Πυρόπληκτες επιχειρήσεις: Διαγράφεται η επιστρεπτέα προκαταβολή από 1ο έως 3ο κύκλο

701
Διαγράφεται η επιστρεπτέα προκαταβολή

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την απαλλαγή των επιχειρήσεων που πληγήκαν από τις πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, από την επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Οι πυρόπληκτες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημιές που τις καθιστούν μη λειτουργικές, απαλλάσσονται από την αποπληρωμή του επιστρεπτέου μέρους της κρατικής ενίσχυσης. Η απαλλαγή γίνεται με την έκδοση σχετικής βεβαίωσης, κατόπιν εξέτασης της ζημιάς από τις επιτροπές των Περιφερειών.

Σημειώνεται πως μέρος του 1ου, 2ου και 3ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν θα επιστραφεί, βάσει κριτηρίων για τις απώλειες που υπέστησαν οι επιχειρήσεις εντός του 2020.

Πρόκειται για ένα μέτρο ενίσχυσης των πληγέντων, καθώς το κράτος γνωρίζει ήδη πως σχεδόν στο σύνολο της χώρας τα χρήματα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές (επιστρεπτέα και μη) έχουν ήδη δαπανηθεί, προκειμένου να παραμείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις της χώρας, πόσο μάλλον τώρα για τις επιχειρήσεις σε βόρεια Αττική, βόρεια Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία και Αρκαδία.

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε πως θα κάνει δώρο τις κρατικές ενισχύσεις στους συγκεκριμένους επαγγελματίες, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως δεν θα είχαν ποτέ τη δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων στο κράτος.

Συγκεκριμένα:

  • Για όσες επιχειρήσεις είχαν κατά το έτος 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 15% σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 30%
  • Για όσες επιχειρήσεις είχαν κατά το έτος 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%, σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 50%
  • Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 δεν επιστρέφεται το 50%, ανεξαρτήτως του τζίρου έτους 2020.

Συνεπώς οι πυρόπληκτες επιχειρήσεις που έλαβαν κρατικές ενισχύσεις από τον 1ο έως και τον 3ο κύκλο δεν θα επιστρέψουν κάποιο ποσό στο κράτος. Σημειώνεται πως κανονικά η περίοδος αποπληρωμής για όλες τις επιστρεπτέες (1 έως 7), επεκτείνεται από 40 σε 60 δόσεις, με πενταετή περίοδο αποπληρωμής από 31/1/2022 έως 31/1/2027.

Τα επιμελητήρια ζητούν από το κράτος να μην καθυστερήσει τις αποζημιώσεις

Fast track διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων μετά τις 18 Αυγούστου, που ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής των σχετικών αιτήσεων, ζητά ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας ότι οι προκαταβολές που χρειάζονται Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει να καταβληθούν εντός του μήνα.

Χαρακτηρίζει επαρκή τα μέτρα οικονομικής ανακούφισης και ικανοποιητικές τις παρεμβάσεις στήριξης των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές, τουλάχιστον στην Αττική, καλώντας τα συναρμόδια υπουργεία να προσδιορίσουν με σαφήνεια τα όρια των πυρόπληκτων περιοχών και να υπολογίσουν με ακρίβεια τις αποζημιώσεις.

Ο κ. Κορκίδης αναφέρει πως εμπορικές, μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις, καλλιέργειες, κτηνοτροφία και, ιδιαίτερα, η παραγωγή ρετσίνης και πευκόμελου στην Εύβοια και την Πελοπόννησο έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, έχοντας πλέον ανάγκη ένα νέο παραγωγικό σχέδιο σε «λευκό χαρτί».

Οι υποδομές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στην Αττική έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, ενώ θα απαιτηθούν άμεσα έργα πρόληψης από πλημμύρες. «Το ζητούμενο είναι, μετά τις “πρώτες βοήθειες”, να υπάρχουν συνέχεια αποκατάστασης και διάρκεια πρόληψης και προστασίας του ιδιωτικού και του εθνικού μας πλούτου.

Αυτή τη φορά, όλοι περιμένουμε περισσότερα και γρηγορότερα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΕΣΑ. Εκτιμά, δε, πως το δημοσιονομικό κόστος από τις καταστροφές είναι βαρύ και αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα επιπλέον 500.000.000 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μίλησε για την ανάγκη συνένωσης των δυνάμεων, αλλά και στοχευμένων παρεμβάσεων για να ζωντανέψει ξανά η κοινωνική και οικονομική ζωή στις πληγείσες περιοχές.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις που υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή στη Βαρυμπόμπη, εξήγησε ότι μεταξύ αυτών είναι περίπου 20 κτήματα με πάνω από 600 εργαζομένους, που ακόμη και μετά την αποκατάσταση των ζημιών θα είναι δύσκολο να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον καμένων.

Στο μεταξύ, το ΕΕΑ συγκεντρώνει έως και την Τετάρτη είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία, μαζί με ποσότητα που θα αγοραστεί από το ίδιο το επιμελητήριο, θα σταλούν αμέσως στις πληγείσες περιοχές.

Η υποβολή αιτήσεων για τις ενισχύσεις

Ιδιαίτερο σφοδρό είναι το πλήγμα των πρόσφατων πυρκαγιών στους παραγωγούς της χώρας, με το βλέμμα να στρέφεται πλέον στην επόμενη μέρα. Αγρότες και κτηνοτρόφοι θα κληθούν να υποβάλουν δηλώσεις για να λάβουν τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η
κυβέρνηση.

Για τη διευκόλυνσή τους στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, αμέσως μετά τις αναγγελίες ζημιάς, ο ΕΛΓΑ τούς ενημερώνει για μια σειρά μέτρων τα οποία αποφάσισε σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία και τα συναρμόδια υπουργεία.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ΕΛΓΑ, η υποβολή δηλώσεων ζημίας στο ζωικό κεφάλαιο θα γίνεται ατελώς, θα διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα και τα αντιστοιχούντα τέλη θα παρακρατηθούν κατά την εκκαθάριση της ζημιάς.

Οι ζημιές αυτές καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ και ήδη διενεργούνται εξατομικευμένες πραγματογνωμοσύνες από τους αρμόδιους υπαλλήλους του οργανισμού και θα υπάρξει μέριμνα για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

Οι ζημιές στο φυτικό και πάγιο κεφάλαιο και στα αποθηκευμένα προϊόντα θα υποβάλλονται στους αρμόδιους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τα ισχύοντα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην υποβολή του πάγιου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων,
προκειμένου να διενεργηθούν άμεσα οι σχετικές πραγματογνωμοσύνες.

Για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων θα δοθεί ικανός χρόνος. Επιπρόσθετα δίνεται η δυνατότητα στους πυρόπληκτους παραγωγούς μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας
(arogi.gov.gr), που θα είναι διαθέσιμη από τις 18 Αυγούστου, να υποβάλουν ηλεκτρονική δήλωση για τις αναφερόμενες ζημιές και ό,τι άλλο έχει να κάνει με καταστροφή ή ζημιά από τις πυρκαγιές προκειμένου να εκταμιευτεί άμεσα προκαταβολή από το υπουργείο Οικονομικών μέσω του Ταμείου Κρατικής Αρωγής.

Για την κάλυψη των επιπρόσθετων αυτών αναγκών ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει άμεσα σε πρόσληψη πρόσθετου γεωτεχνικού προσωπικού προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις του έναντι των παραγωγών της χώρας.

Όπως επισημαίνει ο ΕΛΓΑ, πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και η Πολιτεία να σταθεί αρωγός στους πυρόπληκτους παραγωγούς της χώρας.

Μέσα στον Αύγουστο οι προκαταβολές

Μέσα στον Αύγουστο θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι πρώτες ενισχύσεις στους πυρόπληκτους, καθώς από τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας θα αρχίσει να λειτουργεί η πλατφόρμα arogi.gov.gr.

«Η πλατφόρμα arogi.gov.gr θα ανοίξει αρχές της επόμενης εβδομάδας και ευελπιστούμε μέσα στον Αύγουστο να ξεκινήσει η καταβολή της πρώτης αρωγής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η ειδική πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία στις 18 Αυγούστου προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία υποβολής των σχετικών αιτήσεων από όλους τους πυροπλήκτους σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο και Φωκίδα.

Για όσες κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς θα δοθούν 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για όσες δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις

  • καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες θα χορηγηθούν 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
  • Για εκείνες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες θα δοθούν 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Υπενθυμίζεται πως για να χτιστούν ξανά τα σπίτια που έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές ή για να επιδιορθωθούν οι ζημιές το κράτος θα δώσει Στεγαστική Συνδρομή που αγγίζει το 80% δωρεάν και το υπόλοιπο 20% θα αποτελεί άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο θα πρέπει να επιστραφεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα κατά τον χρόνο που θα συμφωνηθεί η δανειακή σύμβαση μεταξύ του οφειλέτη και της τράπεζας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας