Πρέπει να γκρεμίσουμε την ηγεμονία λιτότητας στην ΕΕ

1304

Αποκλειστική Συνέντευξη της Πηνελόπης Πετροπούλου, υποψηφίας Ευρωβουλευτού της Λαϊκής Ενότητας στο new-economy.gr.

Κυρία Πετροπούλου, πολιτεύεστε με το Κόμμα Πειρατών. Τι είναι το Πειρατικό Κίνημα παγκόσμια και ευρωπαϊκά;

Το πειρατικό κίνημα ξεκίνησε το 2006 από την Σουηδία με την γνωστή ιστορία του Pirate Bay (το μεγαλύτερο site διαμοιρασμού αρχείων) και από εκεί πήρε το όνομα του το κίνημα, αγαπήθηκε από τον κόσμο εκεί και ιδιαίτερα από τους νέους στους οποίους και κυρίως απευθυνόμαστε, οι οποίοι και ασχολούνται περισσότερο με το Διαδίκτυο και οργανώθηκε σε κόμμα το οποίο εξέλεξε και τους πρώτους Σουηδούς ευρωβουλευτές .

Αργότερα ιδρύθηκαν αντίστοιχα κόμματα σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης ( Γερμανία, Τσεχία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο) αλλά και σε όλο τον κόσμο πχ. στην Αμερική που εκλέχθηκε γερουσιαστής  ή στη Βραζιλία. Στην Ελλάδα το κόμμα πειρατών ιδρύθηκε το 2012 και συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές όπως συμμετείχε και το 2014 στις προηγούμενες ευρωεκλογές με τους οικολόγους πράσινους που ήμουν και τότε υποψήφια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 57 πειρατικά κόμματα, έχουν εκλεγεί 45 βουλευτές, 201 δημοτικοί σύμβουλοι, ο δήμαρχος της Πράγας και πιστεύουμε πως σε αυτές τις ευρωεκλογές θα υπάρχουν πειρατές στην Ευρωβουλή, ειδικότερα μετά και από τις νέες ρυθμίσεις για το Διαδίκτυο που έτυχαν μεγάλης δυσαρέσκειας από όλη την Ευρώπη.

Το κόμμα πειρατών δεν τοποθετείται στον άξονα δεξιά – αριστερά και ασχολείται περισσότερο με τα πνευματικά δικαιώματα και τις πατέντες ειδικά στην Υγεία, την Διαφάνεια στην Δημόσια Διοίκηση, την αποτροπή της Λογοκρισίας, την ψηφιακή συμμετοχική Άμεση Δημοκρατία και τα μικρά τοπικά δημοψηφίσματα, τον διαχωρισμό των εξουσιών, την μείωση των ιδιωτικών μονοπωλίων, την ελεύθερη πρόσβαση στην Γνώση και τον Πολιτισμό, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία πληροφοριοδοτών -bloggers, δημοσιογράφων. Σε αυτές τις ευρωεκλογές τα πειρατικά κόμματα στην Ευρώπη συμμετέχουν στις εκλογές με κοινό πολιτικό πρόγραμμα και εγώ έχω γράψει τις Θέσεις και το Πρόγραμμα για την Υγεία και τα Φάρμακα που υποστηρίζει την άμεση πρόσβαση σε όλους στη  Δημόσια Υγεία και στην πρόσληψη φαρμάκων και εμβολίων.

Άλλη μια διαφορά είναι πως το κόμμα μας χρηματοδοτείται μόνο από τα μέλη μας ή με Bitcoin.

Διοικείται από 7 μελή Διοικούσα Επιτροπή με πρόεδρο και αντιπρόεδρο όμως όλα τα μέλη μας είναι ισοδύναμα κι έχουν από 1 ψήφο και παίρνουν τις αποφάσεις αμεσοδημοκρατικά για τα θέματα που τίθενται κάθε φορά με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Κάθε χρόνο κάνουμε Συνέδριο που είναι το ανώτατο όργανο μας (έχουμε κάνει 7 συνέδρια από την ίδρυση μας) και συζητάμε για όλα τα θέματα της επικαιρότητας στην ηλεκτρονική μας πλατφόρμα (forum). Έτσι οι αποφάσεις του κόμματος είναι οι αποφάσεις των πολλών και είναι σεβαστές από όλους μας και όχι ενός πεφωτισμένου ηγέτη που καθορίζει την «κομματική γραμμή» και όταν κάποιος δεν υπακούει διαγράφεται.

Πείτε μου σε ποιο άλλο κόμμα υπάρχει τέτοια ελευθερία και αμεσότητα;

Πως προέκυψε η υποψηφιότητα/συνεργασία σας με την Λαϊκή Ενότητα;

Ο πρόεδρος της Δ.Ε.των Πειρατών Θανάσης Γούναρης τα τελευταία 2 χρόνια μετά και από την θέσπιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συμμετείχε σε κοινούς αγώνες με την ΛΑΕ αλλά κι εγώ μέσα από τους Γιατρούς του Κόσμου και την Διεθνή Αμνηστία στα οποία είμαι μέλος έχω επαφές με στελέχη της ΛΑΕ.

Ξέρετε αν δεν βάζουμε ταμπέλες οι  περισσότεροι άνθρωποι από όλα τα «κόμματα» έχουν τις ίδιες ανάγκες και βασικές προτεραιότητες για ανθρώπινα δικαιώματα όπως την υγεία, την εργασία, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών ελευθεριών, την δημοκρατία.

Θα μου πείτε πως ένα ευρωπαϊκό κόμμα είναι εναντίον της ΕΕ; Δεν είμαστε εναντίον της Ευρώπης του Πολιτισμού , της Γνώσης , των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ,της Φιλίας και  της Συνεργασίας των λαών. Κανείς δεν θέλει να είναι απομονωμένος, όμως σύμφωνα και με κοινή ομολογία των ευρωπαϊκών λαών, αυτή ούτε Ευρώπη είναι ούτε Ένωση.

Είναι μια Ηγεμονία Λιτότητας με 10ετη οπισθοδρόμηση στον τομέα της Υγείας, στα εργασιακά και στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με εκφυλιστικές πρακτικές δημοκρατίας, με σκάνδαλα και μίζες στα ΜΜΕ και σε όλους τους νευραλγικούς κρατικούς μηχανισμούς.

Εμείς διεκδικούμε μια Ευρώπη με κέντρο τον Άνθρωπο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Άλλωστε άλλο ένα καθοριστικό σημείο σύγκλισης είναι πως ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ ο κος Χουντης προωθεί τα δικά μας θέματα για το Διαδίκτυο στην Ευρωβουλή, όπως και καταψήφισε τα άρθρα 11 και 13 για τα οποία έγιναν κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη στις 23/3 (για την λογοκρισία αλλά και την κατεύθυνση ουσιαστικά της ειδησεογραφίας μόνο από μεγάλα sites ,σαν σε καλωδιακή τηλεόραση), όταν όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες ευρωβουλευτές υπερψήφισαν ή απείχαν εκτός από τον κο Χουντή και την κα Σακοράφα.

Πως βλέπετε αυτές τις ευρωεκλογές και ποια πιστεύετε θα είναι η επόμενη μέρα;

Δυστυχώς στην Ελλάδα όλοι παραδεχόμαστε πως το διάστημα αυτό δεν έγινε καμία συζήτηση για την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές πολιτικές στα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες σε όλες σχεδόν τις συζητήσεις στα ΜΜΕ αλλά η περίοδος αυτή  περισσότερο έμοιαζε με προεκλογική περίοδος βουλευτικών εκλογών και μάλιστα βασισμένη σε προσωπικές επιθέσεις, σε τεχνικές επίδειξης δύναμης και υπεροχής αλλά και σε προεκλογικές υποσχέσεις ,αποπροσανατολίζοντας έτσι τους ψηφοφόρους από τα πραγματικά προβλήματα της εφαρμογής των πολιτικών της ΕΕ. Γι αυτό τον λόγο πιστεύω πως και σε αυτές τις ευρωεκλογές το ποσοστό της αποχής θα είναι μεγάλο.

Εύχομαι να διαψευστώ και ο νικητής αυτών των εκλογών να είναι η συμμετοχή , να μην υπάρξει ούτε ένας πολίτης που να μην έχει ψηφίσει. Ειδικά οι νέοι ψηφοφόροι με ηλικία 17-21 που δεν έχουν ξαναψηφίσει, είναι ευκαιρία να ξεκινήσουν τώρα με την συμμετοχή τους στις δημοκρατικές διαδικασίες για την έκφραση της καθημερινότητας τους.

Η επόμενη μέρα για την Ευρώπη θεωρώ πως θα βασιστεί στην αναθεώρηση κάποιων προσεγγίσεων, σε αναδιάταξη των ευρώκοινοβουλευτικών ομάδων και συσχετισμών και σε σκληρή δουλειά για την αναδιαμόρφωση των επικείμενων πολιτικών μέτρων σε πάγια σύγχρονα ευρωπαϊκά προβλήματα που αφορούν την κοινή οικονομική πολιτική, το μεταναστευτικό, την κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε αυτές τις εκλογές η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια είναι μεγαλύτερη. Πως νιώθετε με αυτό το γεγονός;

Οπωσδήποτε νιώθω ευχαρίστηση με την μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών επιτέλους στα ψηφοδέλτια με απόφαση της κυβέρνησης ,όμως αυτό εύχομαι να αντανακλά και σε μεγαλύτερη συμμετοχή στα κέντρα των αποφάσεων, γιατί δυστυχώς το ένα δεν εξασφαλίζει και το άλλο. Εδώ και χρόνια είμαι μέλος σε πολλές γυναικείες οργανώσεις και φεμινιστικά κινήματα και είμαι σε διαρκή επαφή με τα προβλήματα του φύλου μου αλλά και με τους αγώνες αυτών των κινημάτων για ισότητα, ίση αμοιβή για ίδια εργασία με τους άντρες, για σεβασμό και αντίσταση στην έμφυλη βία, με κατάργηση των πατριαρχικών στερεοτύπων και ίσα δικαιώματα στην κοινωνία. Η κύρωση της Σύμβασης της Κων/πόλης ήταν η κατάληξη πολλών αγώνων του παγκόσμιου φεμινιστικού κινήματος και επιτέλους θεσπίστηκαν ειδικές ρυθμίσεις για πολλά εγκλήματα εναντίον των γυναικών όπως η ποινικοποίηση της σωματικής και σεξουαλικής βίας, οι κλειτοριδεκτομές, τα «εγκλήματα τιμής» και άλλα. Βεβαίως τα Εθνικά Κοινοβούλια πρέπει να ελέγχονται για την εφαρμογή των μέτρων στην πράξη και οι γυναικείες οργανώσεις και τα φεμινιστικά κινήματα να είναι καθημερινά ενεργά και έτοιμα για δράση, σε μια κατεύθυνση πρόληψης και δίωξης κάθε μορφής ρατσιστικής και φασιστικής βίας.

Αν εκλεγείτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τι πιστεύετε ότι μπορείτε να προσφέρετε;

Κατ αρχήν, να αναφέρουμε ότι το Πειρατικό κίνημα πιστεύει στις συνεργασίες γι αυτό και είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής για τις εκλογές. Όλα τα Πειρατικά κόμματα που έχουν εκλεγεί στην Ευρώπη συνεργάζονται σε Συνασπισμό. Στην Ελλάδα συνεργαστήκαμε και με τους Οικολόγους Πράσινους στις ευρωεκλογές το 2014 που ήμασταν και στην ίδια ευρωομάδα και σε αυτές  τις ευρωεκλογές με την Λαϊκή Ενότητα. Πιστεύουμε πως τα μεγάλα διλήμματα που θα προκύψουν στην Ευρώπη την επόμενη μέρα θα χρειαστούν ευρείες συναινέσεις και υπερκομματικές αποφάσεις για βασικά θέματα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού που αν δεν βρεθούν, το πλήγμα στην ΕΕ μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Η συνεργασία των λαών στα σοβαρά θέματα και η κοινή προοπτική είναι ένα ζητούμενο που έχει σχεδόν λυθεί , τα εμπόδια προκύπτουν μόνο από αυτές  τις κυβερνήσεις που επιθυμούν την εδραίωση της ολιγαρχίαςτην εξαφάνιση της δημοκρατίας και των καινοτόμων διαδικασιών λήψης αποφάσεων, όπως και την δημιουργία ενός πλαισίου φόβου και μονόδρομου.

Έχει ακουστεί πολλές φορές πως στη δημοκρατία δεν υπάρχει μονόδρομος και υπάρχει μεγάλη αλήθεια σε αυτό, γι αυτό και στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου ψηφίζουμε το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας το οποίο είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα για να δίνει φωνή στη φωνή σου και ουσιαστικά να  ψηφίζεις εσένα.

Βιογραφικό με μιά φράση

Η κα Πετροπούλου είναι Χειρ. οδοντίατρος-Περιοδοντολογος, Μέλος των Γιατρών του Κόσμου, Μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, μέλος της ΕΓΕ και μέλος ΣΕΕ.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας