Πούτιν: Χρήσιμη η συζήτηση με Μακρόν-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ αγνόησαν ανησυχίες μας

699
Πούτιν: Χρήσιμη η συζήτηση με Μακρόν

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Πούτιν – Μακρόν, με τον Ρώσο ηγέτη να χαρακτηρίζει «χρήσιμες» τις συνομιλίες μεταξύ τους. Όσα συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ανδρών.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, πως έγινε μία χρήσιμη συζήτηση και πως συζητήθηκαν ζητήματα για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Ο Ρώσος ηγέτης, τόνισε ότι οι κεντρικές ανησυχίες της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, αγνοήθηκαν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και πως η πολιτική των ανοικτών θυρών είναι μια μάλλον ελεύθερη ερμηνεία της αρχής της ισότιμης και αδιαίρετης ασφάλειας που χρειάζεται αποκλειστικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα μεμονωμένα μέλη του ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος Πούτιν, ανέφερε ότι οι ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας, περιείχαν τρία σημεία – κλειδιά, που αφορούν την αποφυγή της περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολή, την άρνηση της συμμαχίας να αναπτύξει όπλα κρούσης κοντά στα ρωσικά σύνορα και την επιστροφή του στρατιωτικού δυναμικού και των υποδομών του μπλοκ στην Ευρώπη στο καθεστώς του 1997, όταν υπογράφηκε η ιδρυτική πράξη Ρωσίας-ΝΑΤΟ.
«Αυτές ακριβώς οι βασικές μας ανησυχίες, δυστυχώς αγνοήθηκαν από τις από τις απαντήσεις που λάβαμε στις 26 Ιανουαρίου από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Επιπλέον, οι εταίροι της Δύσης, για μία ακόμα φορά, αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέξει ελεύθερα τρόπους να διασφαλίσει την ασφάλεια και να μπει σε οποιαδήποτερ στρατιωτική συμμαχία και μπλοκ. Εμείς ποτέ δεν διαφωνήσαμε με αυτό. Πράγματι, αυτές οι ενώσεις και οι συμμαχίες, δεν έχουν υποχρέωση να δεχθούν όλους όσους το επιθυμούν. Αυτό είναι επίσης προφανές», είπε ο Πούτιν.

«Θεωρούν αντίπαλο την Ρωσία»

Ανέφερε επίσης, πως υπάρχουν προσπάθειες από το ΝΑΤΟ να πει στη Ρωσία ότι είναι μία αμιγώς αμυντική συμμαχία.
Ο Ρώσος ηγέτης ανέφερε ότι αυτή η αρχή, «όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνει την υποχρέωση να μην ενισχύεται η ασφάλεια κάποιου εις βάρος της ασφάλειας άλλων κρατών
Γίνονται ακόμα προσπάθειες να καθησυχάσουν την Ρωσία με το επιχείρημα ότι το ΝΑΤΟ είναι μία καθαρά αμυντική συμμαχία, αλλά οι πολίτες πολλών κρατών έχουν βιώσει από την εμπειρία τους, πόσο αλήθεια είναι αυτό, δήλωσε ο Πούτιν επικαλούμενος το Ιράκ, την Λιβύη και το Αφγανιστάν ως παραδείγματα.
«Στη στρατηγική του ΝΑΤΟ, η Ρωσία χαρακτηρίζεται ως αντίπαλος», είπε ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ προσπαθεί «να διδάξει» την Ρωσία.
«Επιπλέον, με το να έχουν μετακινήσει τις στρατιωτικές υποδομές τους κοντά στα σύνορά μας, το ΝΑΤΟ και τα κράτη – μέλη του, θεωρούν τους εαυτούς τους ότι δικαιούνται να μας κάνουν μάθημα πώς και πού να τοποθετούμε τις ένοπλες δυνάμεις μας, και θεωρούν δυνατό να ζητούν να κάνουν τις σχεδιασμένες ασκήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν και πρόσθεσε πως η μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων στα εδάφη της Ρωσίας παρουσιάζεται ως απειλή μίας ρωσικής εισβολής «σε αυτήν την περίπτωση, στην Ουκρανία».
Τα μέλη του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα, αυτό είναι ένα ζήτημα που συζητήσαμε με τον Μακρόν, ανέφερε ο Πούτιν.

Άρνηση Κιέβου να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Μινσκ

Όπως τόνισε, επέστησε την προσοχή του Μακρόν στην άρνηση του Κιέβου να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Μινσκ, τις οποίες η Ουκρανία στοχεύει να καταργήσει.
Σύμφωνα με τον Πούτιν, δεν υπάρχει εναλλακτική στην Ουκρανία για τις συμφωνίες του Μινσκ.
«Σας αρέσει ή όχι, πρέπει να συμμορφωθείτε», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, το Κίεβο αγνοεί όλες τις πιθανότητες για μία ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στο Ντονμπάς.
Ο Πούτιν ξεκαθάρισε πως η Ρωσία είναι εναντίον της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή.
Δήλωσε επίσης, ότι εάν η Ουκρανία μπει στο ΝΑΤΟ και επιχειρήσει να επιστρέψει την Κριμαία, τότε αυτόματα οι ευρωπαϊκές χώρες θα οδηγηθούν σε έναν πόλεμο, δεν θα υπάρχουν νικητές.
«Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει προσπάθειες από την Ουκρανία να πάρει την Κριμαία με στρατιωτικά μέσα», ανέφερε.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ακόμα ότι η Ρωσία προσπαθεί να πείσει το ΝΑΤΟ εδώ και 30 χρόνια να μην κάνει βήματα που αγνοούν τις ανησυχίες της Μόσχας.
Εξέφρασε επίσης την διαφωνία του με την θέση του Μακρόν ότι η Ρωσία παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ευχαριστίες σε Μακρόν

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Πούτιν έκανε γνωστό πως θα υπάρξει και τηλεφωνική συνομιλία με τον Μακρόν, μετά τις συνομιλίες του Γάλλου προέδρου με την ηγεσία της Ουκρανίας.
Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα του πως οι συζητήσεις για την Ουκρανία θα τεθούν από τον Μακρόν στο Κίεβο.
Τόνισε δε πως κάποιες από τις ιδέες του Γάλλου προέδρου θα μπορούσαν να είναι βάση για περαιτέρω βήματα στο ζήτημα της Ουκρανίας.
Ευχαρίστησε επίσης τον Μακρόν, για τις προσπάθειες να διευθετηθούν οι σχέσεις Ρωσίας – ΝΑΤΟ, για τη διασφάλιση της ασφάλειας και την εγκαθίδρυση της σταθερότητας.
«Η Ρωσία θα κάνει τις δικές της κινήσεις μετά την συνάντηση Μακρόν – Ζελένσκι», είπε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος, υπογράμμισε πως εάν όλοι θέλουν ασφάλεια, τότε γιατί δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την ιδέα να αναπτύξουν στρατεύματα κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κάποια ρωσική ρήτρα για τις εγγυήσεις ασφαλείας που δεν μπορεί να εκπληρωθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας