Η ιταλική «κεντροαριστερή εκσυγχρονιστική» κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Paolo Gentiloni ενέκρινε έκτακτα μέτρα ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ. Ο ακριβής καθορισμός τους όμως αναβάλλεται για μετά το Πάσχα. Ο υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan προσπαθεί να περιορίσει όσο μπορεί τις οριζόντιες περικοπές σε όλα τα υπουργεία, αλλά δεν είναι εύκολο να τις αποφύγει.
Υπάρχουν βέβαια πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, όπως τονίζει η εφημερίδα της Ρώμης La Repubblica. H κυβέρνηση της Ρώμης πρέπει να καταφέρει να βρει περίπου 35 δισ. ευρώ μέχρι το φθινόπωρο. Για να αποφύγει ωστόσο την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας και να στηρίξει την ανάπτυξη απαιτείται μια προσπάθεια, η οποία μοιάζει με τετραγωνισμό του κύκλου.
Όπως γράφει η La Repubblica, ο στόχος θα πρέπει να επιτευχθεί σε κάθε περίπτωση χωρίς να αυξηθούν κι άλλο οι φόροι, αλλά μόνον με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη μείωση των κρατικών δαπανών. Διότι ο Matteo Renzi, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, στο τέλος του μήνα θα εκλεγεί και πάλι επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, έθεσε για λόγους τακτικής σκοπιμότητας και μόνο ξεκάθαρο βέτο ως προς την αύξηση της φορολογικής πίεσης.
Νέα διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες
Σε αυτό το πλαίσιο η Ιταλία αναμέμεται να ξεκινήσει, πιθανότατα, νέα διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες προκειμένου να ζητήσει να περιορισθεί η μείωση του ελλείμματός της για το 2018.
Αυτό που επιθυμεί η Ρώμη, είναι η σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ για την επόμενη χρονιά να αυξηθεί στο 1,8%, από το 1,2% που έχει προγραμματισθεί, ώστε να καταφέρει να αποφύγει τουλάχιστον περίπου 5 δισ. ευρώ σε νέες περικοπές. Αλλά ακόμη και αυτή η ευνοϊκή εξέλιξη θα μπορούσε να μην είναι αρκετή. Ο πρωθυπουργός Paolo Gentiloni γνωρίζει καλά πως με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα κινδυνεύει να βρεθεί εκτεθειμένος τόσο απέναντι στις Βρυξέλλες όσο και απέναντι στους Ιταλούς πολίτες. Και προς τα εκεί πηγαίνει.