Προβλέψεις ανάπτυξης Τουρκίας το 2021: ΔΝΤ-6%, Moodys-9,2%, Fitch-9,2%!

904
Προβλέψεις ανάπτυξης Τουρκίας

Μόνο στην Ελλάδα τα ελληνικά συστήματα μμε αντί να δουν και να αναδείξουν τα οικονομικά, παραγωγικά και κυρίως κοινωνικά χάλια μας, ελεεινολογούν την Τουρκία η οποία κάθε χρόνο σημειώνει αναπτυξιακά ρεκόρ και μόνο η Κίνα την ξεπερνά σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Ισχυρή ανάκαμψη εμφάνισε στο β’ τρίμηνο του 2021 η τουρκική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε τροχιά ανάκτησης του χαμένου -από την υγειονομική κρίση- ΑΕΠ.
Πιο συγκεκριμένα, η οικονομική δραστηριότητα της γειτονικής χώρας αυξήθηκε κατά 21,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 1999.Η μεγαλύτερη ώθηση, όπως δείχνουν τα στοιχεία, προήλθε από την κατανάλωση, η οποία εκτινάχθηκε κατά 22,9%, ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 45,8% και ο κλάδος της μεταποίησης κατά 43,4%.

Σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021, η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας διαμορφώθηκε σε 0,9% (τριμηνιαίο επίπεδο).Υπενθυμίζεται ότι στο β’ τρίμηνο του 2020, το τουρκικό ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 10,4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ύφεση απ’ όλες τις χώρες των G20.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η Τουρκία θα μπορέσει να δει το 2021 αύξηση του ΑΕΠ περίπου 6%, αν και η εκτίμηση είναι ότι από το 2022 θα επιστρέψει στη βασική τάση, με αύξηση ΑΕΠ 3,5% κάτι. Σημειώνουμε εδώ ότι η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν για αύξηση του ΑΕΠ 5% το 2021.

Η εκτίμηση για τον πληθωρισμό είναι ότι θα υποχωρήσει ως ένα βαθμό, αλλά θα παραμείνει πάνω από τους επιθυμητούς στόχους, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 3,5% , κάτι που θα αντανακλά μειωμένες εισαγωγές χρυσού και μια σχετική ανάκαμψη του τουρισμού.
Ωστόσο κατά την εκτίμηση του Ταμείου η τουρκική οικονομία θα παραμείνει ευάλωτη.

Αυτό θα αφορά τα χαμηλά συναλλαγματικά διαθέσιμα στο συνδυασμό τους με τις μεγάλες εξωτερικές χρηματοδοτικές ανάγκες και τις μεγάλες εγχώριες καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα, στοιχεία που καθιστούν την τουρκική οικονομία εκτεθειμένη σε εξωτερικά σοκ και αλλαγές οικονομικού κλίματος. Σε αυτό το πλαίσιο οι συστάσεις του ΔΝΤ είναι να διατηρηθεί το «σφιχτό» πλαίσιο στη νομισματική πολιτική και αποφευχθεί κάθε πρόωρη χαλάρωσή του, σε συνδυασμό με μια πιο διάφανη και σχεδιασμένη πολιτική για την ενίσχυση των συναλλαγματικών διαθεσίμων.

Επιπλέον, η Moodys κάνει νέα (αυξημένη) πρόβλεψη για την τουρκική ανάπτυξη, κατά 9,2% για το 2021 και 4,8% για το 2022, αντίστοιχα. «Η νομισματική και πιστωτική επέκταση και η άφθονη στήριξη ρευστότητας συνεχίζουν να ενισχύουν την ανάκαμψη της Τουρκίας που τροφοδοτείται από πιστώσεις. Τώρα αναμένουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ περίπου 9 τοις εκατό το 2021, από την προηγούμενη εκτίμησή μας για 6 τοις εκατό», σημείωσε η Moodys στην έκθεσή Global Macro Outlook 2022-23.Σύμφωνα με την Fitch, ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Τουρκίας λειτουργεί ως «άγκυρα» για την οικονομία.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, σύμφωνα με έκθεσή του που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Τουρκίας θα αυξηθεί κατά 9,2% φέτος με τη στήριξη της «ισχυρής εγχώριας ζήτησης, της ισχυρής ανάκαμψης της παραγωγής και της καθαρής εξωτερικής ζήτησης».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του πιστεύει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της Τουρκίας αναμένεται να ξεπεράσει το 9%. Σε μήνυμα που μεταδίδει το Reuters, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει: «Αν και οι διεθνείς θεσμοί λένε 9 τοις εκατό, πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε σε διψήφιους αριθμούς ανάπτυξης στο τέλος του έτους».
Τα πραγματικά προβλήματα της Τουρκίας, είναι η αύξηση των τιμών της ενέργειας και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, τα οποία οδηγούν τον πληθωρισμό σε αλλεπάλληλες αυξήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας