Οι αμερικανικές ενστάσεις στη διατύπωση των αναφορών στην κλιματική αλλαγή είχαν ως αποτέλεσμα τα κράτη της Αρκτικής να μην καταφέρουν να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν με τη λήξη της Συνόδου τους στη Φινλανδία.
Είναι η πρώτη φορά από το 1996, όταν και σχηματίστηκε το Αρκτικό Συμβούλιο, το διακυβερνητικό φόρουμ για την προώθηση της συνεργασίας, του συντονισμού και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των αρκτικών κρατών κυρίως σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, που ακυρώνεται το κοινό ανακοινωθέν.
Το Συμβούλιο αποτελείται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Σουηδία και την Ισλανδία και οι συμφωνίες του δεν είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά δίνουν μία κατεύθυνση πολιτικής.
Εκπρόσωπος της Φινλανδίας σχολίασε πως οι ΗΠΑ επέμεναν σε αλλαγές, αλλά οι υπόλοιπες χώρες αισθάνονταν πως «δεν μπορούν να βάλουν νερό στο κρασί τους, σχετικά με τις αναφορές στην κλιματική αλλαγή».
Τα σχόλια Πομπέο για τις «ευκαιρίες» που δημιουργεί το λιώσιμο των πάγων
Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί για τις αυξανόμενες θερμοκρασίες στην Αρκτική, οι ΗΠΑ βλέπουν… ευκαιρίες. “Η σταθερή μείωση του πάγου της θάλασσας ανοίγει νέους διαδρόμους και νέες ευκαιρίες για εμπόριο” είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στη Φινλανδία, εκφράζοντας ικανοποίηση παρά φόβο για το λιώσιμο των πάγων. “Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο ταξιδιού ανάμεσα στην Ασία και στην Δύση έως και 20 ημέρες” πρόσθεσε, για να καταλήξει. “Οι θαλάσσιες διαδρομές της Αρκτικής θα μπορούσαν να γίνουν η Διώρυγα του Σουέζ και του Παναμά του 21ου αιώνα” συμπλήρωσε.
Απευθυνόμενος δε στις υπόλοιπες χώρες του Συμβουλίου, που άκουγαν μάλλον αμήχανα τα όσα έλεγε, ο Πομπέο τόνισε: “Οι συλλογικοί στόχοι δεν είναι πάντα η απάντηση… Καθίστανται ανούσιοι και ακόμη και αντιπαραγωγικοί μόλις μια χώρα δεν συμμορφωθεί”.