Σήμερα κρίνεται η τύχη του Τζουλιάν Ασάντζ

2054
μερα25

Οι εκλογές που διεξάγονται σήμερα στον Ισημερινό πρώτα και κύρια ενδιαφέρουν τους 15 εκ. κατοίκους της Λατινοαμερικανικής χώρας. Επιπλέον το αποτέλεσμα που θα βγάλουν σήμερα οι κάλπες θα έχει κάποια σημασία και για την τύχη της Αριστεράς στην υπο-ήπειρο, δεδομένου ότι, ανεξαρτήτως της ψήφου των Εκουαδορένιων, ένας φιλόδοξος στο άνοιγμά του κύκλος κλείνει οριστικά και αμετάκλητα.
Από τη Βενεζουέλα και τον Ισημερινό μέχρι την Αργεντινή και τη Βραζιλία καμία από τις κυβερνήσεις της Αριστεράς ή τις κυβερνήσεις που συγκρούστηκαν με τις ΗΠΑ δεν άνοιξε το δρόμο σε διαδικασίες ρήξης και ανατροπής σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Ακόμη κι αυτές οι κυβερνήσεις που αναφέρονταν στο όνομα του σοσιαλισμού ποτέ δεν εμπιστεύθηκαν τον οργανωμένο λαό. Ουδέποτε επιχείρησαν το άλμα που έκανε ο Φιντέλ Κάστρο πριν μισό περίπου αιώνα.
Δεν είναι όμως μόνο οι κάτοικοι του Ισημερινού που θα ξενυχτήσουν για να μάθουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Αν δηλαδή θα κερδίσει τις εκλογές ο Λένιν Μορένο που φέρεται να προηγείται με 4 μονάδες διαφορά και σύμφωνα με άλλους δημοσκόπους (αν έχουν κάποιο νόημα αυτές οι μετρήσεις σε μη αστικούς πληθυσμούς) στα όρια του στατιστικού λάθους ή αν ο επόμενος πρόεδρος θα είναι ο Γκιγιέρμο Λάσο, πρώην τραπεζίτης και επιχειρηματίας, που πρόσφατα είδαμε το όνομά του μαζί με πολλούς άλλους να βρίσκεται στα έγγραφα φοροδιαφυγής του Παναμά.
Το εκλογικό αποτέλεσμα του Ισημερινού θα αποβεί καθοριστικό και σε ένα άλλο μέτωπο, όπου οι αντιθέσεις είναι πολύ πιο καθαρές και οι συγκρούσεις σφοδρότατες: αυτό του ασύλου στον Τζουλιάν Ασάντζ. Τον ιδρυτή των Wikileaks που εδώ και πέντε χρόνια ζει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Το άσυλο, μέσω κινηματογραφικών σκηνών, του παραχωρήθηκε με προεδρικό διάταγμα από τον τότε ηγέτη του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα. Επομένως, ξέρουν όλοι, και περισσότερο οι διώκτες του, πως ακόμη κι αν το άσυλο το έχει παραχωρήσει το κράτος του Ισημερινού κι επομένως φέρει την υποχρέωση να τον προστατεύει, εύκολα με ένα προεδρικό διάταγμα και η πρεσβεία του Ισημερινού γίνεται αφιλόξενος τόπος για τον Αυστραλιανό ερευνητή κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για να παραδοθεί στη Σουηδία, όπου βαρύνεται με την κατηγορία της απόπειρας βιασμού… Και κινδυνεύει να περάσει την υπόλοιπη ζωή του έγκλειστος, στην καλύτερη περίπτωση. Στη χειρότερη να βρεθεί στο Γκουαντάναμο…
Άλλωστε ο δεξιός υποψήφιος Γκιγιέρμο Λάσο το είχε δηλώσει απερίφραστα: Σε περίπτωση εκλογής του θα δώσει 30 μέρες διορία στον Ασάντζ για να εγκαταλείψει την πρεσβεία επειδή, όπως δήλωσε, δεν είναι σωστό οι φορολογούμενοι του Ισημερινού να επιβαρύνονται με το κόστος συντήρησής του. Πρόκειται εμφανέστατα για πρόφαση. Ο Λάσο, τυπικό δείγμα αμερικανόδουλου δεξιού της Λατινικής Αμερικής, θα παραδώσει το κεφάλι του Ασάντζ στους διώκτες του, ξέροντας ότι έτσι θα απολαμβάνει της εύνοιάς του για καιρό. Δεν είναι και λίγο…
Το άρθρο δημοσιεύεται στην εφημερίδα Πριν, στις 2 Απριλίου 2017

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας