Πόρισμα σοκ για σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας στην ΕΧΑΕ

839
Πόρισμα σοκ για σοβαρές παραβάσεις

Παραβιάζονται και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με το ΣΕΠΕ- Η συνταξιούχος Διευθύντρια Ανθρώπινού Δυναμικού εκπονεί προγράμματα αποχώρησης συνταξιούχων

Σκηνικό παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας αναδύεται στον όμιλο ΕΧΑΕ ο οποίος την ίδια στιγμή ευαγγελίζεται ότι «Το εργασιακό περιβάλλον είναι μια από τις περιοχές που χρήζουν κοινωνικής υπευθυνότητας και στις οποίες οι επιχειρήσεις μπορούν να εφαρμόσουν προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης».
Το πόρισμα Εργατικής Διαφοράς που αποκαλύπτει σήμερα το bankingnews είναι αποκαλυπτικό του τρόπου μεταχείρισης των εργαζομένων από τη διοίκηση του κ. Σωκράτη Λαζαρίδη και την σφραγίδα της Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΧΑΕ και συνταξιούχου κας Μαίρης Γεωργιάδου.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Πόρισμα καταπέλτης

Στις 29/6/2020, μία από τις εταιρείες της ΕΧΑΕ (το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο), προχωρά σε απόλυση. Το Σωματείο των Εργαζομένων, ζητά τη διενέργεια εργατικής διαφοράς και η απόφαση του Σ.Ε.Π.Ε., είναι κόλαφος για την εργοδότρια. Σύμφωνα με την απόφαση, “όχι μόνο δεν τηρήθηκε ο Εσωτερικός Κανονισμός Εργασίας αλλά καταπατήθηκαν όχι μόνο τα εργασιακά δικαιώματα του εργαζομένου αλλά και βασικά του ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης η καταβολή της αποζημίωσης που του καταβλήθηκε έγινε με το μειωμένο μισθό(λόγω μνημονίων είχαν κόψει τους μισθούς αλλά θα έπρεπε, σε περίπτωση απόλυσης, να αποζημιώσουν με τον προ μνημονίου μισθό).
Στην ουσία τίθεται και ζήτημα ακυρότητας της απόλυσης λόγω μη καταβολής της νόμιμης αποζημίωσης. Επίσης, σύμφωνα παραπάνω απόφαση του ΣΕΠΕ, όχι μόνο δεν προέκυψε από πουθενά ο σπουδαίος λόγος που επικαλέστηκε ο όμιλος ΕΧΑΕ για την απόλυση αλλά ο Επιθεωρητής Εργασίας είχε την άποψη ότι δεν τηρήθηκαν 13 άρθρα του κανονισμού εργασίας.
Η παραπάνω υπόθεση πέραν την αγωγή του εργαζόμενου που εκδικάζεται στις 10 Οκτωβρίου έχει διαβιβασθεί σύμφωνα με πληροφορίες και στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών που σημαίνει ότι υπάρχει ποινικό σκέλος στην ιστορία.

Είπα … ξείπα

Την εταιρεία εκπροσώπησε η Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού κα Μαίρη Γεωργιάδου Πρόκειται για παλαιό στέλεχος της PwC συνταξιούχο σήμερα που στο Χρηματιστήριο λέγεται ότι που προσέλαβε ο Κος Λαζαρίδης προκειμένου να κάνει όλες τις προσλήψεις των ημετέρων. Τελευταία της επιτυχία είναι η εκπόνηση προγράμματος αποχώρησης όσων θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Η συνταξιούχος δηλαδή εκπονεί πρόγραμμα αποχώρησης των προς συνταξιοδότηση.
Το εξωφρενικό είναι ότι όπως προκύπτει από το πόρισμα εργατικής διαφοράς η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού κατά τη συζήτηση της εργατικής διαφοράς έφτασε στο τέλος της συζήτησης να αναιρεί αυτά που η ίδια έχει αναφέρει η ίδια στην αρχή πράγμα που καταγράφει ο επιθεωρητής του ΣΕΠΕ.
Πάντως η συγκεκριμένη απόλυση έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς είχε το 2018 η σύζυγος του απολυθέντος είχε αποχωρήσει «οικειοθελώς» και έτσι μια οικογένεια δύο εργαζομένων στην ΕΧΑΕ έμεινε χωρίς δουλειά.
Βεβαίως η Κανονιστική Συμμόρφωση που φέρεται να εργαζόταν ο απολυθείς φαίνεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον κ. Σωκράτη Λαζαρίδη και το ερώτημα είναι πόσο συμμορφώνεται στην Κανονιστική Συμμόρφωση.

Η επέκταση ωραρίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν της περίπτωσης του εν λόγω υπαλλήλου μείζον θέμα γεννάται με την επέκταση του ωραρίου για την οποία δεν έχει γίνει καμία απολύτως διαβούλευση με το σωματείο εργαζομένων όπως έχει υποχρέωση του Χρηματιστήριο. Ενώ μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι εργάζονταν 8 ώρες στο οποίο περιλαμβανόταν και το διάλλειμα το Χρηματιστήριο μονομερώς επέκτεινε το ωράριο κατά το χρόνο του διαλλείματος γεγονός που σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις οικονομικές καταστάσεις της ΕΧΑΕ αναφέρονται τα εξής: «Ο Όμιλος έχει εμπλακεί σε δικαστικές υποθέσεις με εργαζόμενους, με μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με εισηγμένες εταιρείες, καθώς και με τρίτους. Η Διοίκηση του Ομίλου καθώς και οι νομικοί σύμβουλοι εκτιμούν ότι από την έκβαση των υποθέσεων αυτών ο Όμιλος και η Εταιρεία δεν θα έχουν σημαντική επίπτωση στην οικονομική κατάσταση, τη χρηματοοικονομική θέση ή στα αποτελέσματα της λειτουργίας του Ομίλου και της Εταιρείας».
Ωστόσο δεν αναφέρεται καν πόσες είναι οι υποθέσεις αυτές και τι ποσά αφορούν και αν υπάρχουν πρωτόδικες αποφάσεις ή όχι. Η εν λόγω περιγραφή δείχνει έλλειμα διαφάνειας το οποίο οφείλεται και στην ανοχή του ορκωτού ελεγκτή ο οποίος επιτρέπει αόριστες προσεγγίσεις που δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια και πληρότητα τις τυχόν υποχρεώσεις της ΕΧΑΕ από τυχόν δικαστικές διενέξεις πάσης φύσεως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας