Πρωτοπόρο το Ελ Σαλβαδόρ: Και επίσημα νόμιμο νόμισμα το bitcoin

691
Πρωτοπόρο το Ελ Σαλβαδόρ

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Nayib Bukele διέψευσε ότι σύντομα θα γίνουν οι πληρωμές μισθών και συντάξεων

Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε σήμερα Τρίτη 7/9 η πρώτη χώρα παγκοσμίως που έχει ως επίσημο νόμισμα της ένα κρυπτονόμισμα, το bitcoin, τα οποίο σε πρώτη φάση θα λειτουργεί παράλληλα με το αμερικανικό δολάριο.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια πρωτοποριακή και αρκετά ριψοκίνδυνη κίνηση που παραπέμπει σε ένα άνευ προηγουμένου πείραμα, αν και η κυβέρνηση του προέδρου Nayib Bukele υποστηρίζει ότι με την υιοθέτηση του bitcoin θα καταφέρει αφενός να μειώσει το κόστος της προμήθειας για τα δισεκατομμύρια δολάρια που αποστέλλονται από το εξωτερικό στην χώρα και αφετέρου να προσελκύσει επενδύσεις αλλά και να επιτρέψει σε περισσότερους κατοίκους της χώρας να συμμετάσχουν στην επίσημη οικονομία.
Παρόλο αυτά, δεν λείπουν και οι επιφυλάξεις αλλά και η σφοδρή κριτική με τους πολέμιους να προειδοποιούν για μια απόφαση που μπορεί να πυροδοτήσει ξέπλυμα χρήματος και να προκαλέσει μια σειρά από κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το σχέδιο

Ο πρόεδρος Nayib Bukele έχει ανακοίνωσει ότι η κυβέρνηση θα δώσει μέσω μιας κυβερνητικής εφαρμογής που δημιουργήθηκε για αυτό τον σκοπό bitcoins αξίας 30 δολαρίων σε κάθε πολίτη της χώρας που θα θελήσει να ακολουθήσει αυτό το νέο νομισματικό σύστημα.

Η εφαρμογή που ονομάζεται Chivo είναι στην ουσία ένα ελεγχόμενο από την κυβέρνηση ψηφιακό πορτοφόλι και θα είναι διαθέσιμο στους πολίτες από σήμερα 7/9.
Το σχέδιο του Bukele αποσκοπεί ως επί το πλείστον στην εξοικονόμηση περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων που δαπανώνται ετησίως σε προμήθειες εμβασμάτων, που αποστέλλονται κυρίως από τις ΗΠΑ.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως μόνο το 2020 οι προμήθειες εμβασμάτων ανήλθαν σε περίπου 6 δις δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 23% του ΑΕΠ του Ελ Σαλβαδόρ.
«Αυτό που κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε τη χρήση του bitcoin και του συστήματος ψηφιακών νομισμάτων ως ένα μέσο που θα λειτουργήσει ευεργετικά στην οικονομία της χώρας» ανέφερε σε διάγγελμα του ο πρόεδρος Bukele, ο οποίος πάντως διέψευσε πως σύντομα οι πληρωμές μισθών και συντάξεων θα γίνεται σε bitcoins.

Σκεπτικοί οι πολίτες

Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά, οι κάτοχοι των bitcoins θα μπορούν είτε να συναλλάσσονται με αυτά είτε αν το επιθυμούν να τα ανταλλάσσουν με δολάρια, ενώ ήδη έχουν τοποθετηθεί τα πρώτα ATM συναλλαγών με bitcoins.
Πάντως, οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετατρέψουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό από δολάρια σε bitcoin αλλά η μετατροπή θα γίνεται μόνο από τα κρυπτονομίσματα που θα διαθέτει ο καθένας στο ψηφιακό του πορτοφόλι.
Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο εμφανίζουν τους πολίτες ιδιαίτερα σκεπτικούς – σχεδόν το 68% διαφωνεί με την υιοθέτηση του bitcoin ως νόμιμου νομίσματος – σχετικά με την χρήση του bitcoin ενώ δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τη μεταβλητότητα της τιμής του εν λόγω κρυπτονομίσματος.
Επιπλέον, εκφράζεται προβληματισμός για το ενδεχόμενο το bitcoin να αυξήσει τους ρυθμιστικούς και οικονομικούς κινδύνους για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Και αισιοδοξία…

Παρόλο αυτά υπάρχουν και πολίτες που εμφανίζονται αισιόδοξοι με την εξέλιξη αυτή και ιδιαίτερα με το γεγονός ότι θα μπορούν να λαμβάνουν εμβάσματα από τις ΗΠΑ χωρίς το πρόσθετο κόστος των προμηθειών των τραπεζών.
Ωστόσο, ο πρόεδρος Bukele έσπευσε να μετριάσει τις προσδοκίες των πολιτών.
«Όπως κάθε καινοτομία, έτσι και η διαδικασία με τα bitcoin στο Ελ Σαλβαδόρ πρέπει να περάσει από τη διαδικασία της μάθησης.
Έτσι είναι ο κάθε δρόμος προς το μέλλον.
Τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε μια ημέρα ή σε ένα μήνα» υπογράμμισε ο Bukele.

Η πρώτη αγορά

Χθες Δευτέρα 6/9 το Ελ Σαλβαδόρ αγόρασε τα πρώτα 400 bitcoin, οδηγώντας σε μια αύξηση της τάξης του 1,49% την τιμή του, η οποία διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 52.680 δολάρια.
Αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία πως η απόφαση του Ελ Σαλβαδόρ να καταστήσει νόμιμο νόμισμα το bitcoin παράλληλα με το αμερικάνικο δολάριο θα μπορούσε να «θολώσει» τις προοπτικές της προσπάθειας της χώρας να φτάσει σε μια συμφωνία με το ΔΝΤ για την χορήγηση βοήθειας ύψους 1 δις δολαρίων.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως μετά την έγκριση του νόμου του Bukele για το bitcoin, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ελ Σαλβαδόρ ενώ πίεση δέχθηκαν και τα ομόλογα της χώρας σε δολάριο.
Παρόλο αυτά ο πρόεδρος Bukele επιμένει.
«Πρέπει να σπάσουμε τα παραδείγματα του παρελθόντος.
Το Ελ Σαλβαδόρ έχει δικαίωμα να προχωρήσει προς τον πρώτο κόσμο» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας