Προανήγγειλε επισήμως γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα

1106
γεωτρήσεις

Η Τουρκία, διά του ψευδοκράτους, έχει ενημερώσει τον Γ. Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, νοτίως του νησιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα προχωρεί ένα ακόμη βήμα στις προσπάθειες κλιμάκωσης της έντασης και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθορίζοντας τεμάχια για δικές της γεωτρήσεις.

Ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, Ισμέτ Κορούκογλου, σε επιστολή του προς τον Γ.Γ., την οποία προώθησε- όπως γίνεται συνήθως- ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας,  απαντά σε καταγγελίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την παράνομη παρουσία του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. Στην επιστολή, που διανεμήθηκε σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η τουρκική πλευρά αντεπιτίθεται με προκλητικότητα και θρασύτητα ζητώντας και τα ρέστα!

Καταγγέλλει μονομερείς, δήθεν, πράξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και προαναγγέλλει πως θα προχωρήσει σε ενέργειες που θα προστατεύουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Παραπέμποντας στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του ψευδοκράτους και της τουρκικής κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ, ανακοινώνει στον Αντόνιο Γκουτέρες και τον ΟΗΕ εν γένει ότι θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες (γίνονται από «Μπαρμπαρός») και στη συνέχεια σε γεωτρήσεις στα θαλασσοτεμάχια F και G, τις επόμενες ημέρες.

Η κίνηση παρουσιάζεται ως απόφαση του ψευδοκράτους που διαβιβάσθηκε στην ΤΡΑΟ για να την υλοποιήσει. Τα F και G καλύπτουν τα θαλασσοτεμάχια 1, 2, 8, 9, μέρος του 13, 12 (όχι την «Αφροδίτη»). Πρόκειται για αδειοδοτημένα από την Κυπριακή Δημοκρατία θαλασσοτεμάχια σε εταιρείες και είναι προφανές πως επηρεάζει περισσότερο εκείνα στα οποία δραστηριοποιείται η ιταλική ΕΝΙ.

Συνεκμετάλλευση ή γεωτρήσεις

Στο μεταξύ, την ώρα κατά την οποία το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα με τη διενέργεια των γεωτρήσεων, αφήνει ως εναλλακτική οδό τη συνεκμετάλλευση και συνδιαχείριση του φυσικού αερίου. Στα πλαίσια αυτά και ενώ έχουν δοθεί οι οδηγίες στην ΤΡΑΟ, η τουρκική πλευρά αξιοποιεί μια αναφορά του Γ. Γ. των Ηνωμένων Εθνών, σε έκθεσή του τον περασμένο Ιανουάριο, για ανάπτυξη μηχανισμών μείωσης της έντασης, τους οποίους συνδέει -για ευνόητους γι’ αυτή λόγους- με το θέμα των υδρογονανθράκων.

Παράλληλα συντηρεί στο προσκήνιο παλαιότερες προτάσεις που κατατέθηκαν για το θέμα της συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου από «τις δυο πλευρές στην Κύπρο». Υπενθυμίζεται συναφώς ότι κατατέθηκαν δυο πανομοιότυπες προτάσεις, τον Σεπτέμβριο του 2011 και τον Σεπτέμβριο του 2012, στη Νέα Υόρκη, από τον τότε κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Πρόκειται για πρόταση η οποία προέβλεπε τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες. Δηλαδή, ένταξη του θέματος αυτού στα πλαίσια του δικοινοτικού διαλόγου και την προώθηση των σχεδιασμών για διαχείριση στη βάση αυτή. Κοντολογίς, διαχείριση των υδρογονανθράκων πριν από τη λύση. Ή, καλύτερα, είτε λυθεί είτε όχι το Κυπριακό, που έρχεται σε δεύτερη μοίρα, το θέμα του φυσικού αερίου να συζητηθεί και να τύχει από κοινού διαχείρισης.

Η επιστολή Σινιρλίογλου

Σημειώνεται συναφώς ότι σε πρόσφατη επιστολή του Τούρκου Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου (Feridun H. Sinirlioğlu) με ημερομηνία 22 Μαρτίου, τίθεται το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ με γειτονικά παράκτια κράτη. Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, χωρίς να την κατονομάζει, πως δεν πρόκειται να συζητήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία δεν αναγνωρίζει. Η αναφορά αυτή προφανώς και συνιστά απάντηση σε πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, για έναρξη συζητήσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας για οριοθέτηση της ΑΟΖ τους.

Στην επιστολή του προς τον Γ. Γ. του ΟΗΕ, ο Τούρκος διπλωμάτης αναφέρει πως «η Τουρκία είναι έτοιμη σήμερα, όπως και στο παρελθόν, να υποστηρίξει πλήρως την εξασφάλιση δίκαιης και ειρηνικής επίλυσης όλων των εκκρεμών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης οριοθέτησης των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλα τα σχετικά παράκτια κράτη που αναγνωρίζει και με τις οποίες έχει διπλωματικές σχέσεις, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να συμβάλει περαιτέρω στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της λεκάνης της Μεσογείου».

Στην ίδια επιστολή, που έφερε στο φως της δημοσιότητας o δημοσιογράφος Νίκος Μελέτης, παραπέμπει σε προηγούμενες ρηματικές διακοινώσεις της στον ΟΗΕ, βάσει των οποίων δηλώνει ότι έχει ipso facto et ab initio νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου, που κείνται δυτικά του Μεσημβρινού 32ο 16’ 18΄ Ε (που συμπίπτει με το όριο των κυπριακών χωρικών υδάτων των 12 ν.μ., στα ανοικτά του Ακάμα). Στην ίδια γραμμή κινήθηκε, καταθέτοντας τις ίδιες θέσεις, και στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας