«Πόλεμος» ΗΠΑ κατά της Ελλάδας: Μεθοδεύουν κατάργηση της ελληνικότητας της φέτας

1716
φέτα

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το εθνικό μας προϊόν. Τι ρόλο παίζει η συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας και πού έγκειται η αμερικανική ένσταση. Τι αναφέρει στο Sputnik ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων.

Διπλός είναι ο κίνδυνος για τη φέτα. Από τη μία κινδυνεύει να χάσει την προστασία της κατοχύρωσης στη Σιγκαπούρη – ύστερα από ένσταση Αμερικανών – και από την άλλη κινδυνεύει από τη νέα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας.

Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν ένα «παράθυρο» της νομοθεσίας και υπέβαλλαν ένσταση, με αίτημα να γίνεται ελεύθερη χρήση της εμπορικής ονομασίας «φέτα», απ’ όλους τους παραγωγούς.

«Σύμφωνα με το τοπικό δίκαιο της Σιγκαπούρης, οι κατοχυρώσεις αυτού του είδους προβλέπεται να δίνουν δικαίωμα σε οποιονδήποτε τρίτον (σ.σ. σ’ αυτή την περίπτωση στις ΗΠΑ) να τις αμφισβητήσει, υποβάλλοντας ένσταση. Αυτή τη στιγμή, αυτό το δικαίωμα ΤΟ εκμεταλλεύονται οι ΗΠΑ μέσω του Αμερικανικού Οργανισμού Εξαγωγών. Μας λένε ότι “η φέτα είναι μια κοινή ονομασία, τη χρησιμοποιούν όλοι, δεν μπορούν να είναι δικαίωμα μόνο της Ελλάδας”. Όσο και να ακούγεται απίστευτο, αυτό κάνουν», επισημαίνει στο Sputnik ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος.

Και προσθέτει:

«Η ζημιά είναι μεγάλη, επί της αρχής. Δεν μπορεί η φέτα να μην είναι κατοχυρωμένη. Στη Σιγκαπούρη δεν έχουμε σημαντικές εξαγωγές, ωστόσο από εκεί περνούν πολλά εμπορεύματα, είναι κόμβος. Για τον λόγο αυτό ενδιαφέρθηκαν οι ΗΠΑ».

Ο αντίπαλος της φέτας φαίνεται ότι είναι οι αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες θέλουν να χρησιμοποιήσουν το όνομά της για εξαγωγικούς σκοπούς.

«Ανησυχία στους Έλληνες παραγωγούς»

Ο ΣΕΒΓΑΠ, από την πλευρά του, ετοιμάζει την αντεπίθεσή του, υποβάλλοντας υπόμνημα στον Οργανισμό Πνευματικών Δικαιωμάτων της Σιγκαπούρης.

«Σ’ αυτήν την ένσταση, έχουμε και εμείς δικαίωμα να αντιπαραβάλλουμε τη δική μας, εντός δύο μηνών. Έχουμε απευθυνθεί σε τοπικό γραφείο στη Σιγκαπούρη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί μία ακόμη ένσταση, πριν την υπογραφή της διμερούς εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και Σιγκαπούρης, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε.

Το δεύτερο χτύπημα στη φέτα

Μετά από μια μακρά οδύσσεια και δικαστικούς αγώνες του ΣΕΒΓΑΠ, η φέτα κατοχυρώθηκε ως ελληνικό προϊόν, κάτι που ισχύει και επίσημα στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. – Κίνας.

«Η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Κίνας ήταν πολύ σημαντική καθώς εκεί κατοχυρώθηκε πλήρως η φέτα μας . Δεν γινόταν δηλαδή να υπάρχει προϊόν στην Κίνα που να ονομάζεται φέτα και να μην είναι ελληνικό», αναφέρει ο Χ. Αποστολόπουλος.

Η φέτα, ειδικότερα, έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.). Αυτό σημαίνει ότι η προέλευσή της έγκειται σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας και στην τήρηση μιας σειράς ειδικών κανονισμών.

Την ίδια στιγμή όμως, μετά από μακρά διαμάχη, ΗΠΑ και Κίνα κατέληξαν επίσης σε συμφωνία. «Ένας από τους όρους της, όπως βλέπουμε όμως – και ειδικά στο άρθρο 1.16 – είναι ότι οι εμπορικές ενδείξεις που έχουν κατοχυρωθεί με άλλες διεθνείς συμφωνίες, δεν τις αναγνωρίζει η Αμερική».

Όπως εκτιμά, αυτό θα αποτελέσει χτύπημα στη φέτα γιατί αποτελεί κομμάτι μιας άλλης συμφωνίας, αυτής της Κίνας με την Ε.Ε.

«Θα έχει συνέπεια για τη φέτα 100%, Δεν μπορώ να διανοηθώ νομικά, πως γίνεται μια χώρα να υπογράφει δύο συμφωνίες και η μία να αντιβαίνει στην άλλη. Πρέπει να το δούμε, είναι ένας ισχυρός συναγερμός για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας