Πανελλήνιος Σύλλογος Συμβούλων και Ωρομισθίων Καθηγητών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας: Τα σχολεία μας απειλούνται

1443
σχολεία

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συμβούλων και Ωρομισθίων Καθηγητών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε.) αισθάνεται την ανάγκη να σας ενημερώσει για την απίστευτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρία (ΣΔΕ). Τα σχολεία αυτά ξεκίνησαν το 2000 και στην φετινή χρονιά απειλήθηκαν περισσότερο από ποτέ αφού έγιναν για πρώτη φορά τα εξής:

  • Τοποθέτηση ωρομισθίων στο διάστημα 2-18 Μαΐου.

  • Τοποθέτηση συμβούλων στις 30 Μάιου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σύμβουλοι δεν παρέμειναν τον Ιούλιο στα ΣΔΕ που πήραν παράταση.

  • Αναγνώριση των διδακτικών ωρών που πραγματοποιήθηκαν από εθελοντές με αποτέλεσμα να μην αναπληρωθούν από τους ωρομισθίους.

  • Επέκταση σχολικής χρονιάς μέχρι 31 Ιουλίου για το 56% των Σχολείων.

  • Αποπληρωμή δεδουλευμένων της προηγούμενης σχολικής χρονιάς με 9μηνη καθυστέρηση.

Όλα αυτά αποτελούν έργα του Υπουργείου Παιδείας και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Και δυστυχώς, είχαν και έναν ακόμα τρόπο για να δείξουν την έλλειψη ενδιαφέροντος για τον θεσμό των ΣΔΕ αλλά και την έλλειψη σεβασμού στους νόμους του ελληνικού κράτους που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις.

Στις 30 Ιουνίου ολοκλήρωσαν το εκπαιδευτικό έτος 39 ΣΔΕ, ενώ σε 50 συνεχίζονται οι αναπληρώσεις μέχρι τις 31 Ιουλίου. Και ενώ σχεδόν οι μισοί εκπαιδευτές έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους, δίνοντας το παρόν σύμφωνα με το πρόγραμμα, παραδίδοντας αξιολογήσεις και βαθμολογίες, κάνοντας διοικητικές εργασίες και παρέχοντας υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό έργο, ΔΕΝ έχουν υπογράψει ακόμα τις συμβάσεις εργασίας τους! Μέχρι σήμερα 7 Ιουλίου δεν έχει γίνει η απογραφή των εκπαιδευτών, οπότε η καθυστέρηση αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι οι εκπαιδευτές εργάζονται μέχρι και 30 ώρες αλλά χαρακτηρίζονται ως ωρομίσθιοι αντί για αναπληρωτές. Επιπλέον, για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας τους αναγνωρίζονται μόνο 8 από αυτές τις ώρες. Τα θέματα αυτά τα έχουμε θέσει επανειλημμένα στο υπουργείο παιδείας, χωρίς καμία θετική ανταπόκριση.

Το απαράδεκτο της μη υπογραφής συμβάσεων έχει τις εξής παρενέργειες:

  • Οι εκπαιδευτές και σύμβουλοι που πρέπει να κόψουν Α.Π.Υ. βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρίας καθώς είναι αναγκασμένοι να έχουν ανοιχτά τα βιβλία τους.

  • Οι σύμβουλοι έκοψαν τιμολόγιο χωρίς να έχουν υπογράψει σύμβαση.

  • Οι εκπαιδευτές και οι σύμβουλοι που έχουν ασφάλιση μέσω ΙΚΑ δεν μπορούν να βγουν στο ταμείο ανεργίας καθώς ο ΟΑΕΔ αρνείται να είναι ελαστικός στην υπάρχουσα κατάσταση

  • Τα ένσημα του ΙΚΑ κάνουν μήνες να καταχωρηθούν στο σύστημα.

Και αναρωτιόμαστε: τι περιμένουν η επιθεώρηση εργασίας, το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΔ, καθώς και οι αρμόδιοι κρατικοί και δικαστικοί φορείς για να ασχοληθούν άμεσα με αυτά τα θέματα και να βάλουν τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση;

Θα τηρηθούν οι νόμοι ή θα συνεχίσουν το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να προσλαμβάνουν όποτε θέλουν, να στέλνουν την σύμβαση όποτε θέλουν και να πληρώνουν όποτε θέλουν;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας