Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται στη Ρόδο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

1171
ξενοδοχοϋπάλληλοι

«Αγωνιούν» οι εποχιακά εργαζόμενοι για την φετινή τουριστική περίοδο, αφού βλέπουν ότι κυριαρχεί κλίμα αβεβαιότητας. Σε αυτό τον κλάδο απασχολούνται χιλιάδες άτομα (σε επισιτιστικό τομέα, ξενοδοχοϋπάλληλοι κ.λπ.) με συνέπεια να βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μην εργαστούν καθόλου φέτος το καλοκαίρι και να μην είναι σε θέση να καλύψουν ούτε τα προς το ζην, ούτε και τα απαραίτητα ένσημά τους.

«Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, ουσιαστικά οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού δεν μπορούν να περιμένουν άλλη οικονομική βοήθεια –πέραν των 800 ευρώ που δόθηκαν. Αναφέρεται μόνον το επίδομα ειδικού σκοπού, σε όσους έχουν αναστολή σύμβασης (σε 12μηνης λειτουργίας επιχειρήσεις, καταστήματα επισιτισμού και ξενοδοχεία) ενώ οι εποχικοί δεν αναφέρονται πουθενά. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους, όσοι θα πιάσουν δουλειά από την 1η Ιουλίου κι έπειτα ενώ για όσους δεν ανοίξουν οι επιχειρήσεις και μείνουν χωρίς δουλειά φέτος το καλοκαίρι, τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα.

Εμείς έχουμε ξεκινήσει έναν δεύτερο κύκλο αγώνα προκειμένου να πείσουμε την κυβέρνηση ότι πρέπει να στηρίξει και τους εποχικά εργαζόμενους -οι οποίοι αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου με πάνω από 170.000 απασχολούμενους μόνο στα ξενοδοχεία. Για τον επισιτισμό, τα νούμερα είναι πολλαπλάσια» ανέφερε με δηλώσεις του προς την «δ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό κ. Γιώργος Χότζογλου.

Όπως υπογράμμισε: «Η δική μας πρόταση προς την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη και την έχουμε καταθέσει εδώ και μέρες: συμφωνούμε στην συγχρηματοδότηση του μισθού στο ύψος της κλαδικής σύμβασης εργασίας (ανάμεσα στο κράτος και τον εργοδότη) και από εκεί και πέρα, για τους συναδέλφους οι οποίοι δεν θα βρουν εργασία -εάν δεν ανοίξουν οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνταν- να συνεχιστεί η επιδότηση. Κι αυτό το ζητάμε, διότι πρέπει να εξετάσουμε από τώρα τι θα γίνει με την συμπλήρωση του αριθμού των απαραίτητων ενσήμων για το επίδομα ανεργίας. Είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολο για τους συναδέλφους να συμπληρώσουν 101 ένσημα για να πάρουν το επίδομα ανεργίας. Όλα αυτά πρέπει να τα εξετάσει με προσοχή η κυβέρνηση και να δώσει λύσεις για τους εργαζόμενους που κράτησαν την χώρα και την οικονομία, όρθια, όλη την περίοδο της κρίσης».

Είναι γεγονός πως αυτή την στιγμή ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει καθώς ούτε οι επιχειρηματίες ούτε οι ξενοδόχοι, γνωρίζουν πώς θα κινηθούν και παρακολουθούν τις εξελίξεις για την επόμενη μέρα.

«Υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες που ίσως δεν καταφέρουν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους φέτος. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις αεροπορικές εταιρείες που δεν ξέρει κανένας πότε θα ξεκινήσουν τις πτήσεις ενώ δεν είναι σίγουρο το πώς θα κινηθούν με τα πρωτόκολλα υγείας κ.λπ.

Εμείς ως Ομοσπονδία δεν μπορούμε να αφήσουμε τους εργαζόμενους να δουλέψουν για ελάχιστα χρήματα αφού δεν θα εξασφαλιστούν οι μισθοί τους. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τις πιέσεις για να εξασφαλίσουμε τους εργαζόμενους», ανέφερε ο κ. Χότζογλου, που δεν αποκλείει μάλιστα να γίνουν και κινητοποιήσεις.

Να σημειωθεί ότι στο τραπέζι των προτάσεων έχει κατατεθεί και το ενδεχόμενο, να γίνουν κανονικά οι προσλήψεις εφόσον ανοίξουν οι επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία κ.λπ. αλλά με μειωμένους μισθούς και να πληρώνει το 40% η εργοδοσία και το 60% το κράτος (προσωρινά για λίγους μήνες).

Η θέση αυτή δεν βίσκει αντίθετη την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό αλλά με την προϋπόθεση να διασφαλίζει τον μισθό των εργαζομένων και να ακολουθείται η κλαδική ή οι τοπικές συμβάσεις εργασίας.

*Πηγή: dimokratiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας