Σαρώνει η πανδημία-Εκτίναξη κρουσμάτων, θανάτων προβλέπει το ECDC

613
θανάτων προβλέπει το ECDC

Εκτός ελέγχου η πανδημία, εκτόξευση κρουσμάτων, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι – «Λυγίζει» το ΕΣΥ – Στη μάχη ιδιωτικές κλινικές

Με το βλέμμα στραμμένο στους επιδημιολογικούς δείκτες που παρουσιάζουν επιδείνωση βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί, που αναμένουν ότι το επόμενο διάστημα και δη, δίμηνο, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ λόγω του ιδιαίτερα επιθετικού δ’ κύματος της πανδημίας που πλήττει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Μια ανάσα από την πληρότητα 90% βρίσκονται πλέον οι ΜΕΘ στην επικράτεια, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 89,46%, ενώ από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται η κυβέρνηση να προχωρήσει και στην επίταξη ιδιωτών γιατρών προκειμένου και αυτοί με τη σειρά τους να παράσχουν μια χείρα βοηθείας στους συναδέλφους στα δημόσια νοσοκομεία που «σηκώνουν» όλο το βάρος της επιδημίας.
Οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, υποστηρίζοντας πως ακόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση της πανδημίας, ενώ η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέων αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού που δεν θα αφορούν τους εμβολιασμένους, πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται και οι περιορισμοί στα καταστήματα τροφίμων που ισχύουν από σήμερα, Σάββατο 13/11.
Άλλωστε, εκ νεου δια στόματος του κυβερνητικου εκπροσώπου, Γ. Οικονόμου, ξεκαθαρίστηκε ότι «η απόφαση και η βούληση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν οριζόντια τοπικά μέτρα που θα αφορούν και εμβολιασμένους».
Για απότομη μείωση των κρουσμάτων μετά τον Δεκέμβριο 
έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι περιορισμοί που ισχύουν δεν θα αρθούν τα Χριστούγεννα, ενώ η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, επανέλαβε ότι δεν θα κλείσουν τα σχολεία.
Στο μεταξύ, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών που βλέπουν κορύφωση του τέταρτου κύματος αρχές Δεκεμβρίου, με μέσο όρο 7.500 κρούσματα ημερησίως.
Πάντως, η κατάσταση της επιδημίας της COVID-19 εξακολουθεί να επιδεινώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρείται πολύ ανησυχητική σε δέκα χώρες και ανησυχητική σε άλλες δέκα, ανέφερε η ευρωπαϊκή υπηρεσία που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση των νόσων. Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προβλέπει εκτίναξη κρουσμάτων και θανάτων κατά 50% τις επόμενες δυο εβδομάδες στην Ελλάδα.
Νότα αισιοδοξίας η αύξηση των εμβολιασμών στη χώρα.

Περιορισμοί των πελατών σε καταστήματα τροφίμων – Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση

Επανήλθε το μέτρο περιορισμού των πελατών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στα καταστήματα τροφίμων.
Ειδικότερα, από σήμερα 13η Νοεμβρίου 2021 στις 06:00 ως την 22η Νοεμβρίου 2021 στις 06:00, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ισχύει η τήρηση αποστάσεων και παρουσίας ενός ατόμου ανά 9 τ.μ. στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες…), στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του νέου κορωνοϊού.
Για το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια κ.λπ. συνεχίζει να ισχύει ότι οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για τον νέο κορωνοϊό (PCR ή rapid test).
Πάντως, οι ανήλικοι ηλικίας 4 ως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
Ειδικά για τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, προβλέπεται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος από πλεξιγκλάς.
Ακόμη,από τα σούπερ μάρκετ, το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια απαγορεύεται η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα.
Η πώληση των προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας.

Οικονόμου: Δεν ξανακλείνουμε, εφαρμόζουμε τα υγειονομικά μέτρα

«Η απόφαση και η βούληση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν οριζόντια τοπικά μέτρα που θα αφορούν και εμβολιασμένους» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Η αγορά, η οικονομία, η παιδεία, θα μείνουν όρθιες, κανείς δεν θέλει να γυρίσει στο καθεστώς των SMS και στην τηλεκπαίδευση», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Οικονόμου.
Μάλιστα, με αφορμή το μερικό lockdown στην Ολλανδία, ο κ. Οικονόμου είπε πως «μένουμε ανοιχτοί με τη φιλοσοφία των μέτρων που απευθύνονται κυρίως στους ανεμβολίαστους».
Υπενθύμισε ότι «οι ανεμβολίαστοι έχουν υποχρέωση να κάνουν τεστ, ενώ από σήμερα Σάββατο 13/11, στα σουπερμάρκετ θα ισχύουν οι περιορισμοί που ίσχυαν παλιότερα».
«Δεν ξανακλείνουμε, εφαρμόζουμε τα υγειονομικά μέτρα. Οι ανεμβολίαστοι είναι το πιο ασφαλές είναι να σπεύσουν να εμβολιαστούν για να κάνουν γιορτές με τους δικούς τους ανθρώπους για να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστεροι», πρόσθεσε.
Περαιτέρω, για την τρίτη δόση εμβολίου, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «είναι απαραίτητη όσο ήταν και οι δυο δόσεις (ή η μια της Johnson & Johnson) για να είμαστε οχυρωμένοι».
Για τα σχολεία ανέφερε ότι ο σχεδιασμός που έχει γίνει έχει αποδώσει με 80.000 τμήματα να λειτουργούν, ενώ λιγότερα από 20 τμήματα έκλεισαν και ξανάνοιξαν.

«Μάχη» για να μείνει ανοιχτή η αγορά

«Δίνουμε μεγάλη μάχη με την πανδημία, μάχη για να μείνει ανοιχτή η αγορά, η εκπαίδευση, έχουμε μπροστά μια περίοδο για την αγορά που είναι η μισή τους χρονιά, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να μείνει η αγορά ανοιχτή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Συμπλήρωσε πως «η μεγάλη μάχη δίνεται τώρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντέξει» και πως «έχουμε ένα πλαίσιο υγειονομικών μέτρων που στηρίζει τη στρατηγική αυτή, έχουμε προσπάθεια επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης που πηγαίνει ιδιαιτέρα καλά το τελευταίο διάστημα, και το πιο σημαντικό, η μάχη στο ΕΣΥ με τους υγειονομικούς μας στην πρώτη γραμμή και με την κυβέρνηση να αξιοποιεί κάθε εργαλείο ενίσχυσής του ώστε να περιορίσουμε όσο γίνετε την απώλεια συνάνθρωπων μας».

Προς επιστράτευση γιατρών

«Είναι σε εξέλιξη προσπάθεια με την κα. Γκάγκα και τους ιατρικούς συλλόγους για να πείσουμε γιατρούς να ενταχθούν στο ΕΣΥ», ανέφερε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε πως «αν δεν τα καταφέρουμε να τους πείσουμε, από τη Δευτέρα 15/11 θα ξεκινήσει η επιστράτευση, καταρχήν στη Βόρεια Ελλάδα που δεχόμαστε μεγαλύτερη πίεση και όπου αλλού υπάρξουν ανάγκες».
Όπως είπε, «έχουμε ήδη προσθέσει κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, στη Θεσσαλονίκη 300 – 310 κλίνες για COVID και 150 με 170 για άλλες νοσηλείες το ίδιο και στη Θεσσαλία. Στην Αθήνα υπάρχει ήδη συνεννόηση για έξτρα κλινικές από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε ξεπεράσει συνολικά τις 600 κλίνες για COVID και μη COVID. Το σύνολο των ΜΕΘ του ιδιωτικού καταρχήν για νοσηλείες μη COVID, είναι και αυτές στη διάθεση του ΕΣΥ».
Υπενθύμισε πως «ξεκινήσαμε με περίπου 577 κλίνες ΜΕΘ και φτάσαμε στις 1.277, έχουν προστεθεί χιλιάδες στον υγειονομικό τομέα και η προσπάθεια συνεχίζεται».

Περί εμβολιασμού, φαρμάκων και πιστοποιητικών

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «ήμασταν από τις πρώτες χώρες που προμηθευτήκαν μονοκλωνικά φάρμακα», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «το ουσιαστικό είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος, να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη.
Σχετικά με τη λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, εξήγησε ότι είναι κεντρική απόφαση και δεν είναι μόνο θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ευρωπαϊκό.
Όπως είπε, «η συζήτηση είναι υπαρκτή, θα το συζητήσουμε με τα άλλα κράτη».

Πέτσας: Απότομη πτώση των κρουσμάτων μετά το Δεκέμβριο – Οι περιορισμοί που υφίστανται τώρα δεν θα αρθούν τα Χριστούγεννα

Μετά το Δεκέμβριο θα έχουμε απότομη πτώση των κρουσμάτων, εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι «οι περιορισμοί που υφίστανται τώρα δεν θα αρθούν τα Χριστούγεννα» και πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμών.
Κληθείς να σχολιάσει προτάσεις των ειδικών ακόμη και για απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων χωρίς τεστ παντού, ο κ. Πέτσας μιλώντας MEGA ανέφερε ότι «πάντα ακούμε τη γνώμη των ειδικών και λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας. Τα νούμερα μας δείχνουν το δρόμο, και τα νούμερα δείχνουν ότι είμαστε σε μάλλον καλό δρόμο, τουλάχιστον τα νούμερα των εμβολιασμών, που έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Γίνεται μάχη για την 3η δόση για να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας. Κατά τη γνώμη μου δεν έχει ξεφύγει η πανδημία. Τα νούμερα που βλέπουμε τώρα σε κρούσματα, τα είχαμε προβλέψει από το καλοκαίρι, λέγαμε για την πανδημία των ανεμβολίαστων. Παρακαλώ όλους να θωρακίσουν τον εαυτό τους. Οι άνθρωποι που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν, θα έπρεπε να προστατεύσουν τον εαυτό τους».
«Πιστεύω, όπως βλέπω τα νούμερα, ότι μετά το Δεκέμβρη θα έχουμε απότομη πτώση των κρουσμάτων. Για τις γιορτές δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πάρουμε περισσότερα μέτρα. Οι περιορισμοί που υφίστανται τώρα δε θα αρθούν τα Χριστούγεννα. Τα μέτρα αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει σκέψη για επέκταση της υποχρεωτικότητας

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για επέκταση της υποχρεωτικότητας» των εμβολιασμών, τόνισε ο κ. Πέτσας.
Όπως είπε, «δούλεψε εκεί που εφαρμόστηκε, αλλά τώρα την έχουμε αφήσει στην άκρη. Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι αρκετά ψηλά σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, δε βλέπουμε την ανάγκη επέκτασης της υποχρεωτικότητας. Η εστίαση με τα μέτρα που έχουν παρθεί το τελευταίο διάστημα, έχει θωρακιστεί αρκετά».

Κεραμέως: Μόλις 8 τμήματα είναι κλειστά σε όλη την χώρα – Δεν θα κλείσουν τα σχολεία

«Mόλις 8 τμήματα είναι κλειστά σε όλη την χώρα, διότι τηρούνται τα μέτρα από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και διότι έχουμε επιλέξει να κάνουμε αυξημένα τεστ σε περίπτωση κρουσμάτων σε κάποιο παιδί. Οι άμεσες επαφές του κάνουν επτά τεστ την εβδομάδα, όλα δωρεάν», τόνισε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Η κα Κεραμέως μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως «μειώθηκαν τα κρούσματα στα παιδιά, σε σχέση με την περίοδο ανοίγματος των σχολείων».
Όπως εξήγησε, «στην αρχή της σχολικής χρονιάς, παιδιά ήταν το 29% των κρουσμάτων και έχει μειωθεί στο 20% αυτό το ποσοστό. Αν υπήρχαν αυξημένα κρούσματα, θα είχαμε περισσότερα τμήματα κλειστά σε όλη την χώρα και όχι μόνο 8.
Επιπλέον, «στα πανεπιστήμια τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ υψηλά, οι εκπαιδευτικοί είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 80% και αυξάνει, ενώ στα παιδιά είμαστε πάνω από το 42% εμβολιασμένα ή κλεισμένα ραντεβού για εμβολιασμό, έχουμε δρόμο ακόμη».
Επανέλαβε εκ νέου ότι δεν θα κλείσουν τα σχολεία, ενώ για τις πολυήμερες εκδρομές σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή της χώρας ή εκτός Ελλάδας και επομένως δεν τίθεται θέμα να μην γίνουν εκδρομές. Δεν υπάρχει διαφορετικός σχεδιασμός, οι εκδρομές θα γίνουν κανονιά».

Σαρηγιάννης: Μέσος ημερήσιος όρος 7.500 κρούσματων στις αρχές Δεκεμβρίου

Θα κορυφωθεί το κύμα στις αρχές Δεκεμβρίου, με μέσο όρο 7.500 κρούσματα ημερησίως, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για πάνω από 9.000 κρούσματα», ανέφερε από την πλευρά του ο Καθηγητής Περιβαλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, για την εξέλιξη της πανδημίας.
«Αν είμαστε συνετοί και τηρήσουμε τα μέτρα, θα μπορούμε να πούμε ότι τα Χριστούγεννα θα έχουμε περίπου 3.500 κρούσματα ημερησίως κατά μέσο όρο και την Πρωτοχρονιά ακόμη λιγότερα», πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Κατά τον ίδιο, «την κορύφωση την περιμένουμε γύρω στις 15-17 Δεκεμβρίου και δείχνει ότι οι απαιτήσεις από το ΕΣΥ θα είναι ανάλογες με την προηγούμενη κορύφωση, το σύστημα υγείας θα την αντέξει, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για αυτό».
Μάλιστα, ο κ. Σαρηγιάννης ζήτησε από την Υπουργό Παιδείας να επιτραπεί η διδασκαλία εξ αποστάσεως στα ΑΕΙ, σε ότι αφορά τα θεωρητικά μαθήματα.

Λινού: Πρέπει να μειωθούν τα παιδιά στα τμήματα

«Τα μέτρα στο Υπουργείο Παιδείας, που προτείνει η Επιτροπή, αυτούς αφορά η κριτική μου, είναι ανεπαρκή, δεν είναι σοβαρά. Πρέπει να μειωθούν τα παιδιά στα τμήματα και να γίνονται περισσότερες ώρες μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους», ανέφερε η Καθηγηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.
«Όπως έχει προκύψει από έρευνα που συγκεντρώνει τα συμπεράσματα πολλών μελετών, η απόσταση ενός μέτρου πολλαπλασιάζει επί πέντε τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και στα σχολεία», σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Σχολιάζοντας την αναφορά της κας Κεραμέως για μείωση κρουσμάτων στα παιδιά, σε σχέση με την περίοδο ανοίγματος των σχολείων, η κα Λινού είπε ότι «το ποσοστό αφορά στην πρώτη περίπτωση 2.500 κρούσματα την ημέρα και στην δεύτερη τριπλάσιο αριθμό κρουσμάτων, άρα σε απόλυτους αριθμούς τα κρούσματα ήταν 600 τον Σεπτέμβριο και πάνω από 1.000 τώρα».
Ακόμη, η κα Λινού υπογράμμισε πως «μπορεί να πρέπει να αυξήσουμε τα μέτρα για τους εμβολιασμένους, γιατί και αυτοί μεταδίδουν τον ιό, ενώ και οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να τηρούν όλα τα νέα μέτρα π.χ όταν βρίσκονται στα καταστήματα τροφίμων».

Μόσιαλος: Άμεσα να εφαρμοστούν τα ηπιότερα μέτρα, έσχατο μέτρο το lockdown – Δύσκολοι μήνες μπροστά μας

«Το lockdown ή τα τοπικά lockdown είναι το έσχατο μέτρο, πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν τα ηπιότερα μέτρα», ανέφερε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου.
Ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι χρειάζεται αυστηροποίηση των μέτρων ή αλλαγή της σύστασης των μέτρων, όπως να αλλάξει το ωράριο των δημοσιών υπαλλήλων για να μην συνωστίζονται την ιδία ώρα στα ΜΜΜ, να γίνουν συστάσεις στους υπερήλικες να μειώσουν στο μίνιμουμ τις συναναστροφές τους, η επαναφορά μασκών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, χωρίς χρειάζεται να είναι σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
Κατά τον ίδιο, οι δύσκολοι μήνες της πανδημίας είναι μπροστά μας, ενώ το ΕΣΥ πιέζεται, ειδικά από Θεσσαλία και βορειότερα, μολονότι πίεση υπάρχει και στα νότια.
Ο κ. Μόσιαλος μίλησε για την τρίτη δόση εμβολίου και τους εμβολιασμούς στους άνω των 50 ετών, σημειώνοντας ότι οι πιθανότητες να νοσήσει κάποιος βαριά αφού έχει κάνει την τρίτη δόση είναι ελάχιστες, μεταξύ 0 και 2%-3%, ενώ οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος είναι απειροελάχιστες.
Εκτίμησε ότι «με αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση και με την προϋπόθεση να μην έχουμε ακόμα πιο επικίνδυνη παραλλαγή από τη Δέλτα, δίνω όμως μικρές πιθανότητες για πιο επικίνδυνη παραλλαγή».
Όπως σημείωσε, ο μίσος πληθυσμός του πλανήτη, 1 στους 2 έχουν εμβολιαστεί.

Παγώνη: Η μάσκα δεν πρέπει να βγαίνει – Είμαστε σε πόλεμο

“Η μάσκα δεν πρέπει να βγαίνει. Η μάσκα στα ΜΜΜ κάτω από τη μύτη είναι σα να μη φοράνε μάσκα”, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά), Ματίνα Παγώνη, λέγοντας χαρακτηριστικά για την κατάσταση στα νοσοκομεία λόγω πανδημίας πως
“είμαστε σε πόλεμο”.
Η κα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι”η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δύσκολη, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και κατεβαίνει και κεντρικά… Είναι δύσκολες μέρες για τον ιατρικό κόσμο, δημιουργούνται και αντιπαραθέσεις με τους ιδιωτικούς γιατρούς που αφήνουν τα ιατρεία τους, τους καταλαβαίνω, αλλά είμαστε σε εποχή πολέμου, και όταν είμαστε σε πόλεμο παίρνουμε όπλο και πολεμάμε, δε διαχωριζόμαστε, πρέπει να φύγει η πανδημία και να επανέλθουμε στην κανονικότητα όπως πριν δύο χρόνια”.

Βασιλακόπουλος: Παροδική λύση το lockdown – Να συνεχιστούν τα μλετρα για ανεμβολίαστους

«Το lockdown είναι πάντα παροδική λύση για να αγοράσεις χρόνο, δεν κάνει κάτι άλλο. Αν δεν εμβολιαστούμε, μόλις ξανανοίξουμε θα έρθουμε στην ίδια κατάσταση», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο MEGA υπογράμμισε πως «θα έχουμε μια δύσκολη περίοδο, που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει το πόσο θα κρατήσει. Εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να είμαστε τελείως ελεύθεροι. Αν πάμε τάχιστα να εμβολιαστούμε, και με την 3η δόση οι εμβολιασμένοι, και προσέξουμε πολύ τηρώντας τα μέτρα, νομίζω ότι θα καταφέρουμε να ελέγξουμε αυτό το κύμα».
Συνέστησε και στους εμβολιασμένους να μην συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει ο ιός, αλλά και πως πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους
«Ακόμα και οι εμβολιασμένοι, δεν πρέπει να συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει ιός. Ο ιός κυκλοφορεί σε υψηλά ποσοστά στην κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ακόμη ότι «πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ώστε να προστατευτούν όσο γίνεται παραπάνω οι ίδιοι».
«Δεν μπορεί το μοναδικό κριτήριο ενός μέτρου να είναι ο τζίρος που έχει ένα κατάστημα. Νομίζω ότι πιάνει το μέτρο, ιδίως στις νέες ηλικίες έχει υπάρξει αύξηση των νέων ραντεβού για εμβόλιο. Δεν έχουμε αύξηση της κινητικότητας στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 60 ετών. Εκεί πρέπει να υπάρξει άλλη λογική κινήτρων – αντικινήτρων», συμπλήρωσε.

Για τρίτη δόση

Κάνοντας αναφορά στην τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι «οι μελέτες που έχουν γίνει για την αναμνηστική δόση έχουν γίνει στους 6 μήνες. Αλλά από τον 4ο μήνα και μετά η πιθανότητα να κολλήσεις τον ιό, παρότι εμβολιασμένος, αυξάνεται αρκετά».

Για σχολεία και περιστατικά αρνητών γονιών

Σχολιάζοντας τα περιστατικά με γονείς αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι «είναι άλλο να μην κάνω το εμβόλιο και άλλο να αρνούμαι την ύπαρξη του ιού».

Η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα

Άνεμος αισιοδοξίας πνέει από τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας και δη του πολύπαθου Βορρά, με ολοένα περισσότερους ανθρώπους να μεταβαίνουν για να θωρακιστούν έναντι της COVID-19.
Το περασμένο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 55.998 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 14.129 πρώτης δόσης και 36.200 αναμνηστικής.
Η αριθμητική υπεροχή των εμβολιασμών τρίτης δόσης υποδηλώνει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους επιστήμονες και την επισήμανσή τους για ανάγκη ενίσχυσης της ανοσίας στον ευάλωτο πληθυσμό.
Παράλληλα, η ώθηση θα πρέπει να αποδοθεί και στην ανησυχία για τη δυναμική επιστροφή της πανδημίας στη χώρα.
Μαζί με το θόρυβο από τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους συνέβαλαν ουσιαστικά στην απόφαση 250.000 ανθρώπων -στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως- να κλείσουν μέσα στις πρώτες δέκα μέρες του Νοεμβρίου το ραντεβού τους για την πρώτη δόση εμβολίου.

Στο 90% σχεδόν η πληρότητα ΜΕΘ της χώρας

Τρεις στους τέσσερις νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες Covid σε Μακεδονία και Θράκη είναι ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα, στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας νοσηλεύονται επί του παρόντος 1.128 ασθενείς σε απλές κλίνες με 848 ανεμβολίαστους (75%) και αντίστοιχα για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 165 και 145 (88%).
Στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το περασμένο 24ωρο το μεγαλύτερο ποσοστό από τις 480 νέες εισαγωγές που όρισαν το σύνολο των νοσηλευόμενων ασθενών Covid στους 3.700.
Μια ανάσα από την πληρότητα 90% βρίσκονται πλέον οι ΜΕΘ στην επικράτεια, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 89,46%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα η κάλυψη ΜΕΘ είναι στο 100%, ενώ στην Αττική υπάρχουν 14 μόλις κενές· πέντε στο ΚΑΤ, έξι στον Ευαγγελισμό, και τρεις στο Αττικόν.
Στο πλαίσιο του σχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση των περιοχών συναγερμού με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, διατίθενται σήμερα συνολικά 664 κλίνες ιδιωτικών κλινικών σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία και ειδικότερα: 405 κλίνες για Covid περιστατικά με το προσωπικό τους , 231 απλές κλίνες για non Covid περιστατικά, 18 ΜΕΘ και 10 ΜΑΦ.
Οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν ελάχιστα φτάνοντας τους 508, με σταθερή πλειοψηφία τους ανεμβολίαστους (83,27%).
Οι θάνατοι του Νοεμβρίου αριθμούν τους 716 μετά τους 55 νέους.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κατέταξε την Ελλάδα μεταξύ των δέκα χωρών πολύ αυξημένης ανησυχίας.

ECDC: Προβλέπει εκτίναξη κρουσμάτων και θανάτων κατά 50% τις επόμενες δυο εβδομάδες στην Ελλάδα

Η κατάσταση της επιδημίας της COVID-19 εξακολουθεί να επιδεινώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρείται πολύ ανησυχητική σε δέκα χώρες και ανησυχητική σε άλλες δέκα, ανέφερε η ευρωπαϊκή υπηρεσία που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση των νόσων.
Η επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ χαρακτηρίζεται αυτή την ώρα από μια ραγδαία και σημαντική αύξηση των μολύνσεων και ένα ποσοστό θνητότητας που είναι χαμηλό όμως αυξάνεται αργά, συνοψίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) στην πιο πρόσφατη αποτίμησή του για τους κινδύνους.
Οι μολύνσεις, οι νοσηλείες και ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να αυξηθούν στη διάρκεια των δύο επόμενων εβδομάδων, υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία που έχει την έδρα της στη Στοκχόλμη.
Μεταξύ των 27, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σλοβενία βρίσκονται στη μεγαλύτερη κατηγορία ανησυχίας.
Στις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία ανησυχητική [κατάσταση της επιδημίας Covid-19] βρίσκονται η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία και η Σλοβακία.
Τρεις χώρες βρίσκονται στην κατηγορία μέτρια ανησυχία (Γαλλία, Πορτογαλία, Κύπρος) ενώ τέσσερις χώρες βρίσκονται σε αυτήν της χαμηλής ανησυχίας (Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία και Μάλτα).
Η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί το ECDC για τις κατηγορίες ανησυχίας αναμιγνύει απόλυτες τιμές (αριθμός μολύνσεων, νοσηλειών και θανάτων) αλλά και την πρόσφατη εξέλιξή τους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές, ο αριθμός των μολύνσεων και των θανάτων αναμένεται να αυξηθεί περίπου 50% τις επόμενες δύο εβδομάδες, για να φθάσουν έναν εβδομαδιαίο ρυθμό 300 νέων μολύνσεων και 2,7 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους.
Για άλλες τρεις χώρες εκτός ΕΕ που παρακολουθούνται από την υπηρεσία (Νορβηγία, Ισλανδία και Λίχτενσταϊν), η κατάσταση χαρακτηρίζεται ανησυχητική.

Στην Ελλάδα τα μονοκλωνικά

Η Ελλάδα έλαβε 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron, η χορήγηση των οποίων γίνεται για να αποτραπεί η επιδείνωση ασθενούς που νοσεί.
Η χορήγηση της θεραπείας αυτής με μοπνοκλωνικά συστήνεται με βάση συγκεκριμένα καθορισμένα κριτήρια και μόνο σε ασθενείς που δεν έχουν αντισώματα έναντι του ιού.
Ήδη, οι κλινικοί γιατροί της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας διαμόρφωσαν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της νόσου, τόσο για τους ασθενείς που αντιμετωπίζονται στην κοινότητα όσο και για νοσηλευόμενους ασθενείς.
Τις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να δοθεί έγκριση από τον ΕΜΑ και για το αντιικό φάρμακο μολνουπιραβίρη της αμερικανικής εταιρείας MSD, που φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά 50%, ενώ ενθαρρυντικά είναι και τα πρώτα αποτελέσματα από αντίστοιχο αντιικό φάρμακο της εταιρείας Pfizer.
Ωστόσο, σε όλους τους τόνους οι επιστήμονες τονίζουν ότι η διαθεσιμότητα περισσότερων φαρμακευτικών επιλογών δεν μπορεί να συγκριθεί με τα οφέλη του εμβολιασμού, το οποίο προστατεύει αποτελεσματικά από τη λοίμωξη.

Στους 16.615 οι νεκροί

Τα τελευταία (στις 12/11) εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις προηγούμενες  24 ώρες ήταν  6.862, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 821.900, εκ των οποίων 50,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 129 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.072 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 502.356 τεστ, εκ των οποίων τα 18.001 ήταν μοριακά και τα 484.355 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα υποχώρησε στο 1,37% έναντι 1,97% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 55, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.616 θάνατοι.
pin1_22.jpg
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 508 (χθες 503).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 82,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 423 (83.27%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 85 (16,73%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.391 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 405 (ημερήσια μεταβολή -6,03%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 402 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.

pin2_19.jpg
Οι 22 περιοχές που είναι σε «βαθύ κόκκινο»

 

Στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη είναι 22 περιοχές της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Θεσσαλονίκη, Αρκαδία, Αγιον Ορος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Εβρος, Πέλλα,Ξάνθη, Δράμα, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Καβάλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Ιωάννινα και Φθιώτιδα.
Παράλληλα, από το «κίτρινο» (επίπεδο 2) ανέβηκαν στο «πορτοκαλί» (επίπεδο 3) ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αθήνας, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα και η Αρτα.
Screenshot_2021-11-10_155526.webp

ECDC: Στη χειρότερη θέση από όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο η Ελλάδα

Στη χειρότερη θέση από όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με τον νέο χάρτη του ECDC.
Με εξαίρεση, ακόμα, τα νησιά, την Αττική και τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, όλη η υπόλοιπη χώρα είναι στη χειρότερη κλίμακα.
Αντίθετα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα εμφανίζονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, σε ό,τι αφορά τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Η χώρα μας φαίνεται να ακολουθεί τον δρόμο των Βαλκανικών χωρών, που δοκιμάζονται σκληρά από το νέο κύμα.
Τα στοιχεία ακολουθούν αυτά που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ και έδειξαν ότι σχεδόν η μισή Ελλάδα βρίσκεται σε βαθύ κόκκινο.
Σε βαθύ κόκκινο με ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εντάχθηκαν μάλιστα και η Κοζάνη, η Καρδίτσα, η Χαλκιδική, τα Ιωάννινα και η Φθιώτιδα. Ταυτόχρονα ανέβηκε επίπεδο ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αθήνας.

Combined_traffic.webp

Πηγή: bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας