«Παγώνουν» οι έρευνες για κοιτάσματα στην Κρήτη

697

Ψυχρολουσία από τη νέα αναβολή των Total, ExxonMobil, ΕΛ.ΠΕ. για σεισμικές καταγραφές νότια και δυτικά του νησιού

Οι έρευνες υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης «παγώνουν» καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινοπραξία των εταιριών TotalExxonMobil και ΕΛ.ΠΕ. επέδωσε στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων το work plan της, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η διενέργεια σεισμικών ερευνών στην Κρήτη στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Αίσθηση

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί αίσθηση, καθώς έρχεται λίγες μέρες μετά την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, που θα μετέφερε αέριο από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.

Ως γνωστόν, σε κείμενό του το State Department ενημέρωσε ότι δεν είναι βιώσιμο οικονομικά και ασύμβατο με την πολιτική της πράσινης μετάβασης, όμως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν το σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, για το οποίο η Τουρκία εκφράζει αντιρρήσεις. Μόλις λίγες μέρες, λοιπόν, ύστερα από αυτή την εξέλιξη ακόμη μία ελληνική πρωτοβουλία που «ενοχλούσε» την τουρκική πλευρά δείχνει και αυτή να οδηγείται τουλάχιστον σε στασιμότητα. Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, η κοινοπραξία οφείλει να διεξαγάγει τις σεισμικές έρευνες μέσα σε τρία χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, το 2019, δηλαδή έως τον Οκτώβριο του 2022.

Μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες αναβολές, ενώ, επειδή οι έρευνες γίνονται σχεδόν πάντα από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, το τωρινό «πάγωμα» προκαλεί ερωτήματα για το αν θα ολοκληρωθεί το πλάνο ή θα ανασταλεί. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα δύο θαλάσσια οικόπεδα στα νότια και τα δυτικά της Κρήτης εκτείνονται σε περίπου 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το capital.gr, σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι δύο ξένες εταιρίες της κοινοπραξίας, η Total και η ExxonMobil, εμφανίζονται πιο αποφασισμένες να προχωρήσουν τις έρευνες στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κύπρου, όπου συμμετέχουν.

Και αυτό διότι η Κύπρος προχώρησε με ταχύτερα βήματα και εκμεταλλεύτηκε καλύτερα τη χρονική περίοδο κατά την οποία το διεθνές περιβάλλον της αγοράς υδρογονανθράκων ήταν θετικό.

Έτσι σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα αποτελέσματα ερευνητικών γεωτρήσεων, που καθιστούν εφικτό για τη χώρα να προχωρήσει και στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που εντοπίστηκαν.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η απόφαση της κοινοπραξίας δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη, με δεδομένο το διεθνές σκηνικό που έχει διαμορφωθεί γύρω από την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, αλλά και τις αποφάσεις για ταχεία απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος της χώρας μας, καθώς στο παρελθόν δεν έλειψαν δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, οι οποίες αποτύπωναν το κλίμα σκεπτικισμού απέναντι στην έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας