Έντονη ανησυχία επικρατεί στη Σερβία, καθώς υπάρχουν φήμες πως η Ισπανία και ίσως η Ελλάδα αναγνωρίσουν το Κόσοβο. Πάντως και η Αθήνα και η Μαδρίτη το διαψεύδουν.
Μάλιστα χθες, ο Σέρβος ηγέτης ανέφερε σε συνέντευξή του, την πιθανή αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδα και την Ισπανία.
”Είναι σημαντικό για εμάς να μην υπάρξει πανικός στη Σερβία. Το προβλέψαμε αυτό, γνωρίζαμε ότι συμβαίνουν τέτοια πράγματα”, δήλωσε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι η κατάσταση γύρω από το Κοσσυφοπέδιο γίνεται πιο περίπλοκη.
Παρέμβαση Μόσχας ζητάει η Σερβία
”Η συμμόρφωση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, ιδίως με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και η υποστήριξη της ασφάλειας της Σερβίας από τη Ρωσία, αποτελούν προϋπόθεση για τη διατήρηση της ουδετερότητας του Βελιγραδίου εκτός του ΝΑΤΟ. Αυτό δήλωσε ο Stevan Gajich, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών και επισκέπτης καθηγητής στο MGIMO, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Δημόσιας Υπηρεσίας Ειδήσεων «Ρωσία και ΝΑΤΟ-Από την εταιρική σχέση μέχρι την αντιπαλότητα».
Ο ειδικός συνέχισε ότι ”για να διατηρηθεί η ουδετερότητα της Σερβίας, είναι σημαντικό η Ρωσία να υποστηρίξει την ασφάλειά της.” Επιπλέον, είπε ”ότι πολλοί Σέρβοι ονειρεύονται την επιστροφή της Ρωσίας στις επαρχίες του Κοσσυφοπεδίου και στα Μετόχια.
”Πολλοί στη Σερβία θα ήθελαν την επιστροφή της ρωσικής βάσης στο Κοσσυφοπέδιο. Και έχει νόμιμο δικαίωμα να το κάνει – ως μέρος των δυνάμεων της KFOR.”
Δηλώσεις Ντάσιτς
”Η Σερβία είναι εποικοδομητική στον διάλογο με την Πρίστινα με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ και θέλει έναν συμβιβασμό που θα φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα μακροπρόθεσμα”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ίβιτσα Ντάσιτς από τη Μόσχα σήμερα, προσθέτοντας ότι ”η Σερβία δεν αποδέχεται επιβαλλόμενες και μονομερείς λύσεις”
“Μας λένε – παραιτηθείτε από το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια και ο δρόμος προς την ΕΕ είναι ανοιχτός για εσάς. Θέλουμε να εισέλθουμε στην Ένωση, εργαζόμαστε σκληρά για αυτό και δεν αλλάζουμε αυτόν τον στόχο,αλλά δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα“, δήλωσε ο Ντάσιτς.
“Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς εταίρους της Σερβίας. Δεν υπάρχει οικονομικός κλάδος στον οποίο δεν καταγράφουμε τεράστια ανάπτυξη, ξεκινώντας από την ενέργεια, τις οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές, τη γεωργική παραγωγή, τη χημική βιομηχανία και τη βιομηχανία ξύλου”.
Ο Ντάσιτς είπε επίσης ότι η Ρωσία είναι ένας από τους πυλώνες της στήριξης της Σερβίας στον σύγχρονο κόσμο και ότι αυτό δεν θα αλλάξει.
“Γνωρίζετε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησαν σε ανοδική πορεία το 2012. Σερβία και η Ρωσική Ομοσπονδία έχει συνάψει μια Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης από το 2013, ένα ολοκληρωμένο έγγραφο που καθορίζει τους στόχους της κοινής μας συνεργασίας”, δήλωσε ο Ντάσιτς.
“Η Ρωσία, όπως και η Σερβία, πιστεύει ακράδαντα ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Μετόχια είναι αναφαίρετο τμήμα της Σερβίας, και αυτός ήταν ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς μας πυλώνες στον αγώνα για τα συμφέροντά μας στη διεθνή σκηνή εδώ και δεκαετίες”, πρόσθεσε ο Ντάσιτς . “Τόσο εμείς όσο και εσείς το θεωρούμε θεμελιώδες διεθνές έγγραφο όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια”, δήλωσε ο Ντάσιτς στην Κρατική Δούμα της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο Ντάσιτς μίλησε στα ρωσικά στο τοπικό κοινοβούλιο και στην αρχή της ομιλίας, Ρώσοι βουλευτές σηκώθηκαν για να τον χαιρετήσουν.
Δηλώσεις Βούτσιτς
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς λέει ότι υπάρχει πίεση από τη Δύση να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. ”Με το Κοσσυφοπέδιο, θέλουν να ανατρέψουν ολόκληρη τη Σερβία και αυτό δεν απέχει πολύ από την αλήθεια.”
ΠΗΓΗ: pentapostagma.gr