Σαν σήμερα το ιστορικό “ΟΧΙ” του Τάσσου Παπαδόπουλου

1951
οχι

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν ηγέτης με όλη την σημασία της λέξεως που τόλμησε  να πάρει αποφάσεις υπέρ του λαού του ενάντια στις αφόρητες πιέσεις σύσσωμης της Δύσης από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο μέχρι την Ουάσινγκτον αλλά και την “ξεπουλημένη”Αθήνα, η οποία δια του ΓΑΠ που μας υποδούλωσε αργότερα με τα μνημόνια, τάχθηκε φανατικά υπέρ του “ΝΑΙ” στο απαράδεκτο σχέδιο Ανάν.

Η μόνη δύναμη που στήριξε, τότε, τον Τάσσο Παπαδόπουλο ήταν η Ρωσία, εναντίον της οποίας δυστυχώς στρέφονται τώρα και η Αθήνα και η Λευκωσία, βλάπτοντας καίρια τα πιο ζωτικά και θεμελιώδη συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου. Η Ρωσία, τότε, διέσωσε την Κύπρο όταν οι δυτικές δυνάμεις έθεσαν το σχέδιο Ανάν για έγκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και η Μόσχα με μια γενναία πράξη έθεσε βέτο και απέτρεψε την ψήφισή του, η οποία μπορεί να ήταν μοιραία για τον κυπριακό λαό.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος με τη στάση του κατέδειξε ότι ένας μικρός λαός με έναν αληθινό και αποφασισμένο πατριώτη ηγέτη μπορεί να αντιταχθεί στις πιέσεις όλης της Δύσης και να βγει νικητής και να διασώσει την πατρίδα του. Αυτό το παράδειγμα καλείται να ακολουθήσει σήμερα η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις σκληρές δοκιμασίες και απειλές. Να αποκτήσει, επιτέλους, την εθνική της ανεξαρτησία και να πολιτευτεί με μια ανεξάρτητη οικονομική και εξωτερική πολιτική με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού και έτσι μόνο μπορεί να βγει νικήτρια και να διασώσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, πράγμα που δεν μπορεί να επιτευχθεί με την υποταγή στα δυτικά κέντρα και με τις λογικές του κατευνασμού και των υποχωρήσεων απέναντι στην Άγκυρα.

Το ιστορικό διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου, με το οποίο καλούσε τον Κυπριακό Ελληνισμό να πει «ΌΧΙ» στο δημοψήφισμα για το υποδουλωτικό σχέδιο Ανάν, θα μείνει χαραγμένο στην Παγκόσμια Ιστορία και θα αποτελεί τρανό παράδειγμα για το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της απόρριψης του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα και την θέση του την διατύπωσε σε διάγγελμά του στις 7 Απριλίου 2004.

Στην φράση «Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω ‘κοινότητα’ χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών…», αποτυπώνεται η σύγχρονη πολιτική ιστορία της Κύπρου.

Το συγκλονιστικό Διάγγελμα  

«Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Στις 24 Απριλίου θα τοποθετηθείτε με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Θα αποφασίσετε για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου. Για τη γενιά μας, αλλά και τις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς.
Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας.
Είμαι βέβαιος ότι δεν σας αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα.
Ότι δεν σας τρομάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση.
Ότι δεν σας πείθουν τα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας.
Είμαι βέβαιος ότι εξακολουθούν να έχουν για σας νόημα οι ηθικές αρχές και αξίες του λαού μας, του πολιτισμού και του εθνικού ιστορικού μας βίου, τον οποίο θέλετε να συνεχίσουμε με ασφάλεια, δικαιοσύνη, ελευθερία και ειρήνη.

Ελληνικέ κυπριακέ λαέ,
Στη ζυγαριά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του ΝΑΙ.
Σε καλώ να απορρίψεις το Σχέδιο Ανάν.
Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό ΟΧΙ.
Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ιστορία, στο παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας, σε καλώ να μην υποθηκεύσεις το μέλλον στην πολιτική βούληση της Τουρκίας. Να προασπιστείς την Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ΟΧΙ στη κατάλυσή της. Να συστρατευτείς για μια νέα πιο ελπιδοφόρα πορεία επανένωσης της πατρίδας μας μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καλή Ανάσταση σε όλους!».

Στις 24 Απριλίου 2004 ακολούθησε το δημοψήφισμα στο οποίο το 76% των Ελληνοκυπρίων είπε «ΟΧΙ» στην αποδοχή του Σχεδίου Ανάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας