Ο ρόλος του ΙΓΜΕ στην ανάπτυξη της χώρας. Μέλλον και προοπτική

1660
αποτελέσματα
Χαιρετισμός Γιάννη Τόλιου, μέλους Π.Γ. της «Λαϊκής Ενότητας», στην ημερίδα του Συνδικάτου του ΙΓΜΕ.

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση χαιρετισμού στην ημερίδα του Συνδικάτου σας, που πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή, τόσο για το ΙΓΜΕ, όσο τους εργαζόμενους και συνταξιούχους του, καθώς για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, η οποία εδώ και 8 χρόνια στενάζει κάτω από τις μνημονιακές πολιτικές.
Είμαστε ενήμεροι για τις αγωνιστικές παρεμβάσεις του Συνδικάτου του ΙΓΜΕ, όπως και της Ένωσης Συνταξιούχων Υπαλλήλων του ΙΓΜΕ και συγχαίρουμε για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της Ημερίδας, που ξαναφέρνει στο επίκεντρο το μέλλον ενός σημαντικού δημόσιου φορέα στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι οι αγώνες του Συνδικάτου του ΙΓΜΕ, με τη συμπαράσταση της κοινωνίας, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόκρουση των σχεδίων διάλυσης του και της επανασύστασης του.
Ωστόσο οι αρνητικές εξελίξεις, μετά την ψήφιση του Γ’ Μνημονίου το καλοκαίρι 2015 και την αναγκαστική παραίτηση του Π.Λαφαζάνη από το Υπουργείο, δεν επέτρεψαν στο ΙΓΜΕ να μπει σε πραγματική ερευνητική τροχιά. Οι κυβερνητικές επιλογές μείωσης του ερευνητικού προσωπικού και προσωρινού καθεστώς λειτουργίας, είχαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρίας, ενώ οι αποχωρήσαντες εργαζόμενοι (συνταξιούχοι), να μην έχουν πάρει τις νόμιμες αποζημιώσεις, παρά τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
Εξ αιτίας αυτής της κατάστασης, το ΙΓΜΕ δεν είναι σήμερα σε θέση να ανταποκριθεί τον πολυσχιδή αναπτυξιακό του ρόλο. Το ζήτημα είναι άκρως σοβαρό, από τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση δηλώνει ότι προετοιμάζει «κάποιο» αναπτυξιακό πρόγραμμα (μετά το «τυπικό» πέρας του Γ’ Μνημονίου), χωρίς να υπάρχει απολύτως καμιά δέσμευση για την αναβάθμιση του ρόλου του. Αντίθετα ακολουθώντας τα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων, προωθεί το νεοφιλελεύθερο μοντέλο συγκρότησης και λειτουργίας του ΙΓΜΕ που συνοπτικά συνίσταται στην:
α) μείωση υπηρεσιακών μονάδων και προσωπικού (το πολύ 200 άτομα)
β) εξωτερική ανάθεση δραστηριοτήτων (outsourcing),
γ) ελαστικές μορφές απασχόλησης (εργολαβίες με μπλοκάκι),
δ) περιοριστική πολιτική μισθών, περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, κά.
ε) ψήφιση επιχειρησιακού σχεδίου με πρόγραμμα έρευνας όχι σύμφωνα με εθνικές αλλά κοινοτικές προτεραιότητες
στ) μείωση χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό
ζ) ουσιαστική κατάργηση της κοιτασματολογικής και μεταλλευτικής έρευνας, αφήνοντας ανοικτό πεδίο σε ιδιώτες και πολυεθνικούς ομίλους
η) απουσία προγράμματος Γεωλογικής Χαρτογράφησης που αποτελεί τη Βασική Έρευνα Υποδομής,
θ) καμιά έρευνα για νέα λιγνιτικά κοιτάσματα ή για άλλα ορυκτά
ι) καμιά υδρογεωλογική έρευνα για εντοπισμό πόσιμου υπόγειου νερού σε περιοχές της χώρας που έχουν πρόβλημα υδροδότησης, κά.
Οι γενικόλογες διακηρύξεις της κυβέρνησης, περί «αναπτυξιακού προγράμματος» και «δίκαιης ανάπτυξης», με εξοντωτικά μέτρα επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων που φτωχοποιούν μισθωτούς και συνταξιούχους, με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατασχέσεις λαϊκών κατοικιών, με διατήρηση της ευρωζωνικής επιτροπείας και χωρίς απομείωση του χρέους, κά, δεν δημιουργούν συνθήκες πραγματικής ανάκαμψης και φιλολαϊκής εξόδου της οικονομίας από την κρίση και ουσιαστική μείωσης της ανεργίας.
Κατά συνέπεια οι «εν δυνάμει» δυνατότητες του ΙΓΜΕ ως μοχλού παραγωγικής ανόρθωσης της χώρας, με την έρευνα, εντοπισμό και αξιολόγηση ορυκτών πόρων, έργων διασφάλισης ποιότητας και επαρκούς ποσότητας υδατικών πόρων, αξιοποίησης ανανεώσιμων ενεργειακών πηγών, μελέτες και γνωμοδοτήσεις επιπτώσεων στο περιβάλλον, αντιμετώπισης καταστροφικών γεωλογικών φαινομένων, κά, όλα αυτά «εν πολλοίς», μένουν μετέωρα.
Η «Λαϊκή Ενότητα», συμμερίζεται τις ανησυχίες των εργαζόμενων και τονίζει την ανάγκη διασφάλισης ομαλής λειτουργίας του ΙΓΜΕ, υλοποίησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ και άλλων ερευνητικών προγραμμάτων και ορθολογικής αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου με σεβασμό στο περιβάλλον, στα πλαίσια μιας σύγχρονη βιομηχανικής πολιτικής, με ισχυρή παρουσία του δημόσιου τομέα στους στρατηγικούς κλάδους.
Επειδή το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο και διακυβεύονται πολλά για το ΙΓΜΕ, χρειάζεται κατ’ αρχάς αγωνιστική ετοιμότητα και παρέμβαση, εργαζόμενων και συνταξιούχων, για την άμεση αντιμετώπιση της ομαλής λειτουργίας του ΙΓΜΕ, με προσλήψεις μόνιμου ερευνητικού και τεχνικού προσωπικού, με διασφάλιση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, με καταβολή νόμιμων αποζημιώσεων εργαζόμενων που αποχώρησαν και αναβάθμιση του αναπτυξιακού του ρόλου μαζί και του ρόλου συμβούλου της Πολιτείας.
Ταυτόχρονα θεωρεί κρίσιμο ζήτημα το συντονισμό δράσεων, με άλλες κατηγορίες εργαζόμενων, συνταξιούχων και λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από τα μνημονιακά μέτρα, για τη δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου αντίστασης, με στόχο την κατάργηση της λιτότητας και της ευρωζωνικής επιτροπείας, την απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων κρίσιμων ΔΕΚΟ όπως της ΔΕΗ, για προώθηση της παραγωγικής ανόρθωσης και αναδιανομής εισοδήματος υπέρ των λαϊκών τάξεων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος σε μια ελπιδοφόρα προοπτική του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.
Ως «Λαϊκή Ενότητα», δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε, όπως κάναμε ως τώρα, σταθερά δίπλα σας. Υπάρχει εναλλακτική λύση στον κατήφορο που βιώνουμε. Αρκεί να το πιστέψουμε και να αντιδράσουμε ενωτικά και αποφασιστικά.!!
Ευχαριστούμε και πάλι για την πρόσκληση, ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδα σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας