Πρόεδρος εργαζομένων «Αγίου-Σάββα»: «Τεράστιο πρόβλημα, αναβολές χημειοθεραπειών, εγκληματικές οι ευθύνες»

1017
Πρόεδρος εργαζομένων «Αγίου-Σάββα»

Η κατάσταση στο γενικό αντικαρκινικό – ογκολογικό νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας» είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Χημειοθεραπείες ασθενών αναβάλλονται και η Α’ ογκολογική κλινική του νοσοκομείου είναι κλειστή από εχθές λόγω του εντοπισμού κρουσμάτων κορονοϊού.

«Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του νοσηλευτικού προσωπικού, αυτήν την στιγμή, υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει το πράγμα» , δηλώνει στο tvxs.gr ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου.

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία του νοσοκομείου»

«Εδώ και πάνω από έναν μήνα είμαστε με συνεχόμενα κρούσματα και κλεισίματα τμημάτων. Εχθές, η Α’ ογκολογική κλινική του νοσοκομείου έκλεισε, καθώς εντοπίστηκαν δώδεκα κρούσματα, που αφορούσαν τέσσερις εργαζόμενους και οκτώ ασθενείς. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εικόνα για την κατάσταση της υγείας των ασθενών, έχουν μεταφερθεί πάντως σε νοσοκομείο αναφοράς» , δηλώνει ο κύριος Καταραχιάς, ο οποίος υποστηρίζει πως «τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα στο νοσοκομείο, γιατί ακριβώς η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δεν ενισχύουν το νοσοκομείο με προσωπικό».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, ιατρικό προσωπικό από τον Άγιο Σάββα, μετακινείται σε άλλα νοσοκομεία, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα να αφορά μια ειδικευόμενη νοσηλεύτρια, η οποία μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, ενώ εργαζόταν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Άγιου Σάββα.

«Αυτήν την στιγμή δημιουργούνται προβλήματα, τα οποία καλούνται οι εργαζόμενοι να τα λύσουν με όποιον τρόπο μπορούνε. Οι γιατροί παίρνουν τηλέφωνα, παλεύουν να καλύψουν όλο αυτό το κενό, και όλη αυτή τη δυσλειτουργία που προκαλείται με τεράστια ευθύνη του Υπουργείου» , αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κώστας Καταραχιάς, που, συνεχίζοντας, διερωτάται:

«Από την στιγμή που μεταφέρονται ασθενείς του Αγίου Σάββα σε άλλα νοσοκομεία, ποια χημειοθεραπεία να γίνει και με ποιον τρόπο»; «Αντικειμενικά, ένα κομμάτι ασθενών, επειδή κόλλησε και μεταφέρθηκε αλλού δε θα κάνει χημειοθεραπεία. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία και θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία του νοσοκομείου. Γίνεται αντιληπτό πως, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, μειώνεται η δυνατότητα του Άγιου Σάββα να προχωρήσει με χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες και χειρουργία στον βαθμό που πρέπει και που θα γινόταν πριν» , συμπληρώνει ο κύριος Καταραχιάς, αναδεικνύοντας με τον πιο σαφή τρόπο, την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.

Όσον αφορά τις ευθύνες του Υπουργείου Υγείας, ο συνεντευξιαζόμενος χρησιμοποιεί τη λέξη «τεράστιες»  και «εγκληματικές»  για να τις χαρακτηρίσει, υποστηρίζοντας πως «λόγω των ελλείψεων προσωπικού στο νοσοκομείο, ελλέιψεις άνω των 500 ατόμων, ο τρόπος εργασίας των εργαζομένων είναι κάκιστος» .

Για να συμπληρώσει τη δήλωση του, χρησιμοποιεί ένα παράδειγμα που αποτελεί πραγματικότητα στο νοσοκομείο:  «Υπάρχουν δύο νοσηλεύτριες που τρέχουν για 40-50 ασθενείς» , αναφέρει ο κύριος Καταραχιάς, λέγοντας παράλληλα πως «υπάρχει τεράστια πίεση ώστε να δούμε πολύ κόσμο που έχει ανάγκη για να τον προσέχεις και να τον βλέπεις πολύ ώρα, για κόσμο που έχει χειρουργηθεί και χρειάζεται εκτεταμένη φροντίδα» , με το Υπουργείο Υγείας, όχι μόνο να μη συμβάλλει θετικά στη συγκεκριμένη κατάσταση, αλλά να δημιουργεί προβλήματα, ακόμα και σχετικά με τις … μάσκες .

«Έχουμε πρόβλημα ακόμα και με τις μάσκες, καθώς δίνονται μάσκες μια φορά τη μέρα. Δε σε προστατεύει μια μάσκα σε νοσοκομείο, αν τη φοράς 8 ώρες τη μέρα»  αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων, για να συμπληρώσει: «Για να τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας, πρέπει να δουλεύεις σε ομαλές συνθήκες και να έχεις χώρο και χρόνο να κάνεις αυτή τη δουλειά, χωρίς να τρέχεις σαν τρελός. Αυτήν την στιγμή, υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει το πράγμα. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι διάφορα μπαλώματα, την ώρα μάλιστα που υπάρχουν άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να δουλέψουν στο ΕΣΥ» .

Εκτός όμως από τις προσλήψεις, στις οποίες δεν έχει προβεί η κυβέρνηση, υφίστανται και άλλα σοβαρότατα ζητήματα, στα οποία αναφέρεται ο συνεντευξιαζόμενος. Πιο συγκεκριμένα, όπως δηλώνει ο κύριος Καταραχίας: «Άλλη μια εγκληματική συμπεριφορά, είναι ότι, ενώ είχαμε κρούσματα από την προηγούμενη εβδομάδα, το τμήμα του νοσοκομείου , στο οποίο εντοπίστηκαν, δεν έκλεισε. Επίσης, μεταφέρουμε προσωπικό από άλλα τμήματα, ενώ, δεν έχουμε προσωπικό. Και το προσωπικό αυτό μάλιστα πηγαίνει σε τμήματα στα οποία υπάρχουν ήδη κρούσματα, κολλώντας τον ιο και βγαίνοντας εκτός μάχης. Παράλληλα, δεν μας γίνονται τεστ, όπως φυσικά θα έπρεπε» .

«Δεν μπορείς να έχεις -40% προσωπικού και να πηγαίνεις να αντιμετωπίσεις την πανδημία και μετά να παίρνεις 10 ανθρώπους και να λες ζήτω» , αναφέρει επίσης ο πρόεδρος των εργαζομένων, ο οποίος, χαρακτηρίζει ως «εξοργιστικό»  τον ισχυρισμό πως «και τα καλύτερα συστήματα δεν μπορούν να αντέξουν την πανδημία» , καθώς, αν και παραδέχεται πως «τα πράγματα είναι σοβαρά από μόνα τους» , θεωρεί «αδιανόητο»  το γεγονός πως «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, ούτε για τα βασικά» , ενώ παράλληλα, η κυβέρνηση «έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας συνθήκης ελλείψεων στο νοσοκομείο, με ανθρώπους να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν» , μετατοπίζοντας έτσι την «ευθύνη στους εργαζόμενους οι οποίοι κολάνε κορονοϊό»  και «μειώνοντας τις δαπάνες για την υγεία το 2021» .

ΕΔΕ και έγγραφα αντί για προσλήψεις

Επιπλέον, όπως αποκαλύπτει στο tvxs.gr, ο κύριος Καταραχιάς, «κλήθηκαν τρεις γιατροί σε ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση» ), με την κατηγορία ότι… κολλήσανε κορονοϊό» , συμπληρώνοντας μάλιστα πως «οι συγκεκριμένοι γιατροί είχαν κολλήσει κορονοϊό πριν έναν μήνα» .

«Μόνο και μόνο αυτό δείχνει ότι επικρατεί ολικό μπάχαλο» , αναφέρει ο συνεντευξιαζόμενος, ο οποίος αποκαλύπτει επίσης ότι «σήμερα μάθαμε ότι έχει αποσταλλεί έγγραφο σε όλα τα νοσοκομεία, σύμφωνα με το οποίο θα διοριστούν κάποιοι εργαζόμενοι ως υπεύθυνοι που θα καταγγέλουν άλλους εργαζόμενους. Πιο αναλυτικά, θα διοριστούν προϊστάμενοι αλλά και συγκεκριμένοι εργαζόμενοι που ο ρόλος τους θα είναι να καταγγέλουν τους εργαζόμενους που δεν τηρούν τα μέτρα ασφάλειας» , διερωτώμενος (εύλογα) το εξής:

«Και ειλικρινά, ποια μέτρα ασφάλειας όταν έχουμε ραντεβού ανά 10 λεπτά;» «Δεν σταμάτησε ο καρκίνος, δεν σταμάτησαν οι ασθένειες. Δεν μπορούμε να ξανακλείσουμε το νοσοκομείο όπως κάναμε τον Μάρτη, αλλά τελικά φαίνεται να κλείνει γιατί ο κόσμος κολλάει και δεν υπάρχει προσωπικό για να καλύψει όλο αυτό. Είναι επικίνδυνο» , δηλώνει κατατοπιστικά ο Κώστας Καταραχιάς.

«Οι άνθρωποι που δουλεύουν στα νοσοκομεία, γυρνάνε σπίτι τους και τρέμουν»

Τέλος, σχετικά με τα όσα πρέπει να πραγματοποιηθούν άμεσα, ώστε να υπάρξει έλεγχος της διασποράς του ιού εντός του Άγιου Σάββα, αλλά και σημαντική βελτίωση των «τραγικών»  συνθηκών εργασίας του ιατρικού/νοσηλευτικού, ο κ. Καταραχιάς αναφέρει κατατοπιστικά: «Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Πρώτον, πρέπει να υπάρξουν προσλήψεις, καινούριος κόσμος, μόνιμος, που θα προσληφθεί γρήγορα ώστε να καλυφθούν τα τρομερά κενά που υπάρχουν. Οι άνθρωποι που δουλεύουν στα νοσοκομεία, γυρνάνε σπίτι τους και τρέμουν, πρέπει να σταματήσει αυτό. Δεύτερον, πρέπει να υπάρξουν μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων.Τρίτον, πρέπει να πραγματοποιηθούν δωρεάν και μαζικά τεστ στο προσωπικό, στους ασθενείς, στους συνοδούς, που θα διενεργηθούν σε πρωτοβάθμια δομές υγείας» .

Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του Αγίου Σάββα, «πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια κυβερνητική διαχείριση που να μη θεωρεί τους εργαζόμενους αναλώσιμους» , καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση, είχε οκτώ μήνες να πραγματοποιήσει όλα όσα αναφέρει. «Όλοι ξέραμε ότι το δεύτερο κύμα θα είναι πιο βαρύ από το πρώτο. Είναι απλά αηδιαστικά τα όσα λένε πως «δεν το περιμέναμε» , καταλήγει ο κ. Καταραχιάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας