Πρόταση «βόμβα» καταστροφής κοινωνίας-οικονομίας: Σκληρό lockdown σε όλη τη χώρα

611
Σκληρό lockdown σε όλη τη χώρα

Πλήρης κυβερνητική αποτυχία, κυβερνητικό αλαλούμ και Βατερλό στην αντιμετωπιση του κορονοϊού.

Στο τραπέζι αυτή τη στιγμή είναι η πρόταση να επιβληθεί ένα lockdown σαν του περασμένου Μαρτίου με απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την χώρα, αλλά συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονoϊού.

Πρόταση «βόμβα» για καθολικό lockdown 15 ημερών σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αττική εξετάζει η κυβέρνηση μετά μάλιστα και το σημερινό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Στο τραπέζι αυτή τη στιγμή είναι η πρόταση να επιβληθεί ένα lockdown σαν του περασμένου Μαρτίου με απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, αλλά συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονoϊού.

Αν αυτό αποφασιστεί και επιβληθεί για διάστημα δυο εβδομάδων, μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα 15 του μηνός, τότε θα πρέπει να αυξηθεί κατά πολύ η τηλεργασία, ενώ συζητείται να υπάρξουν και πιο εντατικοί και αυστηρoί έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα.

Μάλιστα σε έκτακτη συνεδρίασή της η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας  εξέτασε τον χάρτη με τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές και στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να εισηγηθούν στην λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

«Η ημερομηνία ορόσημο»

Μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σημείωσε ότι αυτή η αύξηση κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και είχε προβλεφθεί από το προγνωστικό μοντέλο που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες.

«Σύμφωνα με το μοντέλο, αυτή θα είναι η κορύφωση του κύματος και περιμένουμε μετά τις 10 του Μάρτη να αρχίσει μια σταθεροποίηση και σιγά σιγά η αποκλιμάκωση».

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι η αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος θα είναι αργή αλλά σταθερή, ενώ σχετικά με την ενδεχόμενη άρση μερικών περιοριστικών μέτρων, ο καθηγητής τόνισε ότι για την Αττική ημερομηνία ορόσημο ίσως να είναι η 20η του Μάρτη.

Υπερ του σκληρού lockdown ο Σαρηγιάννης

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης στηρίζει την υιοθέτηση ενός σκληρού, σοβαρού lockdown σαν του περασμένου Μαρτίου, που θα διαρκέσει περισσότερες από δύο εβδομάδες για την ανάσχεση της εξάπλωσης της COVID-19.

«Ή θα το κάνουμε σοβαρά, ένα ολικό lockdown και θα το εφαρμόσουμε σοβαρά, ή πραγματικά θα πρέπει να ανοίξουμε και εκεί πια να λειτουργήσουμε με όσο δυνατόν καλύτερους τρόμους ασφάλειας μπορούμε» επισήμανε.

«Θεωρώ» εξήγησε ωστόσο «ότι θα πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς  σε αυτό που η χώρα έβαλε ως στόχο από την αρχή και αρά και να πάμε σε ένα αυστηρότερο αλλά σοβαρότερο lockdown».

«Στην πράξη δεν εφαρμόζουμε σωστά τα μέτρα» επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σαρηγιάννης, ενώ αναγνώρισε την κούραση των πολιτών που οδηγεί σε αγανάκτηση.

«Αν μιλάμε για άνοιγμα στις 16 λιανεμπορίου, σχολείων, για μια επαναφορά σε έναν βαθμό κανονικότητας, προφανώς τα πράγματα είναι δύσκολα. Προφανώς κάποια στιγμή θα υπάρξει η θετική επίπτωση των εμβολίων, αλλά αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι δύσκολη. Ήταν προβλέψιμα δύσκολη αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα».

«Για εμένα θα πρέπει να πάμε σε αυστηρό lockdown αύριο για περισσότερο από δύο βδομάδες. Δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε ικανοποιητικούς αριθμούς αποσυμπίεσης σε δύο βδομάδες. Ας είμαστε ειλικρινείς. Η κατάσταση είναι δύσκολη» υπογράμμισε.

Αλλαγές στους κωδικούς «4» και «6»

Επί του παρόντος εξετάζεται η αναμόρφωση των κωδικών «4» και «6». Ενδέχεται να υπάρξει ένας νέος αριθμός για την σωματική άσκηση. Και αυτό διότι τεχνικά από το σύστημα διαπιστώνεται ότι υπάρχει πρόβλημα καθώς δεν μπορείς να στείλεις ένα ή δύο μηνύματα.

Μία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να μην γίνεται χρήση πια του αριθμού 6 για βόλτες στην παραλία και εξερεύνηση στο βουνό.

Έτσι δεν αποκλείεται οι ειδικοί να εισηγηθούν η χρήση του αριθμού 6 να γίνεται αυστηρώς για σωματική άσκηση και όχι για βόλτες σε άλλους δήμους και γενικότερα μακριά από το σπίτι του πολίτη.

Όσον αφορά το «4» έχει παρατηρηθεί ότι χρησιμοποιείται το ίδιο συχνά με το «6». Η απόφαση είναι να αλλάξει η χρήση του «6».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας