Ρωσία:Σταματά τη μεταφορά Αμερικανών αστροναυτών από και προς Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

1027
ρωσία

Τον Απρίλιο του επόμενου έτους θα λήξει η σύμβαση της Ρωσίας με τη NASA, για τη μεταφορά αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) , όπως επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής  κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση, Αμερικανοί αστροναύτες κάνουν χρήση καθισμάτων στο ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz προκειμένου να φτάσουν στο ISS και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Οι ΗΠΑ έχασαν τον τρόπο μεταφοράς τους μετά τη ματαίωση του προγράμματος Διαστημικού Λεωφορείου και πρόκειται να ολοκληρώσουν την αντικατάστασή του με τη μορφή μιας επανδρωμένης κάψουλας, της SpaceX Dragon.

Το κόστος της υπηρεσίας μεταφοράς στον ISS ποικίλει με την πάροδο των ετών, με την NASA να πληρώνει περίπου 81 εκατομμύρια δολάρια ανά θέση το 2018, από τη φθηνότερη τιμή των 21,8 εκατομμυρίων δολαρίων το 2007 και το 2008.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας την Παρασκευή, ο Γιούρι Μπορίσοφ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη στρατιωτικών και διαστημικών θεμάτων στο ρωσικό υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε ότι η προσγείωση ενός διαστημοπλοίου ΣόουζΜΜ τον Απρίλιο του επόμενου έτους “θα ολοκληρώσει την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας βάσει σύμβασης με τη NASA“.

Η διακοπή του προγράμματος Διαστημικού Λεωφορείου φαινόταν σαν ένα δευτερεύον θέμα το 2011, όταν οι ΗΠΑ και η Ρωσία βρίσκονταν σε σχετικά καλές συνθήκες. Σήμερα, όμως, εν μέσω μιας πικρής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο εθνών, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πρέπει να στηριχθούν στη Ρωσία σε ορισμένες πτυχές της διαστημικής εξερεύνησής τους θεωρείται ταπεινωτική από μερικούς ανθρώπους στην Αμερική.

Ο γερουσιαστής John McCain ήταν από τους πιο φανατικούς επικριτές της κατάστασης στην οποία οι ΗΠΑ πληρώνουν τη Ρωσία εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε αντάλλαγμα για διαστημικούς κινητήρες και μεταφορές στον ISS. Ο αντιπρόεδρος Mike Pence την περασμένη εβδομάδα υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ “πολύ σύντομα” θα μπορούν να μεταφέρουν τους ανθρώπους στο διάστημα χωρίς τη βοήθεια της Ρωσίας και θα επιστρέψουν στο φεγγάρι μέχρι το 2024.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας