Πούτιν-κορονοϊός: Πρώτα η ζωή των ανθρώπων και μετά η οικονομία

1457
ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε μιλήσει για την προστασία των πιο αδύναμων από τον κορονοϊό κάνοντας μια αναφορά στην Αρχαία Σπάρτη πριν μερικές ημέρες κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους κυβερνήτες των περιφερειών της Ρωσίας για τον κορονοϊό.

Κατά την ομιλία του, στις 28 Απριλίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε μιλήσει για την ανάγκη διατήρησης των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ απάντησε σε απόψεις που ακούγονται σχετικά με την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην οικονομία.

«Και θα αναφερθώ σε ακόμα ένα θέμα, στην ηθική επιλογή, την οποία έχουμε τώρα μπροστά μας. Σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στη Ρωσία, ακούγεται η ιδέα πως πρώτα απ’ όλα πρέπει να σκεφτούμε την οικονομία, την ευπορία. Και αυτό, βέβαια, είναι πολύ σημαντικό» δήλωσε, αρχικά, ο κ. Πούτιν.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, η άποψη αυτή είναι η κυριαρχία του νόμου της φυσικής επιλογής και της λογικής «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

«Τι προτείνεται, όμως, σχετικά με αυτό; Στην ουσία προτείνεται να πάμε εμπρός, διασκελίζοντάς τα όλα και όλους, μην υπολογίζοντας κανέναν και τίποτα, δηλαδή μην παίρνοντας υπόψιν τους κινδύνους που σχετίζονται με την επιδημία, και απλά όσο πιο γρήγορα να αρθούν όλοι οι περιορισμοί. Και αν μπορεί να νοσήσει κανείς, ας νοσήσει, ας μείνει ανάπηρος ή ακόμα και ας πεθάνει, επομένως αυτή είναι η μοίρα του. Με άλλα λόγια, προτείνεται ο νόμος της φυσικής επιλογής, όταν “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”».

Η αναφορά Πούτιν στην Αρχαία Σπάρτη και τα διδάγματα της Ιστορίας

Συνεχίζοντας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στα διδάγματα της Ιστορίας όσον αφορά την προστασία των πιο αδύναμων.

«Από την Ιστορία και την παγκόσμια λογοτεχνία γνωρίζουμε πως κατά τις αρχέγονες εποχές τους ηλικιωμένους, τα άρρωστα παιδιά και τα εξασθενημένα άτομα απλά τα εγκατέλειπαν για την επιβίωση όλης της φυλής. Μάλλον τότε απλά δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Αλλά εμείς ζούμε στον 21ο αιώνα. Και θα πω ανοιχτά: όποιοι τώρα προτείνουν να θυσιαστούν οι άνθρωποι, να αφεθούν έρμαιο της τύχης, στην ουσία καλούν να επιστρέψουμε στην αγριότητα και τη βαρβαρότητα» υπογράμμισε ο κ. Πούτιν πριν αναφερθεί στην αρχαία Σπάρτη και προειδοποιήσει για τα διδάγματα που μας δίνει:

«Λένε πως στην Αρχαία Σπάρτη πετούσαν άρρωστα και καχεκτικά παιδιά από τον βράχο του Ταϋγέτου. Σήμερα, όμως, ιστορικοί και αρχαιολόγοι θεωρούν πως αυτό είναι μόνο ένας θρύλος, ένας μύθος. Αλλά ξέρουμε ότι η κοινωνία της Σπάρτης πράγματι βασίστηκε στους αυστηρούς κανόνες. Ωστόσο, αυτό δεν τη βοήθησε. Τελικώς η Σπάρτη έχασε την κρατική της υπόσταση. Όπως λέγεται, η Ιστορία προειδοποιεί».

Ο κ. Πούτιν συνέχισε με αναφορές στη λογοτεχνία:

«Ας θυμηθούμε και ένα άλλο πολύ μικρό διήγημα, μόνο μερικών σελίδων. Είναι μικρό, ναι μεν, αλλά διαπεραστικό, που μας συγκινεί έως τα δάκρυα, διήγημα του Τζακ Λόντον “Ο Νόμος της Ζωής”. Σε αυτό γίνεται λόγος για τη φυλή που εγκατέλειπε τους ηλικιωμένους της που έγιναν βαρίδι. Τα παιδιά τούς έδιναν λίγο φαγητό και έφευγαν, αφήνοντας τους γονείς να γίνουν βορά ζώων, εγκαταλείποντάς τους να πεθάνουν. Και ο γέρος πατέρας που έμεινε μόνος του δίπλα στη φωτιά μέχρι το τέλος πίστευε και ήλπιζε ότι οι γιοι του θα επιστρέψουν για να τον πάρουν. Μπορείτε έστω και για μια στιγμή να φανταστείτε ότι είναι δυνατόν να συμπεριφερθούμε με τους γονείς μας, με τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας, όπως σε αυτό το διήγημα; Δεν θα το πιστέψω ποτέ. Δεν είναι ο γενετικός μας κώδικας».

«Επειδή εμείς έχουμε μάθει από τους προγόνους μας απολύτως διαφορετικά πράγματα. Η Ρωσία ζει εδώ και χίλια χρόνια με τις αξίες της αλληλοβοήθειας, αλληλοϋποστήριξης, αλληλεγγύης. Και σήμερα αυτές οι αξίες είναι ο κύριος πυλώνας της κρατικής υπόστασης μας. Τις έχουμε λάβει μαζί με την Ορθοδοξία. Αυτές οι αξίες αποτελούν τη βάση και άλλων θρησκειών των λαών της Ρωσίας – του Ισλάμ, του Βουδισμού, του Ιουδαϊσμού. Η φιλοσοφία της αγάπης προς τον συνάνθρωπο μας βοήθησε να αντέξουμε στο πέρασμα των αιώνων. Και σήμερα από την υπευθυνότητά μας εξαρτάται η τύχη των συγγενών μας, η τύχη άλλων ανθρώπων. Να επαναλάβω ακόμα μια φορά: Το σημαντικότερο για μας τώρα είναι οι άνθρωποι, η ζωή τους. Άλλη επιλογή είναι απαράδεκτη για τον λαό μας. Ξέρω πως έτσι σκέφτεται, πράττει κατά συνείδηση η συντριπτική πλειοψηφία από εσάς» πρόσθεσε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι πρώτος στόχος των ρωσικών αρχών θα πρέπει να είναι να προστατεύσουν τους ανθρώπους. «Και τα υπόλοιπα θα τακτοποιηθούν» συμπλήρωσε.

«Θα νικήσουμε αυτόν τον κορονοϊό και με ήρεμη καρδιά όλοι μαζί θα αποκαταστήσουμε την οικονομία, θα στερεώσουμε την ευημερία, οπωσδήποτε θα στηρίξουμε αυτούς που έχουν χάσει δουλειά, αυτούς που βιώνουν δύσκολη περίοδο, θα προσφέρουμε την υποστήριξη στις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές, θα τις βοηθήσουμε να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, να ξανασταθούν στα πόδια τους. Τέτοια μέτρα στήριξης από το κράτος συνέχεια θα συμπληρώνονται και θα διευρύνονται» υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας