Πούτιν-Ερντογάν εγκαινίασαν τον “Turkstream”. Χάθηκε ανάλογη ευκαιρία από Ελλάδα με τη Συμφωνία Λαφαζάνη

2135
Turkstream

Τμήμα του αγωγού αερίου «TurkStream» που συνδέει Ρωσία και Τουρκία εγκαινίασαν σήμερα ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «γιορτάζοντας» την ολοκλήρωση μιας σημαντικής φάσης του έργου που φανερώνει την προσέγγιση ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, που έγινε με κάθε επισημότητα στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο ηγέτες παρακολούθησαν μέσω βιντεοσύνδεσης την τοποθέτηση του τελευταίου σωλήνα στο μήκους 930 χιλιομέτρων υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού αυτού.

Η Ελλάδα έχασε μια ανάλογη ευκαιρία, την ιστορική ευκαιρία του αιώνα θα μπορούσαμε να πούμε, να είχε ήδη εγκαινιάσει την ουσιαστική προέκταση αυτού του αγωγού στην Ελλάδα με βάση την Συμφωνία για την κατασκευή του που είχε συνάψει ο Παν. Λαφαζάνης τον Μάιο του 2015 στην Πετρούπολη.

Η παραπάνω διακρατική Συμφωνία, η οποία μαζί με τα άλλα ριζοσπαστικά μέτρα που εισηγείτο ο Παν. Λαφαζάνης, αν εφαρμόζετο, θα είχε τώρα αλλάξει θετικά την μοίρα της Ελλάδας ως εθνικά κυρίαρχης χώρας με άλλα κοινωνικά γνωρίσματα. Δυστυχώς, όμως, η Συμφωνία της Πετρούπολης πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων από την κυβέρνηση Τσίπρα, μόλις ο Λαφαζάνης έφυγε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υπογράφτηκε το 3ο καταστροφικό μνημόνιο.

«Ο TurkStream θα είναι πολύ ευεργετικός για τη χώρα μας και το έθνος μας, αλλά και για τους γείτονές μας και την περιοχή», τόνισε ο Ερντογάν.

Ο αγωγός αερίου, ο οποίος αποτελείται από δύο παράλληλες γραμμές, πρόκειται να επιτρέπει τη μεταφορά κάθε χρόνο περίπου 31,1 δισ. κυβικών μέτρων αερίου που αντλείται στη Ρωσία, ενώ απομένει να κατασκευαστεί το χερσαίο τμήμα του που βρίσκεται στην Τουρκία στα τέλη του 2019.

Οι υποδομές αυτές, η κατασκευή των οποίων άρχισε το 2017, θα επιτρέψουν στη Ρωσία να εξάγει το αέριό της προς την Τουρκία, αλλά επίσης προς την Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Ο αγωγός «θα μεταμορφώσει στην Τουρκία σ’ έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο», δήλωσε ο Βλάντιμρ Πούτιν, προσθέτοντας πως θα γίνει ένα από τα σύμβολα της «ενίσχυσης της σύμπραξης» ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού, σε βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων, συνδέει τη ρωσική πόλη Ανάπα με την τουρκική πόλη Κιγίκιοϊ (Μήδεια). Αυτό το τμήμα του αγωγού αερίου τοποθετήθηκε με τη βοήθεια του Pioneering Spirit, ενός από τα μεγαλύτερα πλοία κατασκευών στον κόσμο, μεγάλο όσο έξι ποδοσφαιρικά γήπεδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας