Ρωσικός επιθετικός ελιγμός: Η Μόσχα προτείνει ειρήνη

909
Ρωσικός επιθετικός ελιγμός

 Μάνλιο Ντινούτσι. Reseau International 21-12-21

Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Στις 15 Δεκεμβρίου, η Ρωσική Ομοσπονδία υπέβαλε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το σχέδιο Συνθήκης και Συμφωνίας για την εκτόνωση της αυξανόμενης έντασης μεταξύ των δύο πλευρών. Και τα δύο έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν στις 17 Δεκεμβρίου από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Το σχέδιο συνθήκης προβλέπει, στο άρθρο 1, ότι καθένα από τα δύο μέρη «δεν προβαίνει σε ενέργειες που επηρεάζουν την ασφάλεια του άλλου μέρους» και, στο άρθρο 2, ότι «επιδιώκει να διασφαλίσει ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οι στρατιωτικές συμμαχίες στις οποίες συμμετέχει τηρούν τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Στο άρθρο 3, και τα δύο μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση «να μην χρησιμοποιούν το έδαφος άλλων κρατών με σκοπό την προετοιμασία ή τη διεξαγωγή ένοπλης επίθεσης κατά του άλλου μέρους». Το άρθρο 4 προβλέπει, ως εκ τούτου, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα δημιουργήσουν στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος των κρατών της πρώην ΕΣΣΔ που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ» και «θα αποφύγουν την προσχώρηση κρατών της πρώην ΕΣΣΔ στο ΝΑΤΟ, εμποδίζοντας την περαιτέρω επέκταση προς τα ανατολικά».

Στο άρθρο 5 «τα μέρη απέχουν από την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων και των εξοπλισμών τους, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο στρατιωτικών συμμαχιών, σε περιοχές όπου η ανάπτυξη αυτή μπορεί να θεωρηθεί από το άλλο μέρος ως απειλή για την εθνική του ασφάλεια». Έτσι, «αποφεύγουν να πετούν βομβαρδιστικά εξοπλισμένα με πυρηνικά ή μη πυρηνικά όπλα και να αναπτύσσουν πολεμικά πλοία σε περιοχές, εκτός του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, από όπου μπορούν να επιτεθούν σε στόχους στο έδαφος του άλλου μέρους».

Στο άρθρο 6, και τα δύο μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση «να μην χρησιμοποιούν πυραύλους εδάφους μέσου ή μικρού βεληνεκούς εκτός των εθνικών εδαφών τους ή σε περιοχές του εδάφους τους από τις οποίες τα όπλα αυτά μπορούν να επιτεθούν σε στόχους στο έδαφος του άλλου μέρους». Τέλος, το άρθρο 7 προβλέπει ότι «και τα δύο μέρη απέχουν από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων εκτός των εθνικών εδαφών τους και επαναφέρουν στο έδαφός τους όπλα που έχουν ήδη αναπτυχθεί εκτός» και ότι «δεν εκπαιδεύουν στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό μη πυρηνικών χωρών στη χρήση πυρηνικών όπλων, ούτε διεξάγουν ελιγμούς που προβλέπουν τη χρήση πυρηνικών όπλων».

Το σχέδιο συμφωνίας ορίζει τις διαδικασίες για τη λειτουργία της Συνθήκης, με βάση τη δέσμευση ότι και οι δύο πλευρές θα «επιλύσουν όλες τις διαμάχες στις σχέσεις τους με ειρηνικά μέσα» και «θα χρησιμοποιήσουν τους μηχανισμούς διμερών διαβουλεύσεων και πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφωνικών γραμμών για επαφές έκτακτης ανάγκης». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η αμερικανική πλευρά έχει λάβει λεπτομερείς εξηγήσεις σχετικά με τη λογική της ρωσικής προσέγγισης και ελπίζει ότι στο εγγύς μέλλον οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν σοβαρές συνομιλίες με τη Ρωσία για το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Προς το παρόν η αμερικανική πλευρά είναι σιωπηλή. Αλλά η Voice of America, το μεγάφωνο πολυμέσων της Ουάσιγκτον που μιλάει σε περισσότερες από 40 γλώσσες σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ακούγεται να λέει ότι «πολλοί ειδικοί ανησυχούν για αυτόν τον ελιγμό από τη Ρωσία, η οποία θέλει να εκμεταλλευτεί την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ως πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία». Το ΝΑΤΟ σιωπά προς το παρόν, περιμένοντας τις εντολές της Ουάσιγκτον. Η Ιταλία, που σιωπά , αν και δεν είναι άμεσος αποδέκτης της ρωσικής πρότασης, είναι άμεσα ενδιαφερομένη: Μεταξύ των πυρηνικών όπλων που αναπτύσσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτός του εδάφους τους είναι οι βόμβες Β-61 που εγκαταστάθηκαν στο Ghedi και το Aviano, οι οποίες σύντομα αντικαθίστανται από τις πιο θανατηφόρες B61-12, για τη χρήση των οποίων εκπαιδεύεται το στρατιωτικό προσωπικό μας, παρόλο που η Ιταλία είναι επίσημα μια μη πυρηνική χώρα. Και οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν νέους πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς και στην Ιταλία.

Ενώ τα μέσα ενημέρωσης υπνώττουν σε μια σχεδόν πλήρη σιωπή σχετικά με τη ρωσική πρόταση, οι κοινοβουλευτικές ομάδες την αγνοούν σαν να μην έχει καμία σχέση με την Ιταλία, εκτεθειμένη σε αυξανόμενους κινδύνους ως βάση των αμερικανικών πυρηνικών δυνάμεων κατά της Ρωσίας. Ας βρουν τουλάχιστον τον χρόνο να διαβάσουν σε λίγα λεπτά το σχέδιο που έχει δώσει η Ρωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και ας βρουν το πολιτικό θάρρος να εκφράσουν δημόσια την κρίση τους. Αν είναι αρνητική, ας εξηγήσουν γιατί έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και την ασφάλειά μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας