληνικού χρέους το 2015, η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε μέχρι και 89 δισ. ευρώ σε παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA).
Το σημερινό ανώτατο όριο για την ELA στις ελληνικές τράπεζες έχει μειωθεί έκτοτε σε περίπου 41 δισ. ευρώ το μήνα.
Όπως αναφέρει η Mint Parnters, οι καταθέσεις στις Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 50% σε σχέση με το 2009, σε λιγότερο από 120 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο 2017.
«Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας αυξήθηκε από λιγότερο από 5% το 2008 σε 46% το 2016, ποσοστό που συνεχίζει να αυξάνεται.
Όσον αφορά τα δάνεια προς ΜμΕ και τους ελεύθερους επαγγελματίες, το 60% και το 70% αντιστοίχως είναι μη εξυπηρετούμενα.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας έχουν σωρευτικό κεφαλαιακό έλλειμμα πάνω από 59 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, ορισμένες μικρές τράπεζες έχουν ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω του 80%», σημειώνεται.
Alpha Bank
Πάνω από το ήμισυ των δανείων της Alpha Bank είναι μη εξυπηρετούμενα, ενώ το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας ανέρχεται σε 18,36 δισ. ευρώ.
Ο ELA της τράπεζας το Μάρτιο του 2017 ανήλθε σε 12,2 δισ., από € 19,6 δισ. το Δεκέμβριο 2015, που αποτελέι το 19% του συνολικού ενεργητικού του.
Η ELA της Alpha καλύπτει σε κάποιο βαθμό το κεφαλαιακό της έλλειμμα.
«Υπήρξε έλλειψη συνολικής δράσης για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και χάθηκε ο στόχος για το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Το βασικό μετοχικό κεφάλαιο μπορεί να αντέξει οικονομικά και να επιταχύνει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του για τουλάχιστον ένα μικρό χρονικό διάστημα».
Τράπεζα Πειραιώς
Η Πειραιώς έχει το μεγαλύτερο κεφαλαιακό έλλειμμα στην Ευρωζώνη ύψους 18,65 δισ.
Μετά από τρεις γύρους ανακεφαλαιοποιήσεων, η τράπεζα αναγκάστηκε να εκδώσει δισεκατομμύρια νέες μετοχές σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαιά της.
Μετά την κρίση του κρατικού χρέους της Ελλάδας, ο Πειραιώς έχει χάσει το 99% της κεφαλαιοποίησής της.
Η τράπεζα πουλά τις θυγατρικές της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Αλβανίας και Ουκρανίας ως μέρος του σχεδίου «Ατζέντα 2020».
Eurobank Ergasias
Η Eurobank έχει αναλογία μη εξυπηρετούμενων δανείων 45% με αναλογία κάλυψης 50,8%.
Αντιμετωπίζει έλλειμμα κεφαλαίου ύψους 10,7 δισ. ευρώ.
Η Eurobank βρίσκεται στο στάδιο της πώλησης € 2,8 δισ. των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μια προσπάθεια μείωσης των επισφαλών δανείων κατά 40% μέχρι τα τέλη του 2019, αλλά αγωνίζονται με προσφορές οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες αποτελούν μόνο το 5% της αρχικής αξίας αυτών των δανείων.
Ο CET1 φτάνει το 17,3%.
Το 75% του CET1, όμως, αποτελείται από επιλέξιμες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις…
Εθνική Τράπεζα
Η Εθνική Τράπεζα έχει αναλογία μη εξυπηρετούμενων δανείων 43,6%, την χαμηλότερη από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες.
Έχει ποσοστό κάλυψης 56%, την υψηλότερη από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες.
Αντιμετωπίζει έλλειμμα κεφαλαίου ύψους 11,4 δισ. ευρώ.
Η Εθνική Τράπεζα προσπαθεί να αναδιαρθρώσει, έχοντας πωλήσει το 75% της ασφαλιστικής θυγατρικής της, η οποία αντιπροσωπεύει ένα μέρος των μη βασικών περιουσιακών στοιχείων της, τα οποία τείνουν να είναι τα χειρότερα ποιοτικά περιουσιακά στοιχεία μιας τράπεζας.
Πρόκειται για μια ευπρόσδεκτη κίνηση, αλλά πρέπει να σημειωθεί πολύ μεγαλύτερη πρόοδος, σχολιάζει η Mint.
Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης την πώληση πολλών από τις δραστηριότητές της στα Βαλκάνια, καθώς επικεντρώνεται στην εγχώρια τραπεζική, ενώ χρησιμοποιεί τα έσοδα για να ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαίου και τη ρευστότητα.
Η Εθνική Τράπεζα ελπίζει να καταργήσει τη χρηματοδότηση ELA το 2018.
Αυτή είναι η πιο ασφαλής τράπεζα στην Ελλάδα, αλλά όλα είναι σχετικά.