Μαύρη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με κατάρρευση 8,3%, οι Τράπεζες -11%

1214
χρηματιστήριο

Κατέρρευσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, υπό το βάρος της αβεβαιότητας και του παγκόσμιου risk off που προκαλεί η εξάπλωση του κοροναϊού επί ευρωπαϊκού εδάφους, κλείνοντας τελικά με τις μεγαλύτερες απώλειες που έχουν καταγραφεί από την εποχή της επιβολής των capital controls τον Αύγουστο του 2015 και φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 μηνών (14/8).

Χτύπησε και το Χρηματιστήριο ο κοροναϊός, "βουτιά" 8,3% ο Γενικός Δείκτης, στο -11% οι τράπεζες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 7,43%, στις 2.073,73 μονάδες, ενώ στο -10,51% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.110,41 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 10,97% στις 681,98 μονάδες.

Μπορεί σήμερα να έγινε γνωστό ότι το fund Lansdowne προχώρησε σε μείωση της ανοιχτής του θέσης στη ΔΕΗ, στο 1,60%, από 1,61% προηγουμένως, ακολουθώντας έστω και επιφυλακτικά τη στρατηγική του Oceanwood, το οποίο πρόσφατα μείωσε σημαντικά τις ανοιχτές του θέσεις σε Εθνική και Eurobank, αλλά η ραγδαία πτώση δεν επέτρεψε να βγουν άμυνες στην ελληνική αγορά, η οποία είδε μάλιστα την πλειονότητα των margins να κλείνουν άρον άρον.

Και όλα αυτά όταν το βλέμμα των επενδυτών ήταν σχεδόν αποκλειστικά στραμμένο στην πορεία της επιδημίας του κοροναϊού, καθώς τα κρούσματα στην Ιταλία έχουν φέρει τις αγορές αντιμέτωπες με τους μεγάλους φόβους για τις επιπτώσεις των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή τους. Οι αλυσίδες εφοδιασμού καθίστανται όλο και πιο ευάλωτες, ενώ οι κλάδοι των υπηρεσιών και του τουρισμού αντιμετωπίζουν προβλήματα σε πολλές χώρες, και δη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η οποία βρίσκεται στα όρια της ανάπτυξης.

Με δεδομένα τα μικρά περιθώρια της νομισματικής πολιτικής και της απροθυμίας των κυβερνητικών αρχών να παρέμβουν για την στήριξη της οικονομίας, οι αγορές εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα αποφύγει τελικά την ύφεση. Αυτό άλλωστε αποτυπώνουν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς στην Ιταλία έχουν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα εκτός Ασίας. Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται με απώλειες που φτάνουν το 4%, ενώ άνω του 3% είναι η πτώση στη Wall Street.

Αν και αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι η εξάπλωση του κοροναϊού περιορίζεται στην Ασία, τα κρούσματα στην Ιταλία επανέφεραν τους φόβους για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Και το ΧΑ, σαν μια μικρή και ρηχή αγορά, με αδύναμο τον τραπεζικό της τομέα, αντέδρασε υπερβολικά, ανέφερε ο Χαράτσης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα, χωρίς να έχει κανένα κρούσμα σημείωσε απώλειες που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Σε ερώτηση σχετικά με τις αντοχές και τις άμυνες της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ο κ. Χαράτσης συνέδεσε την επιστροφή στην ομαλότητα με τον έλεγχο των κρουσμάτων και της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Υπερβολική χαρακτήρισε την αντίδραση της αγοράς σήμερα και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, ο οποίος μιλώντας στο Capital.gr, τόνισε ότι σήμερα ήταν μια καλή αφορμή να βγουν οι πωλητές. Μάλιστα, επισήμανε ότι σήμερα “χτύπησαν” αρκετά margins.

Παράλληλα, από το sell off των ευρωπαϊκών assets δεν έχουν ξεφύγει και τα ελληνικά ομόλογα, καθώς η έντονη συσχέτιση που είχαν στο παρελθόν τα ελληνικά με τα ιταλικά ομόλογα, επέστρεψε σήμερα, με τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών τίτλων της γειτονικής χώρας να εκτοξεύονται στο 0,98%, ενώ στο 1,023% διαμορφώνεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου. Αξίζει εδώ να σημειωθεί όμως, ότι το ισχυρό ράλι που έχουν καταγράψει οι τιμές των ελληνικών τίτλων το τελευταίο διάστημα με τις αποδόσεις να βυθίζονται κατά 60% περίπου το τελευταίο επτάμηνο, οδηγεί πολλούς επενδυτές σε ρευστοποιήσεις των κερδών τους ενόψει και της αβεβαιότητας που πλέον υπάρχει γύρω από την εξέλιξη του ιού.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και ΔΕΗ έκλεισαν με απώλειες 14,83% και 14,52% αντίστοιχα, με την ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθεί με το δικό της -13,56%. Άνω του 12% ήταν οι απώλειες σε Βιοχαλκο, Ελλάκτωρ και Eurobank, άνω του 11% σε Aegean και Λάμδα, ενώ η Jumbo έκλεισε με πτώση 10,09%. Ήταν η πρώτη φορά, από την εποχή των capital controls που 9 μετοχές του FTSE 25 κλείνουν με διψήφια ποσοστά πτώσης.

Πάντως, και η πτώση σε Titan, Alpha Bank, ΟΛΠ, Εθνική και Μυτιληναίο ξεπέρασε το 9%, όπως και εκείνη των ΑΔΜΗΕ, Ελληνικών Πετρελαίων, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακής που ξεπέρασε το 9%. Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στο -7,13%, ο Φουρλής στο -6,98%, η ΕΧΑΕ στο -5,43%, ενώ άνω του -4% έκλεισαν οι Σαράντης, Motor Oil και ΟΤΕ. Η Coca Cola υποχώρησε κατά 2,60%.

*Αλεξάνδρα Τόμπρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας