Ο Covid-19 στέλνει την Τουρκία στην… αγκαλιά του ΔΝΤ;

1050
τουρκία

Κάποιες ιδέες που μόλις πριν από λίγους μήνες θα φαίνονταν αδιανόητες για τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, η επέλαση του κορονοϊού στην τουρκική οικονομία, σε συνδυασμό με τη φυγή των επενδυτών από τις αναδυόμενες υποχρεώνουν τον Τούρκο πρόεδρο να εξετάσει όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές ώστε να αποφύγει βαθιά ύφεση. Και μια από τις επιλογές είναι και η οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να έχει εποικοδομητικές συνομιλίες με όλες τις χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, δηλώσεις που φούντωσαν τις προσδοκίες για ξένη χρηματοδότηση. Την ίδια στιγμή, τουρκική, φιλοκυβερνητική εφημερίδα ανέφερε σε άρθρο την πιθανότητα δανεισμού από το ΔΝΤ, συμβάλλοντας στο να αποκτήσει νομιμότητα μια ιδέα που για τους αξιωματούχους της Άγκυρας θεωρείτο «κόκκινο πανί». Η προοπτική μιας χρηματοδοτικής συμφωνίας απογείωσε χθες τη λίρα, με κέρδη πάνω από 2%, στις 6,62 έναντι του δολαρίου.

Μια άλλη ιδέα που θεωρείται ταμπού, λόγω του υψηλού πληθωρισμού της Τουρκίας,είναι η επιλογή της κοπής χρήματος, προσφέροντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να έχει στη διάθεσή της «πυρομαχικά» για τη στήριξη της ανάπτυξης.

Κάποτε οι δύο επιλογές φάνταζαν αδιανόητες, τώρα όμως που η κυβέρνηση ξεμένει από «πυρομαχικά» και η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη βαθύτερη ύφεση από τη δεκαετία του ’30, οι αρχές ανά τον κόσμο παρακάμπτουν τους κανόνες και κάνουν επιλογές που άλλοτε δεν θα ήταν καν στο τραπέζι των συζητήσεων.

«Η Άγκυρα πρέπει να βρει έναν τρόπο διάσωσης της οικονομίας χωρίς να προκαλέσει κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών», υπογραμμίζουν σε έκθεσή τους αναλυτές της Global Source Partners. «Κι επειδή είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρει από μόνη της, η μόνη πρακτική λύση είναι ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ».

Πέραν του ΔΝΤ, μια δεύτερη επιλογή για την Τουρκία θα ήταν η επιβολή capital controls, σύμφωνα με τον Περ Χάμαρλουντ, στρατηγικό αναλυτή αναδυομένων αγορών στη SEB, ο οποίος θεωρεί και ως πιθανή λύση να αναζητήσει η Άγκυρα διμερή στήριξη από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα ή η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.

Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε την Τετάρτη επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίγκ, που που υποσχέθηκε να βοηθήσει τη Τουρκία στον αγώνα κατά της πανδημίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

Μπορεί επιλογές όπως η προσφυγή στο ΔΝΤ ή η επιβολή capital controls να συνεπάγονται πολιτικό κόστος, από την άλλη δεν υπάρχουν περιθώρια να μην ληφθούν μέτρα, καθώς στερεύουν επικίνδυνα τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας. Μέσα σε μία εβδομάδα η κεντρική τράπεζα «έκαψε» 5 δισ. δολάρια, με τα διεθνή αποθέματα να υποχωρούν στα 27,14 δισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ από τα τέλη Φεβρουαρίου έχουν συρρικνωθεί κατά 11 δισ. δολάρια.

πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας