Υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποδεχόμενοι τη Συμφωνία με την Ελλάδα φαίνεται να τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, με το 41,5% να απαντά θετικά στο επικείμενο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου έναντι του 35,1% των ερωτηθέντων που δηλώνει αντίθετο.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία Μ-Prospect για το MCIC και δημοσιεύει το πρακτορείο MIA της ΠΓΔΜ, το «ναι» προηγείται κατά 6,4 μονάδες έναντι του «όχι», τη στιγμή που σε προηγούμενες σφυγμομετρήσεις προηγούνταν το «όχι».
Από την έρευνα που έγινε από τις 24 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, τηλεφωνικά, σε 1.026 άτομα προέκυψε πάντως χάσμα ανάμεσα κοινότητες της ΠΓΔΜ. Ειδικότερα, η αλβανική μειονότητα τάσσεται συντριπτικά υπέρ του «ναι», σε ποσοστό 88%, ενώ αντίθετα ανάμεσα στους «Μακεδόνες» μόλις το 27,4% προκρίνει τη θετική απάντηση και το 45,2% την αρνητική.
Άξιο αναφοράς είναι, πάντως, το γεγονός πως σε ερώτηση για την αλλαγή του ονόματος σε «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» αντίθετο εμφανίζεται το 53,6% των πολιτών και μόλις το 42,3% συμφωνεί, ενώ μόνο το 20% γνωρίζει τι περιλαμβάνει το κείμενο της συμφωνίας της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση, δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ακύρωσης του δημοψηφίσματος λόγω αποχής, καθώς το 66,4% εμφανίζεται αποφασισμένο να προσέλθει στις κάλπες, ενώ το 19,8% αναφέρει ότι θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία για μποϊκοτάζ.
Ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, αμέσως μετά τη συμφωνία με την Αθήνα έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να πείσει την κοινή γνώμη της χώρας του να πει το «ναι», ενώ δηλώνει βέβαιος για νίκη στο δημοψήφισμα, λέγοντας πως θα παραιτηθεί εάν ηττηθεί.
Το ερώτημα που ενέκρινε η Βουλή της ΠΓΔΜ και θα τυπωθεί στα ψηφοδέλτια είναι: «Είστε υπέρ του να είμαστε μέλη στο NATO και στην ΕΕ, δεχόμενοι την συμφωνία μεταξύ της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και της Ελλάδας».