Ρέγκλινγκ: «Ξεχάστε» τη μείωση των πλεονασμάτων

827
ρέγκλινγκ

Το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έχει συμφωνηθεί και δεν μπορεί να το αποφύγει η κυβέρνηση

«Πάγο» στις συζητήσεις για ελάφρυνση του στόχου για υψηλά πλεονάσματα πριν το 2023 βάζει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Υπήρξε μια συμφωνία τον Αύγουστο, η οποία συνδέεται με τις αποφάσεις του Eurogroup πέρσι τον Ιούνιο: ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα συνεχίσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν ήδη συμφωνηθεί και θα στηρίξει τις προηγούμενες. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το οποίο έχει συμφωνηθεί έως το 2022. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να το αποφύγει» τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

«Η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί αυτό το στόχο, ο οποίος είναι και ήταν βασικό στοιχείο του προγράμματος, αλλά και για την περίοδο μετά το τέλος του», τόνισε. Και πρόσθεσε: «ο ΕΜΣ, ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, έχει μια ειδική σχέση με την Ελλάδα. Βλέπουμε τη χώρα ως ένα μακροπρόθεσμο εταίρο καθώς θα υπάρχει δανειακή σχέση για 40 χρόνια. Είναι πολλά τα χρήματα, 200 δισ. ευρώ, το 55% του ελληνικού χρέους. Έχουμε ευθύνη ως πιστωτές, καθώς θέλουμε να αποπληρωθούμε σταδιακά, όχι άμεσα. Έχουμε μεγάλη υπομονή. Είναι προς το συμφέρον μας η Ελλάδα να αποκτήσει αναπτυξιακή δυναμική, προοπτικές ανάπτυξης. Αυτό πιστεύω ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών που θέλουν μεγαλύτερη ανάπτυξη η οποία θα βελτιώσει το επίπεδο διαβίωσης» τόνισε.

Με τακτική «καρότο και μαστίγιο», ο Κλάους Ρέγκλινγκ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για καθυστερήσεις, αλλά και την ανάγκη άμεσης δράσης για τα κόκκινα δάνεια, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες της ρύθμισης για το νέο σύστημα προστασίας της α΄κατοικίας.

Ταυτόχρονα, έψεξε την Αθήνα για καθυστερήσεις στις “μεταρρυθμίσεις” και τονίζει πως μόνον εάν η κυβέρνηση μείνει προσηλωμένη στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, οι οίκοι αξιολόγησης θα την «ενθαρρύνουν» με αναβαθμίσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας