Ο κοροναϊός τρομοκρατεί: «Απροετοίμαστος ο κόσμος για πανδημία» λέει ο ΠΟΥ

845
κοροναϊός

Όλο και αυξάνονται οι θάνατοι και τα κρούσματα από τον κοροναϊό στην γειτονική Ιταλία, καθώς από επτά που ήταν οι θάνατοι μέχρι τη Δευτέρα, ο αριθμός εκτοξεύτηκε μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες στους έντεκα νεκρούς.

Ειδικότερα το απόγευμα της Τρίτης ανακοινώθηκε πως την τελευταία της πνοή άφησε μια ακόμα ηλικιωμένη γυναίκα στην περιφέρεια Βένετο.

Νωρίτερα σήμερα κατέληξαν ακόμα τρεις ασθενείς στην Λομβαρδία.

Παράλληλα, τρία νέα κρούσματα καταγράφηκαν στη Σικελία της Κάτω Ιταλίας, δυο στην κεντρική περιοχή της Τοσκάνης και ένα στην Λιγουρία, με πρωτεύουσα την Γένοβα.

Συνολικά, τα κρούσματα είναι πλέον 325.

Μάλιστα οι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή της Λομβαρδίας ήταν μια 83χρονη γυναίκα και δυο άντρες, 84 και 91 ετών αντίστοιχα.

Από τους 11, συνολικά, νεκρούς, οι εννέα έχουν καταγραφεί στην Λομβαρδία και δύο στη Βένετο.

Την σχετική ενημέρωση προς τον κόσμο που αγωνιά έκανε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, Αντζελο Μπορέλι.

Δεν κλείνουν τα σύνορα οι γειτονικές χώρες της Ιταλίας

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων στην Ιταλία πάντως όλες οι όμορες χώρες της Ιταλίας συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους διότι το κλείσιμό τους θα ήταν «λανθασμένη και δυσανάλογη» αντίδραση.

Μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Ρώμη οι υπουργοί Υγείας της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Αυστρίας, της Κροατίας και της Γερμανίας, συμφωνήθηκε «να εξετάζεται κατά περίπτωση» η ενδεχόμενη ακύρωση σημαντικών εκδηλώσεων, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Θα δώσει την λύση ένα φάρμακο 70 ετών;

Την ίδια ώρα ένα συνηθισμένο φάρμακο, η χλωροκίνη, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, παρουσιάζει ενδείξεις αποτελεσματικότητας απέναντι στον Covid-19, δήλωσε σήμερα ο Ντιντιέ Ραούλ, διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, βασιζόμενος στα αποτελέσματα μιας κινεζικής κλινικής μελέτης.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι η χλωροκίνη ήταν αποτελεσματική in vitro απέναντι σε αυτόν τον νέο κοροναϊό και η κλινική εκτίμηση που έγινε στην Κίνα το επιβεβαίωσε», εξήγησε ο καθηγητής, που είναι ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες.

Ο Ραούλ έκανε τη δήλωση αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο σχολιάζοντας την πρώτη δημοσίευση αυτής της κλινικής μελέτης τριών Κινέζων ερευνητών στην επιστημονική επιθεώρηση BioScience Trends.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 19 Φεβρουαρίου και βασίζεται στα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής που έγινε σε περισσότερα από 10 κινεζικά νοσοκομεία, στην Ουχάν, το Πεκίνο και τη Σαγκάη.

Ο στόχος της ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι αποτελεσματική η χλωροκίνη για τη θεραπεία πνευμονικών νόσων που συνδέονται με τον Covid-19.

«Τα αποτελέσματα που λάβαμε μέχρι τώρα σε περισσότερους από 100 ασθενείς έδειξαν ότι η φωσφορική χλωροκίνη ήταν πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία που λάμβανε η ομάδα σύγκρισης όσον αφορά την εξέλιξη της πνευμονίας, τη βελτίωση της κατάστασης των πνευμόνων, ώστε ο ασθενής να γίνει αρνητικός στον ιό και για να περιοριστεί η διάρκεια της ασθένειας», ανέφεραν οι Κινέζοι ερευνητές.

Στη μελέτη τους πάντως δεν ποσοτικοποιούν τη διαφορά στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

«Οι αντιιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της χλωροκίνης ενδέχεται να παίζουν ρόλο στην ενδεχόμενη αποτελεσματικότητά της για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από πνευμονία, την οποία προκάλεσε ο Covid-19», συνεχίζει το άρθρο που υπέγραψαν οι καθηγητές Τζιαντζούν Γκάο, Ζενχούε Τιάν και Χου Γιανγκ, του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου της πόλης Τσινγκτάο.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα δεδομένου ότι «η χλωροκίνη είναι ένα φτηνό φάρμακο, χωρίς κινδύνους, που χρησιμοποιείται εδώ και 70 χρόνια», πρόσθεσαν.

Σύμφωνα πάντα με τους Κινέζους επιστήμονες, για τη θεραπεία αρκεί μια δόση των 500mg χλωροκίνης ημερησίως για δέκα ημέρες.

«Είναι μια εξαιρετική είδηση, αυτή η θεραπεία που δεν κοστίζει τίποτα», επέμεινε ο καθηγητής Ραούλ, χαιρετίζοντας τη δουλειά που έκαναν οι Κινέζοι ερευνητές για να βρουν ένα αποτελεσματικό φάρμακο.

Όταν ρωτήθηκε, από τη Ρώμη όπου βρίσκεται, για τη θεραπεία αυτή, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν, είπε ότι έχει μιλήσει πολλές φορές με τον Ντιντιέ Ραούλ.

«Ξέρουμε ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες μελέτες in vitro, όμως οι μελέτες στους ασθενείς θα πρέπει να επαληθευτούν», τόνισε ο υπουργός.

Στον «αέρα» οι Ολυμπιακοί λόγω κοροναϊού;

Eνώ ο κοροναϊός εξαπλώνεται και προκαλεί τρόμο σε αρκετές χώρες, αρκετές αθλητικές διοργανώσεις έχουν ήδη αναβληθεί.

Και ανάμεσα σε αυτές για τις οποίες υπάρχει έντονη ανησυχία για τον κοροναϊό είναι και αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο το προσεχές καλοκαίρι. Σύμφωνα με το Associated Press, ο παλαίμαχος Καναδός κολυμβητής και νυν μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ντικ Πάουντ, υποστήριξε πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα υπάρξει οριστική απόφαση.

Ειδικότερα ανώτατο στέλεχος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δήλωσε την Τρίτη ότι εφόσον η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο το φετινό καλοκαίρι αποδειχθεί αρκετά επικίνδυνη, εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού, οι διοργανωτές εξετάζουν το ενδεχόμενο της ακύρωσης κι όχι της αναβολής ή, μετακίνησης του κορυφαίου αθλητικού ραντεβού του πλανήτη.

Ο Καναδός, Ντικ Πάουντ, πρώην πρωταθλητής της κολύμβησης, ο οποίος είναι μέλος της ΔΟΕ από τη δεκαετία του ’70, όντας από τα παλαιότερα μέλη της Επιτροπής, τόνισε ότι υπάρχει ένα «παράθυρο» τριών μηνών, ίσως και δύο, προκειμένου να παρθεί η οριστική απόφαση για τη μοίρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Πράγμα που σημαίνει ότι μια απόφαση για ακύρωση της διοργάνωσης θα μπορούσε να παρθεί έως τα τέλη Μαΐου.

«Σε αυτό το διάστημα, θα έλεγα ότι οι λαοί θα πρέπει να ρωτήσουν: Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να είμαστε πλήρως ασφαλείς για να πάμε στο Τόκιο ή όχι;» αναρωτήθηκε ο Πάουντ σε αποκλειστική του συνέντευξη στο «Associated Press».

Καθώς οι Αγώνες πλησιάζουν πρόσθεσε: «Πολλά πράγματα πρέπει να αρχίσουν να συμβαίνουν. Πρέπει να ξεκινήσετε να αυξάνετε την ασφάλειά σας, το φαγητό σας, το Ολυμπιακό Χωριό, τα ξενοδοχεία. Οι άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα είναι εκεί για να φτιάχνουν τα στούντιο τους».

Ο Πάουντ, πάντως, ενθαρρύνει τους αθλητές να συνεχίσουν την προπόνηση. Περίπου 11.000 αναμένονται να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η «αυλαία» των οποίων είναι προγραμματισμένη να ανοίξει στις 24 Ιουλίου, ενώ 4.400 στη διοργάνωση που θα ακολουθήσει, τους Παραολυμπιακούς, που θα ξεκινήσουν στις 25 Αυγούστου.

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, που χρονολογούνται από το 1896, ακυρώθηκαν μόνο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1940 έπρεπε να διεξαχθούν στο Τόκιο, αλλά ματαιώθηκαν εξαιτίας του πολέμου της Ιαπωνίας με την Κίνα και τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Αγώνες του Ρίο στη Βραζιλία συνεχίστηκαν όπως είχε προγραμματιστεί το 2016 παρά το ξέσπασμα του ιού «Zika».

Ο Πάουντ επανέλαβε τη στάση της ΔΟΕ, η οποία βασίζεται σε διαβουλεύσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όργανο των Ηνωμένων Εθνών, πριν κάνει την οποιαδήποτε κίνηση. Όσο για το ενδεχόμενο αναβολής, είπε: «Απλά δεν αναβάλλεται κάτι του μεγέθους των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχουν τόσα πολλά κινούμενα μέρη, τόσες πολλές χώρες και διαφορετικές εποχές, ανταγωνιστικές εποχές λόγω και της τηλεόρασης. Δεν μπορείτε να πείτε απλά «Θα το κάνουμε τον Οκτώβριο»».

Επίσης, τόνισε ότι μετακίνηση σε άλλη πόλη φαντάζει επίσης απίθανη διότι «υπάρχουν λίγα μέρη στον κόσμο που θα μπορούσαν να σκεφτούν την οργάνωση εγκαταστάσεων σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα για να προχωρήσει κάτι τέτοιο».

Ο υποψήφιος δήμαρχος του Λονδίνου, Σον Μπέιλι, πρότεινε την εναλλακτική λύση της βρετανικής πρωτεύουσας. Ο κυβερνήτης του Τόκιο, Γιούρικο Κόικε, ισχυρίστηκε ωστόσο ότι αυτή τη πρόταση ήταν μια απόπειρα χρησιμοποίησης του ιού για πολιτικούς σκοπούς.

Τέλος, ο Πάουντ, υποστήριξε ότι δεν θα ευνοούσε τη διάσπαση των Ολυμπιακών Αγώνων σε άλλα μέρη του κόσμου, διότι αυτό δεν θα αποτελούσε «Ολυμπιακούς Αγώνες» και όπως διευκρίνισε: «Θα καταλήξετε με μια σειρά από παγκόσμια πρωταθλήματα».

Οι εξελίξεις το τελευταίο 24ωρο

2.700 νεκροί ανά τον κόσμο

Η Κίνα κατέγραψε 71 νέους θανάτους κατά την διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, τον χαμηλότερο αριθμό εδώ και τρεις εβδομάδες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 2.663.

Αντίθετα, ο καθημερινός αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Κίνα αυξήθηκε και πάλι σε 508 κρούσματα, έναντι 409 χθες, ακόμη και αν παραμένει χαμηλότερος από τους αριθμούς που καταγράφονταν πριν από μία εβδομάδα.

Συνολικά, περισσότερα από 77.000 άτομα έχουν προσβληθεί από τον ιό στην ηπειρωτική Κίνα.

Εκτός της Κίνας, περισσότερα από 2.000 κρούσματα έχουν καταμετρηθεί από την έναρξη της επιδημίας, τα 41 εκ των οποίων θανατηφόρα.

Δεν έτοιμος ο κόσμος για πανδημία» λέει ο ΠΟΥ

Αν η κατάσταση στην Κίνα βρίσκεται, γενικά, σε ρυθμό βελτίωσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για την διασπορά της επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάσχεση, κάνοντας παράλληλα ό,τι είναι στις δυνατότητές μας για να προετοιμασθούμε για ενδεχόμενη πανδημία», δήλωσε χθες ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα Τρίτη,  ότι πολλές χώρες έχουν έτοιμα τα σχέδια για μία πανδημία, ορισμένες είναι πιθανόν να τα ενεργοποιήσουν ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, αλλά ο ίδιος ο οργανισμός δεν σχεδιάζει να κάνει την «σημαντική ανακοίνωση», κηρύσσοντας δηλαδή «πανδημία».

Οι χώρες πρέπει να είναι προετοιμασμένες ότι ο ιός «θα τους χτυπήσει, κυριολεκτικά, την πόρτα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος.

Πρώτο κρούσμα στη Βάδη της Γερμανίας

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στη Γερμανία

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη για πρώτη φορά, ένας ασθενής αποδεδειγμένα πάσχει από τον κοροναϊό. Πρόκειται για έναν άνδρα 25 ετών από την περιοχή Γκέπινγκεν, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Στουτγάρδη.

Πιθανόν να μολύνθηκε με τον κοροναϊό κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Μιλάνο, στη βόρεια Ιταλία.

Εξάπλωση στην Σεούλ και την Τεχεράνη

Εκτός της Κίνας, η Νότια Κορέα παραμένει η σημαντικότερη εστία της επιδημίας: 144 νέα κρούσματα καταγράφηκαν, ανεβάζοντας στα 977 τα άτομα που έχουν προσβληθεί στην χώρα.

Τα 10 έχουν καταλήξει. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πινγκ πονγκ, που επρόκειτο να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στο Μπουσάν, αναβλήθηκε για τον Ιούνιο.

Στο Ιράν ανακοινώθηκαν τρεις νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών της επιδημίας στους 15. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας προσβλήθηκε από τον ιό, καθώς και ένας βουλευτής της Τεχεράνης.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν όλες τις πτήσεις από και προς το Ιράν για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Πτήση της Turkish Airlines, προερχόμενη από την Τεχεράνη και με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, ετέθη σε καραντίνα στην Αγκυρα.

Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε 9 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας στα 17 τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην χώρα.

Το Ομάν ανακοίνωσε 2 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας σε 4 τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην χώρα.

Πρώτο κρούσμα στην ηπειρωτική Ισπανία

Οι ισπανικές υγειονομικές αρχές εντόπισαν χθες ένα κρούσμα του νέου κοροναϊού στην Καταλονία, το πρώτο που καταγράφεται στην ηπειρωτική Ισπανία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia.

Το κρούσμα είναι το τέταρτο της χώρας έπειτα από τρεις τουρίστες από την Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία που εντοπίσθηκαν στα Κανάρια Νησιά και τη Μαγιόρκα να έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Πρώτο κρούσμα στην Ελβετία

Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, σε μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Ιταλία.

Το πρώτο κρούσμα «έχει επιβεβαιωθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος τύπου των ομοσπονδιακών αρχών υγείας.

Το κρούσμα εντοπίστηκε στο ιταλόφωνο καντόνι Τιτσίνο, που συνορεύει με την Ιταλία, έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές στον ιστότοπο του καντονιού.

Κρούσματα του covid-19 έχουν καταγραφεί στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία.

Αν και από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας της χώρας αποφεύγει, προς το παρόν, να πει πού ακριβώς έχει καταγραφεί το πρώτο κρούσμα, το ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS μετέδωσε, επίσης, πως οι αρχές στο Τιτσίνο επιβεβαίωσαν ότι το πρώτο κρούσμα του κινεζικού ιού έχει εντοπιστεί στην περιοχή τους.

Βρετανία : Σχολεία έστειλαν σπίτι τους μαθητές έπειτα από εκδρομή στην Ιταλία

Στη Βρετανία, σχολεία έστειλαν χθες μαθητές και καθηγητές στο σπίτι τους, στο πλαίσιο της συμβουλευτικής οδηγίας που εξέδωσε η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας για απομόνωση όσων βρέθηκαν την τελευταία εβδομάδα στις περιοχές της βόρειας Ιταλίας, οι οποίες τέθηκαν σε καραντίνα εξαιτίας του νέου κοροναϊού.

Τα συγκεκριμένα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – στην επαρχία της Κορνουάλης και του Τσέσαϊρ – είχαν πραγματοποιήσει εκδρομή σε χειμερινά θέρετρα της βόρειας Ιταλίας και οι μαθητές τους μαζί με τους συνοδούς καθηγητές έλαβαν οδηγία από τη διεύθυνση του σχολείου να παραμείνουν στο σπίτι τους προληπτικά για δύο εβδομάδες.

Ένα σχολείο στο Τσεσάιρ ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα παραμείνει κλειστό για μία εβδομάδα, έπειτα από αναφορές ότι μαθητές, που είχαν βρεθεί στην Λομβαρδία στο πλαίσιο εκδρομής τους, ασθένησαν και παρουσίασαν συμπτώματα γρίπης. Το σχολείο θα προχωρήσει σε απολύμανση των εγκαταστάσεών του, ενώ παρακολουθείται η κατάσταση της υγείας των μαθητών.

Ο επικεφαλής Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας καθηγητής Κρις Γουίτι σε σημερινές του δηλώσεις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που ο κοροναϊός εξελιχθεί σε πανδημία, να εξεταστούν μέτρα όπως το κλείσιμο σχολείων και ο περιορισμός των μετακινήσεων με τα μέσα μεταφοράς.

«Η προσδοκία δεν είναι να κάνουμε όλα αυτά, η προσδοκία είναι ότι θα εξετάζουμε συστηματικά, με τη βοήθεια της επιστήμης, όλα τα στοιχεία και θα εξισορροπούμε τις συνέπειες που έχουν κόστος στην κοινωνία», υπογράμμισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας