Ποιες ήταν οι 10 μεγαλύτερες οικονομίες το 1960. Πώς είναι σήμερα

1904
οικονομίες
Τα στοιχεία δείχνουν την ταχεία άνοδο ορισμένων χωρών και τη στασιμότητα άλλων – και ενώ υπάρχουν πολλές αξιοσημείωτες αλλαγές οι δύο πιο σημαντικές έχουν περιγραφεί ως οικονομικά θαύματα.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα οπτικοποιημένη παρουσίαση για τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη πραγματοποιεί το Visual Capitalist. Σε αυτή την παρουσίαση συγκρίνει τις 10 αυτές οικονομίες μεταξύ 1960 και 2017.

Με βάση την νέα ανάλυση φαίνεται πολύ καθαρά πώς το ΑΕΠ άλλαξε τα τελευταία 57 χρόνια για τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Τα στοιχεία δείχνουν την ταχεία άνοδο ορισμένων χωρών και τη στασιμότητα άλλων – και ενώ υπάρχουν πολλές αξιοσημείωτες αλλαγές οι δύο πιο σημαντικές έχουν περιγραφεί ως “οικονομικά θαύματα”.

Μπορεί να έχετε ακούσει για το «ιαπωνικό οικονομικό θαύμα», έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στην Ιαπωνία μεταξύ του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του τέλους του Ψυχρού Πολέμου.

Το 1960, η Ιαπωνία είχε μια οικονομία που ήταν μόνο το 10% του μεγέθους των Ηνωμένων Πολιτειών.

 Όμως, σε μόλις μια δεκαετία, η Ιαπωνία καταγράφει σταθερή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ – συχνά σε διψήφιο ρυθμό σε ετήσια βάση -.

Η ανάπτυξη αυτή επέτρεψε στην Ιαπωνία να ξεπεράσει τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και τη Γαλλία για να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η Ιαπωνία κράτησε το τίτλο του οικονομικού θαύματος διαδοχικά μεταξύ 1972 και 2010, μέχρι να αντικατασταθεί από ένα άλλο ασιατικό οικονομικό θαύμα δηλαδή την Κίνα.

Παρά το γεγονός η Κίνα δεν βρισκόταν στην λίστα με τις 10 ισχυρότερες οικονομίες έως το 1980, ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις που σημειώθηκαν στη δεκαετία του 1980 και του 1990 βοήθησαν να ανοίξει ο δρόμος προς τη μαζική οικονομία βγάζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια από την ακραία φτώχεια.

Μέχρι το 1993, η Κίνα ήταν και πάλι μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Μέχρι το 2010 – μόλις 17 χρόνια αργότερα – η Κίνα είχε ξεπεράσει τα οικονομικά μεγαθήρια το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και ακόμη και την Ιαπωνία για να εξασφαλίσει την δεύτερη θέση στον κατάλογο, το οποίο εξακολουθεί να κατέχει σήμερα σε ονομαστικές τιμές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας