Π. Λαφαζάνης στο newreport.gr: Η Ελλάδα χρειάζεται επαναθεμελίωση με εθνικό νόμισμα

2395
Λαφαζάνης

Μία άκρως ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική συνέντευξη, παραχώρησε ο γραμματέας του πολιτικού συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στο σάιτ μας newreport.gr.

Μία συνέντευξη, όπου μας εξηγεί το πολιτικό σχέδιο της Λαϊκής Ενότητας, για έξοδο από το ευρώ και επιστροφή σε ένα νέο εθνικό νόμισμα, σπάζοντας τα ταμπού και “την τρομοκρατία” που υπάρχουν στο ευρύ κοινό με τη φράση “εθνικό νόμισμα”. Εξηγεί τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να έρθει “αναπτυξιακή άνοιξη στην Ελλάδα με εθνικό νόμισμα”, μιλάει για διαγραφή χρεών σε επιχειρήσεις και δανειοδότηση με πολύ μικρά έως και μηδενικά επιτόκια, μέσω μιας ελληνικής κεντρικής τράπεζας που θα ελέγχει το δημόσιο.

Παράλληλα, ο Π. Λαφαζάνης εξηγεί γιατί εκλογές με το δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία είναι μια απάτη, κατηγορώντας τόσο την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και την αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας, ότι υποστηρίζουν τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας και αποδέχονται νέα καταστροφικά μέτρα για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Μία αξιολόγηση την οποία χαρακτηρίζει ως “παγίδα”.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του πολιτικού συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας, “είναι αναγκαίο ο ελληνικός λαός να καταψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, αναδεικνύοντας ένα αντιμνημονιακό μπλοκ με όλες τις Αριστερές, αντιμνημονιακές, ριζοσπαστικές, πατριωτικές δυνάμεις”.

Άλλωστε, όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που δεν αποκλείει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία ασκούν την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική των μνημονίων, σε μια Ελλάδα που βρίσκεται εκτός ευρώ και “το ζητούμενο είναι να καταφέρει η χώρα μας να βγει συντεταγμένα από το ευρώ και όχι να της επιβάλλουν άτακτη χρεοκοπία”.

Όσον αφορά την έξοδο από το ευρώ και αν αυτό συνεπάγεται έξοδο από την Ευρώπη, υποστηρίζει ότι αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει, καθώς το αναγκαίο είναι η επαναθεμελίωση της Ελλάδας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι βρήκαμε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Θεσσαλονίκη και η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της πρώτης νομαρχιακής συνδιάσκεψης της Λαϊκής Ενότητας Θεσσαλονίκης, που έλαβε χώρα την Κυριακή, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

– Καταρχήν, θα ήθελα να αρχίσουμε με την πρόταση της Λαϊκής Ενότητας για έξοδο από την κρίση…

Η δική μας πρόταση είναι η άμεση έξοδος από την Ευρωζώνη και το πέρασμα στο εθνικό νόμισμα, όχι όμως γενικώς και αορίστως. Θέλουμε εθνικό νόμισμα στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος, το οποίο να μπορεί να δώσει θετική απάντηση στα προβλήματα της χώρας και διέξοδο από την κρίση. Διότι, μπορεί να πάει μια χώρα στο εθνικό νόμισμα, ή να πάει η Ελλάδα στο εθνικό νόμισμα και να συνεχίσουν να εφαρμόζονται οι ίδιες, νεοφιλελεύθερες πολιτικές με εθνική νομισματική μορφή. Δεν είναι αυτή η δική μας πρόταση, δεν είναι αυτή η προοπτική που θέλουμε. Θέλουμε εθνικό νόμισμα, αλλά με προοδευτικό πρόγραμμα. Με πρόγραμμα για μια δίκαιη, κυρίαρχη, ελεύθερη, δημοκρατική Ελλάδα.

– Ποια είναι τα πρώτα στάδια, σύμφωνα με την πρόταση που καταθέτετε;

Υπάρχει μία τρομοκρατία για το πέρασμα από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα που δεν ευσταθεί. Αυτά τα μέτρα τα οποία θα γίνουν άμεσα και είναι ρεαλιστικά για να γίνουν, είναι πρώτα η Τράπεζα της Ελλάδος να περάσει στα χέρια του δημοσίου και να τεθεί υπό κοινωνικό έλεγχο. Να φύγει από τον έλεγχο της Φρανκφούρτης και του ευρωπαϊκού συστήματος κεντρικών τραπεζών και η πολιτική της να καθορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση. Με δύο λόγια, να πάμε σε μία Τράπεζα της Ελλάδας που να είναι ελληνική και σε μία εθνική νομισματική πολιτική, η οποία κατά τη δική μας πρόταση, πρέπει να ασκείται αποκλειστικά με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια. Στη βάση αυτού, θα οριστεί μια ισοτιμία για το πέρασμα από το ευρώ στο νέο εθνικό νόμισμα. Ας αναφέρουμε για συντομία και απλότητα, ότι θα πάμε προς μία νέα εθνική νομισματική μονάδα, με μία ισοτιμία ενός ευρώ προς μία νέα εθνική νομισματική μονάδα. Ένα προς ένα, δηλαδή. Οποιαδήποτε ισοτιμία, δεν παίζει κανένα ρόλο στην οικονομική λειτουργία και αυτό πρέπει να το διευκρινήσουμε. Είναι ανεξάρτητο, γιατί το ίδιο θα είχαμε αν λέγαμε ότι ένα ευρώ θα είναι ίσο με 5, 10, 20 νέες εθνικές νομισματικές μονάδες. Στη βάση αυτής της νέας ισοτιμίας, όλοι οι μισθοί και οι συντάξεις θα δίνονται με την ισοτιμία στο νέο εθνικό νόμισμα.

“Αβάσιμη η τρομοκρατία σε βάρος της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα”

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

– Αυτό που ακούγονταν, ότι αν κάποιος παίρνει έναν μισθό 1.000 ευρώ, θα παίρνει τώρα 1.000 ας πούμε δραχμές, αλλά με την αξία που είχε η δραχμή πριν το 2002, δεν ισχύει;

Όχι. Μιλάμε για μία νέα νομισματική μονάδα, μιλάμε για ένα νέο εθνικό νόμισμα. Αν σας έλεγα ότι η ισοτιμία θα είναι ένα προς χίλια, τι σημαίνει αυτό; Ότι αν παίρνει κάποιος από 1.000 ευρώ, τώρα θα παίρνει 100.000, άρα είναι εντάξει; Δεν παίζει κανένα ρόλο, γιατί δεν έχει σχέση ούτε με την αγοραστική δύναμη του κόσμου, ούτε με τη δυνατότητά του να ανταλλάσει τον μισθό του με όρους ανθρώπινης διαβίωσης και αξιοπρέπειας. Όχι, αυτό δεν σχετίζεται. Οπότε, λέμε ότι τα πάντα μετατρέπονται στο νέο εθνικό νόμισμα, μισθοί, συντάξεις. Ταυτόχρονα, όλες οι οικονομικές συναλλαγές θα γίνονται στη νέα νομισματική μονάδα, θα μετατραπούν όλες οι καταθέσεις στο νέο νόμισμα, οι οποίες καταθέσεις είναι απολύτως εγγυημένες. Αντίστοιχα, θα μετατραπούν και οι τιμές των προϊόντων στη βάση της νέας νομισματικής μονάδας. Δηλαδή, αν ένα κοστούμι κάνει τώρα 150 ευρώ, με το νέο νόμισμα θα έχει αξία 150 νέες μονάδες εθνικού νομίσματος. Η μετατροπή των τιμών από το ευρώ στο νέο νόμισμα, θα γίνεται με αυστηρότατο έλεγχο, για να αντιμετωπιστούν τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδιας και ακρίβειας, όπως συνέβη με το πέρασμα από τη δραχμή στο ευρώ και δεν αντιμετωπίστηκε καθόλου, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν στα ύψη οι τιμές των προϊόντων σε βάρος των πιο αδύναμων οικονομικά τάξεων.

– Ουσιαστικά, δεν αλλάζει η ζωή μας, δεν θα χανόμαστε δηλαδή στο μέτρημα και τους υπολογισμούς, όπως κάναμε με την ισοτιμία δραχμής – ευρώ; Αν θυμάμαι καλά, μετά από τόσα χρόνια που πέρασαν, λέγαμε ένα ευρώ ισούται με 340,75 δραχμές…

Το μόνο που αλλάζει είναι η οικονομική λειτουργία και μπαίνει στη λειτουργία του νέου εθνικού νομίσματος, με έναν ομαλό τρόπο μετάβασης, χωρίς να έχει καμία απολύτως επίπτωση, είτε στα εισοδήματα των πολιτών, στις απολαβές τους από μισθούς και συντάξεις, είτε στην αγοραστική τους δύναμη, είτε στις καταθέσεις. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για όλα αυτά και η τρομοκρατία που γίνεται, είναι απολύτως αβάσιμα.

“Ευρύτατη γενναία χρηματοδότηση στον ιδιωτικό τομέα με εθνικό νόμισμα”

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

Ναι, αλλά εδώ γεννάται το μεγάλο ερώτημα: τι κερδίζουμε τελικά με ένα νέο εθνικό νόμισμα σε σχέση με το ευρώ;

Το πρώτο πράγμα που κερδίζουμε και έχει πολύ μεγάλη σημασία, για να μπορέσουμε να κινήσουμε την οικονομία προς τα μπρος, είναι ότι με την Τράπεζα Ελλάδας και τον έλεγχο που θα ασκείται από μία λαϊκή κυβέρνηση, θα έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε σχεδόν απεριόριστη ρευστότητα, χρηματοδότηση δηλαδή, τόσο στον δημόσιο τομέα, όσο και στον ιδιωτικό, με ευνοϊκότατους όρους και πολύ χαμηλά επιτόκια που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και σχεδόν μηδενικά. Ετσι, θα μπορεί να χρηματοδοτείται το δημόσιο ώστε να διαμορφώσει ένα τουλάχιστον διπλάσιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, παραγωγικά προσανατολισμένο, πράγμα που θα δώσει μία τεράστια ώθηση στην οικονομία για να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Θα μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτό το πρόγραμμα, διότι θα έχουμε φύγει από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που επιβάλλει η Ευρωζώνη, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτούμε τυχόν αναπτυξιακά ελλείμματα, μέσω της κεντρικής μας τράπεζας. Μπορούμε και να τα χρηματοδοτούμε και να τα αναχρηματοδοτούμε. Πέρα από τη μεγάλη χρηματοδότηση, παραγωγικά επαναπροσανατολισμένη του δημοσίου, θα μπορεί να υπάρξει μία ευρύτατη γενναία χρηματοδότηση με άκρως ευνοϊκούς όρους, για νέους τεχνολογικούς τομείς, για εξαιρετικά παραγωγικούς τομείς με σχεδόν μηδενικά επιτόκια στον ιδιωτικό τομέα και πρώτα απ’ όλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να γίνει μια μεγάλη επενδυτική άνοιξη στη χώρα.

“Διαγραφή χρεών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις”

Τι θα γίνει όμως με τα παλιά χρέη που πνίγουν την πλειοψηφία των επιχειρήσεων;

Πέραν του δημοσίου χρέους, που είναι τεράστιο θέμα, για το οποίο χρειάζεται μία μεγάλη προσπάθεια για τη διαγραφή του, υπάρχουν τα ιδιωτικά χρέη. Αυτό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα, εννοώ τα ιδιωτικά χρέη, από το δημόσιο χρέος. Στραγγαλίζουν όλη την οικονομία, στραγγαλίζουν τα νοικοκυριά, στραγγαλίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν αφήνουν την οικονομία να ανασάνει. Εδώ τι πρόκειται να κάνουμε; Εδώ θα πάμε σε μία γενναία διαγραφή χρεών για τα μικρομεσαία εισοδήματα, στη βάση κριτηρίων και ελέγχων και ταυτόχρονα θα κάνουμε γενναίες ρυθμίσεις για τα υπόλοιπα δάνεια και εκεί που θα χρειαστεί το δημόσιο να χαρίζει μέρος του χρέους στις μεγάλες επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, το χρηματικό ποσό που χαρίζεται θα μετατρέπεται σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και επομένως σε είσοδο του δημοσίου, στο μετοχικό κεφάλαιο της μεγάλης επιχείρησης.

-Αν γίνουν όπως τα λέτε, δεν χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;

Βεβαίως και χρειάζεται. Γι’ αυτό λοιπόν είναι απαραίτητο το εθνικό νόμισμα. Διότι, μέσω της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας και του ελληνικού δημοσίου, θα γίνει μία άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να μπορέσουν να προχωρήσουν σ’ αυτή τη σεισάχθεια και τις γενναίες ρυθμίσεις των χρεών. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, οι τράπεζες θα περάσουν κάτω από δημόσιο έλεγχο. Τα χρήματα που θα δώσει το δημόσιο για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, θα γίνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα μετατραπούν σε μετοχές και θα περάσουν στα χέρια του δημοσίου, με δύο λόγια θα εθνικοποιηθούν. Η εθνικοποίηση των τραπεζών είναι μέσα στο πρόγραμμά μας, στην κατεύθυνσή μας, ως απαραίτητο θεμελιώδες στοιχείο, διότι μόνο οι εθνικοποιημένες τράπεζες μπορούν να αποτελέσουν έναν αποκλειστικά αναπτυξιακό, παραγωγικό, επενδυτικό, κοινωνικό ρόλο, ώστε να δώσουν μία θετική ώθηση στην οικονομία και την κοινωνία και να μπορέσει η οικονομία να ανασυγκροτηθεί και να αναταχθεί. Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο κεφάλαιο, για να απαλλαγεί η κοινωνία από τον μεγάλο βραχνά, του υπέρογκου ιδιωτικού χρέους, όπως προανέφερα, με διαγραφή χρεών, δηλαδή σεισάχθεια. Τώρα, έχουμε μία οικονομία που πνίγεται στα χρέη. Το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και το αναφέρει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν το λένε, για να ζητήσουν τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους. Το χρέος είναι η μεγάλη θηλιά και μην ξεχνάμε ότι στο όνομα του χρέους δίνονται οι πιστώσεις στην Ελλάδα από τους λεγόμενους θεσμούς, ΕΕ και ΔΝΤ, και με βάση αυτές τις πιστώσεις χρεωνόμαστε με μνημονιακά προγράμματα εξόντωσης, ληστείας και λεηλασίας.

-Αυτά που λέτε είναι τελείως ανατρεπτικά και ριζοσπαστικά…

Δεν υπάρχει τρόπος να φύγουμε χωρίς τόλμη, χωρίς ριζοσπαστισμό και χωρίς νέα δεδομένα. Η χώρα χρειάζεται επαναθεμελίωση. Δεν μπορούμε με τον παλιό τρόπο να πορευτούμε και να βγούμε στο ξέφωτο. Δεν γίνεται. Το βλέπουμε με αυτά που συμβαίνουν τώρα και είναι τραγικά.

“Χρειάζεται κοινή μετωπική προσπάθεια από Αριστερές δυνάμεις”

-Αναφορικά με το οικονομικό πρόγραμμα της Λαϊκής Ενότητας για έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, με εθνικό νόμισμα, έχετε βρει συμπαραστάτες μέσα σε κάποιες άλλες δυνάμεις;

Εμείς θέλουμε συνεργασία, να διαμορφωθεί ένα μεγάλο μέτωπο με όλες ανεξαιρέτως τις Αριστερές, ριζοσπαστικές, πατριωτικές και δημοκρατικές αντιμνημονιακές δυνάμεις. Όλες αυτές οι δυνάμεις πρέπει να συμπαραταχθούν, να συμπορευτούν, να συνενωθούν σε μία κοινή μετωπική προσπάθεια, πολιτική, κινηματική και εκλογική όποτε γίνουν εκλογές, για να μπορέσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να σπάσουμε το μνημονιακό τείχος και να αναπτυχθεί μία νέα αντιμνημονιακή δυναμική μέσα στην κοινωνία. Μία κοινωνία η οποία τώρα θα έχει και συνέπεια και συνέχεια, και θα δίνει στην κοινωνία εμπιστοσύνη, ότι αυτά που λέμε θα τα κάνουμε πράξη και θα τα φέρουμε σε πέρας με τρόπο βιώσιμο, ελπιδοφόρο και με προοπτική για τη χώρα.

“Η δεύτερη αξιολόγηση είναι παγίδα”

-Σήμερα, διανύουμε μία περίοδο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Υπήρξατε υπουργός και γνωρίζετε από μέσα τι γίνεται στις διαπραγματεύσεις. Τι χρειάζεται λοιπόν για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση;

Η αξιολόγηση για να κλείσει πρέπει η κυβέρνηση να συμμορφωθεί με όλα τα προαπαιτούμενα τα οποία δεν έχουν εφαρμοστεί και το χειρότερο, η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει από τώρα νέα μέτρα, τα οποία είναι μεταξύ 4,5 έως 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για μετά το 2018. Αυτά τα μέτρα είναι φόροι, μείωση του αφορολόγητου που σημαίνει τρομακτική επιβάρυνση των κοινωνικά αδύναμων, μείωση των κύριων συντάξεων έως 40% που σημαίνει καταστροφή για τους συνταξιούχους, αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ με μεγάλη επιβάρυνση για τον καταναλωτή και ιδιαίτερα τους πιο φτωχούς, απελευθέρωση των απολύσεων και πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και άλλα τέτοια μέτρα. Αυτό το πακέτο προαπαιτούμενων και καινούριων μέτρων για να κλείσει η αξιολόγηση, είναι η τέλεια καταστροφή για τη χώρα. Είναι η απόλυτα χαριστική βολή. Η χώρα που έχει μπροστά της έναν τέτοιο ορίζοντα μέτρων, μία χώρα που η κυβέρνησή της έχει αποδεχτεί να έχει από πέντε έως δέκα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, είναι τελειωμένη. Είναι μία χώρα φάντασμα. Δεν θα είμαστε απλώς προτεκτοράτο, αλλά προτεκτοράτο εξαθλιωμένων πολιτών. Εμείς δίνουμε μάχη για να μην περάσει το πακέτο αυτών των μέτρων. Η δεύτερη αξιολόγηση θεωρούμε ότι είναι παγίδα και δεν προσφέρει τίποτα θετικό για τη χώρα. Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν είναι να πάμε στη δεύτερη αξιολόγηση. Είναι να φύγουμε από τα μνημόνια και ο μόνος τρόπος για να φύγουμε από τα μνημόνια και τη λιτότητα είναι αυτό που είναι η βασική και θεμελιώδη πρόταση της Λαϊκής Ενότητας, να πάμε σε εθνικό νόμισμα με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα.

“Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πρόωρες εκλογές”

-Βλέπετε την κυβέρνηση να πηγαίνει σε εκλογές ή έχει κι άλλη επιλογή;

Η κυβέρνηση έχει δύο δρόμους. Ή θα αποδεχτεί το πακέτο με διάφορες τακτικές που μπορεί να εφαρμόσει, δηλαδή να υποδεχτεί το πακέτο μέτρων με ότι καταστροφικό αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα…

-Μιλάμε για ένα νέο μνημόνιο δηλαδή…

Δεν είναι ακριβώς μνημόνιο, διότι ενώ θα έχει μέτρα μνημονιακά στη συμφωνία που θα κάνει, δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση. Έτσι, η κυβέρνηση ή θα δεχτεί και θα ψηφίσει το νέο καταστροφικό για τη χώρα πακέτο, με διάφορες τακτικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να το εξωραϊσει, δεν εξωραϊζεται αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες τακτικές, ή θα πάει σε εκλογές. Τώρα διαβάζω και σε δημοσιεύματα το τρυκ να ζητήσει να ψηφιστούν αυτά τα μέτρα από 180 βουλευτές. Νομίζω ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον εαυτό της και όχι τον ελληνικό λαό, διότι το πακέτο μέτρων που θέλει να φέρει, το στηρίζει όλο το μνημονιακό μπλοκ. Και η Νέα Δημοκρατία το στηρίζει. Τώρα τι λέει η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση; Σπεύσε γρήγορα να κλείσεις τη δεύτερη αξιολόγηση. Διότι αν δεν το κάνεις, έτσι λέει η Νέα Δημοκρατία, η χώρα θα υποστεί δεινά. Άρα, δεν υπάρχει πουθενά η αίσθηση ότι η κυβέρνηση θα περάσει αυτά τα μέτρα και θα έχει στην ουσία απέναντί της την αντιπολίτευση. Μπορεί να μην τα ψηφίσει η μνημονιακή αντιπολίτευση, να βρει διάφορους λόγους να γλιστρήσει, αλλά αυτό θα είναι τυπικό. Η ουσία είναι ότι συμφωνεί. Και αν ήταν η Νέα Δημοκρατία τώρα κυβέρνηση, τι θα έκανε; Το ίδιο θα έκανε, θα πήγαινε και θα ψήφιζε αυτό το πακέτο γιατί το θεωρεί αναγκαίο. Άρα, είναι τρυκ η τακτική των 180. Έχει 250 από αυτή τη Βουλή. Σ’ αυτή τη Βουλή δεν υπάρχει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Υπάρχει, όμως και το ενδεχόμενο των εκλογών, που δεν μπορεί να το αποκλείσεις εντελώς.

-Όπως μας αναφέρατε, είτε η κυβέρνηση συμφωνήσει για νέα μέτρα, είτε πάει σε εκλογές, δεν αλλάζει κάτι. Αν όπως βγαίνει από τις δημοσκοπήσεις, γίνουν εκλογές και τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, πάλι θα έχουμε νέα μνημονιακά μέτρα…

Ακριβώς. Και να έρθει η Νέα Δημοκρατία, θα ψηφίσει αυτά τα νέα μέτρα. Δηλαδή, είτε η κυβέρνηση ψηφίσει τα μέτρα, είτε πάει σε εκλογές με σκοπό να τις χάσει και να παραδώσει την εξουσία και έρθει η Νέα Δημοκρατία, πάλι το πακέτο μέτρων θα ψηφιστεί. Οι εκλογές με τις σημερινές συνθήκες και τα δεδομένα που εμφανίζονται, αν γίνουν με το δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία, θα είναι μία απάτη για τον ελληνικό λαό. Θα έχουν σημασία οι εκλογές, αν ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να ανατρέψει το μνημονιακό μπλοκ. Να καταβυθίσει και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Να οδηγήσει σε ήττα και τους δύο και να ενισχύσει αντιμνημονιακές δυνάμεις, πρώτα απ’ όλα τη Λαϊκή Ενότητα ή ένα αντιμνημονιακό μέτωπο σαν αυτό που προτείνει η Λαϊκή Ενότητα και αυτό πρέπει να το διαμορφώσουμε τώρα. Ταυτόχρονα, οι εκλογές με μεγάλη πιθανότητα θα οδηγήσουν τη χώρα σε άτακτη χρεοκοπία και από κει και πέρα, σε άτακτη έξοδο από το ευρώ. Γιατί οι εκλογές μέσα σ’ αυτό το κλίμα και με την υπάρχουσα κατάσταση, θα τροφοδοτήσουν μία εξέλιξη η οποία θα καταγράψει ως σίγουρο δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει στις αγορές μέχρι τέλη του 2017. Έτσι κι αλλιώς θεωρώ ως αδύνατο να βγει η Ελλάδα στις αγορές μέχρι τα τέλη του 2017, ακόμα κι αν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση με την ψήφιση των μέτρων. Πολύ περισσότερο αν πάμε σε εκλογές.

-Σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, με την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση, δεν υπάρχει σωτηρία για την Ελλάδα;

Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό δίλημμα για τη χώρα, γιατί τα άλλα που λένε ότι είναι αερολογίες, είναι ότι η Ελλάδα είναι εκτός ευρώ και το ζητούμενο είναι πως θα πορευτεί η χώρα. Θα πάμε σε μία ασύνταχτη χρεοκοπία και σε άτακτη έξοδο από το ευρώ; Μία ασύνταχη χρεοκοπία που θα διαχειριστούν οι ίδιες δυνάμεις που είναι υπέρ του ευρώ, αλλά θα υποχρεωθούν να διαχειριστούν την εκτός ευρώ κατάσταση, με τις ίδιες ακραίες, νεοφιλελεύθερες, μονεταριστικές λογικές και με την εξυπηρέτηση των ίδιων διαπλεκόμενων ολιγαρχικών συμφερόντων; Αυτή είναι η μία εκδοχή που και αυτή είναι θανάσιμη για τη χώρα.

– Προτείνετε δηλαδή να πάμε σε έξοδο από το ευρώ, με όρους που θα θέσουμε εμείς και όχι με όρους που θα μας επιβάλουν…

Με όρους ρήξης με τις πολιτικές που ακολουθούνταν μέχρι τώρα. Αυτό είναι το δίλημμα για τη χώρα. Τα άλλα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ή θα πάμε σε εθνικό νόμισμα συντεταγμένα, σχεδιασμένα, στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος, ή θα πάμε ασύντακτα και άτακτα, στη βάση των παλαιών παρακμιακών, αποτυχημένων πολιτικών που μας οδήγησαν στην κρίση και έφεραν τα μνημόνια. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα για τη χώρα που είναι μπροστά στον κάθε πολίτη και τον ελληνικό λαό. Όσο κι αν τον αποπροσανατολίζουν με διάφορες κατευθύνσεις οι οποίες δεν έχουν καμία λογική και δεν αντέχουν στον χρόνο και δεν θα αντέξουν στον χρόνο.

-Έξοδος από το ευρώ, σημαίνει και έξοδος από την Ευρώπη;

Η έξοδος από το ευρώ είναι το πρώτο, το βασικό, το κύριο, το μεγάλο θεμελιώδες βήμα που πρέπει να γίνει για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και τη λιτότητα. Βεβαίως, η έξοδος από το ευρώ και η άσκηση πολιτικών ανασυγκρότησης, οι οποίες δεν είναι σε μία νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, θα έρθουν σε σύγκρουση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το μεγάλο βήμα, λοιπόν, της εξόδου από την Ευρωζώνη στη βάση του ριζοσπαστικού μας προγράμματος, θα αντιπροσωπεύσει ταυτόχρονα μια διαδικασία σύγκρουσης και ρήξης και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και εξόδου από αυτήν. Δεν πρέπει όμως να φοβόμαστε μια τέτοια εξέλιξη. Πάνω απ’ όλα πρέπει να βάλουμε την ανασυγκρότηση της χώρας, την προοπτική της Ελλάδας και όχι τη γερμανική ευρωζώνη και τη γερμανική ευρωπαϊκή ένωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας