Περιουσιολόγιο για νέους φόρους – θα δηλώνονται μετρητά, χρυσός μέχρι… πίνακες

2917
περιουσιολόγιο

Το περιεχόμενο της απόφασης ένταξης του έργου του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου στο ΕΣΠΑ που ανοίγει και το δρόμο για την υλοποίησή του είναι σαφέστατο ως προς το τι θα είναι αυτό: “Με το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί πλήρης και ακριβής καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης κάθε προσώπου, ώστε η φορολογική διοίκηση να είναι σε θέση να παρακολουθεί διαχρονικά την εξέλιξή της. Βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις, ώστε να στοχεύονται πιο αποτελεσματικά οι φορολογικοί έλεγχοι. Στον φορολογούμενο παρέχεται πρόσβαση και η δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των καταγεγραμμένων στη φορολογική διοίκηση περιουσιακών του στοιχείων. Η αξιοποίηση των στοιχείων που περιέχονται στο μηχανογραφικό αυτό περιβάλλον θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη φορολογικής συνείδησης και θα αποτελέσει εργαλείο σχεδίασης και άσκησης φορολογικής πολιτικής. Θα συνεισφέρει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων και θα βοηθήσει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για την υποδοχή των επενδύσεων. Επιπλέον θα αποτελέσει εργαλείο για την δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.”
Αυτά αναφέρονται στην απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, αναφορικά με το έργο “υλοποίηση πλήρους ηλεκτρονικού περιουσιολογίου – e-Periousiologio” το οποίο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ξεκινά η δημιουργία του. Το συνολικό κόστος, ανέρχεται σε 482.668 ευρώ και θα συγχρηματοδοτηθεί από  ευρωπαϊκά κονδύλια.

Πώς θα χτιστεί

Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν να δηλώσουν σχεδόν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, κινητά και ακίνητα. Έτσι θα πρέπει να δηλωθούν ακίνητα, οχήματα, μετρητά (δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί αν αυτό θα γίνει πάνω από ένα όριο), επενδυτικό χρυσό, εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη, μετοχές, εταιρικά μερίδια και μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικούς λογαριασμούς, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, δρόμωνες ίππους, κινητά μεγάλης αξίας και άλλα.

Εργαλείο για περισσότερη φορολογία

Η επίσημη ρητορική για τη συγκρότηση του περιουσιολογίου δεν λέει καθόλου όλη την αλήθεια.
Αντίθετα, το περιουσιολόγιο δεν θα χρησιμοποιείται μόνο για ένα γενικευμένο και αμφιβόλου σκοπιμότητας ”πόθεν έσχες” αλλά και για την καθιέρωση μιας νέας φορολογίας επί της συνολικής περιουσίας φυσικών προσώπων και νοικοκυριών, πράγμα άλλωστε που περιείχετο στις παλαιότερες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και για το οποίο είχε διαφωνήσει και τότε ο Παν. Λαφαζάνης.
Με την εισαγωγή του νέου φόρου περιουσίας κάποιος π.χ που αγόρασε έναν πίνακα ζωγραφικής ή ένας κόσμημα κάποιας αξίας, θα είναι υποχρεωμένος να τα πληρώνει μια ζωή.
Καθιερώνεται έτσι ένα είδος διπλά απαράδεκτου ΕΝΦΙΑ για όλα τα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών, που θα έχει αρνητικότατες επιπτώσεις και σε σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων.


Πώς θα λειτουργεί

Στο σύστημα θα έχουν πρόσβαση οι φορολογούμενοι (στην ηλεκτρονική τους μερίδα) καθώς  και ελεγκτικά στελέχη της φορολογικής διοίκησης.  Το σύστημα, θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ή και άλλων φορέων ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην απόφαση:
– Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες (τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης) εισαγωγής περιουσιακών στοιχείων τα οποία μακροπρόθεσμα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.
– Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίαςαξιολόγησης των δεδομένων των φορολογούμενων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας ύλης και
– Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.
– Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενο από τον ίδιο ή από τους χρήστες της φορολογικής διοίκησης.
– Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.
– Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρισης περιουσιακών στοιχείων τα οποία προκύπτουν μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.
– Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.
Βασική πηγή: capital.gr

3 Σχόλια

  1. Με ποιο δικαίωμα απαιτούν από τους πολίτες,να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία,που έχουν αποχτήσει νόμιμα κ έχοντας πληρώσει όλους τους απαιτούμενους φόρους,για την απόχτησή τους;Σε ποιον χρωστώ να δώσω αναφορά για τα περιουσιακά μου στοιχεία; Η δήλωση του εισοδήματος έχει μια εντελώς άλλη λογική κ γίνεται για να αποδίδει ο κάθε πολίτης στο κράτος το ποσοστό που του αναλογεί από τα έσοδά του,ώστε να γίνεται μια αναδιανομή του εισοδήματος των πολιτών μέσα στην κοινωνία κ να απολαμβάνουν όλοι ανάλογες κοινωνικές παροχές.Μόνο οι ληστές απαιτούν δήλωσητων περιουσιακών στοιχείων που έχει κανείς στην κατοχή του κ με μόνο σκοπό την αρπαγή.Πρέπει να ξαναγυρίσομε στο διαφωτισμό,να ξαναθυμηθούμε τις ιστορικές συνθήκες,που κατοχυρώνουν τα θεμελιακά αθρώπινα κ ατομικά δικαιώματα,να ξαναπιάσομε το Ρήγα Φεραίο.

  2. Προς Άννα: Στην κατοχή δεν υπήρχε περιουσιολόγιο,αλλα επί Οθωμανικής Κυριαρχίας θα είχε σίγουρα καθιερωθεί,εάν τότε υπήρχε ο κυβερνοχώρος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας