Παραμένουν ο όρος «Μακεδονία» και οι αλυτρωτικές βλέψεις στο Σύνταγμα ΠΓΔΜ

3031
συντάγματος

Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο της ΠΓΔΜ οι αλλαγές του Συντάγματος της γειτονικής χώρας και ήδη βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Βουλή.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ διευκρίνισε ότι το «Βόρεια Μακεδονία» θα αντικαταστήσει το «Μακεδονία» σε όλα τα άρθρα του Συντάγματος, εκτός από το άρθρο 36.

Είπε ο Ζόραν Ζάεφ:

«Η πρώτη τροπολογία θα είναι η αντικατάσταση του ονόματος ‘’Μακεδονία’’, με το ‘’Βόρεια Μακεδονία’’ σε όλο το Σύνταγμα, εκτός του άρθρου 36, όπου υπάρχει μια ‘’ιστορική πτυχή’’».

Τι προβλέπει το άρθρο 36;

Εκεί γίνεται αναφορά στους βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου.

«Η Δημοκρατία εγγυάται συγκεκριμένα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης σε βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου και σε όλους τους ‘’Μακεδονικούς’’ εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους, στους ανάπηρους πολέμου, σε εκδιωγμένους και φυλακισμένους για τις ιδέες της ξεχωριστής ταυτότητας του ‘’Μακεδονικού λαού’’ και της ‘’Μακεδονικής” πολιτειακής υπόστασης όσο και στα μέλη των οικογενειών τους χωρίς μέσα υλικής και κοινωνικής διαβίωσης. Τα συγκεκριμένα δικαιώματα ρυθμίζονται από το νόμο».

Οι άλλες τρεις τροπολογίες

Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της “Μακεδονίας”, από το 1944), ενώ στο προοίμιο του Συντάγματος θα αναφέρεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας από το 2002, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Με την τρίτη τροπολογία προστίθεται στο Σύνταγμα η αναφορά ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών, και με αυτήν, όπως σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, παρέχονται ισχυρότερες εγγυήσεις για τον σεβασμό και το απαραβίαστο των συνόρων με την Ελλάδα, αν και ισχύει για όλες τις χώρες με τις οποίες συνορεύει η ΠΓΔΜ.

Στην τέταρτη τροπολογία, όπως ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, «πέραν του ότι επιβεβαιώνεται η μακεδονική ταυτότητα, αναφέρεται πως η χώρα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών της που κατοικούν ή διαμένουν στο εξωτερικό, και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα τους».

Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, η τροπολογία αυτή αναφέρεται στη διασπορά της χώρας, όπου η φροντίδα του κράτους γι΄ αυτήν, γίνεται πλέον με ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό τρόπο.

Παραμένουν στο Σύνταγμα το σκέτο «Μακεδονία» και αλυτρωτικές βλέψεις

Όπως τόνιζαν στην Iskra έγκυροι διπλωματικοί κύκλοι, το γεγονός ότι στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ παραμένει ατόφιο το κρίσιμο άρθρο 36, προκαλεί μεγάλες περαιτέρω επιπλοκές με τα υποτιθέμενα συμφωνηθέντα.

Οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι τόνιζαν ότι όσα συνταγματικά κατοχυρώνονται στο άρθρο αυτό φέρνουν ευθέως στο προσκήνιο όχι μόνο την ονομασία «Μακεδονία» για την γείτονα, αλλά και διατηρούν ανοιχτές αλυτρωτικές βλέψεις. Με το άρθρο αυτό αναγνωρίζονται ρητά και με τον πλέον ισχυρό νομικά τρόπο ως εθνικοαπελευθερωτικοί όλοι οι «αγώνες» που έχουν γίνει για την ξεχωριστή ταυτότητα του «μακεδονικού λαού» και της «μακεδονικής» πολιτειακής υπόστασης, μέσα στους οποίους προφανώς περίοπτη θέση κατέχουν οι «αγώνες» και οι «διώξεις» για την περίφημη «ενιαία ανεξάρτητη Μακεδονία», η οποία περιλαμβάνει και τη σημερινή ελληνική Μακεδονία.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζονται, δικαιώνονται και επιβραβεύονται ως εθνικοαπελευθερωτικές οι προσπάθειες για την ανεξάρτητη «Μακεδονία του Αιγαίου», προβάλλοντας εμμέσως την σχετική φιλολογία στο σήμερα και μάλιστα μέσα από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Προξενεί κατάπληξη ότι η κυβέρνηση προσπαθεί επ’ αυτού να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Πέραν αυτού, στις διατυπώσεις των αλλαγών στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ εμφανίζεται συγκεχυμένα και αόριστα σε όσα δημοσιεύονται το τι άλλαξε σε σχέση με το εξαιρετικά σημαντικό προοίμιο του Συντάγματος που αφορά την «Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της ‘’Μακεδονίας’’» το 1944. Οι σχετικές διευκρινίσεις, μαζί με την πλήρη καταγραφή της νέας διατύπωσης του επίμαχου προοιμίου είναι απολύτως απαραίτητες, προκειμένου να σχηματιστεί αντικειμενική άποψη.

Τέλος είναι απαραίτητο να δημοσιευθεί όλο το Σύνταγμα της γείτονος και όχι αποσπασματικά μέσω του σκοπιανού πρακτορείου ΜΙΑ και να δημοσιευθεί μαζί με όλες τις αλλαγές και τις προηγούμενες διατυπώσεις, γιατί μόνο έτσι θα βγάλουμε βέβαια συμπεράσματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας