Ομολογία Τσακαλώτου: Σε άτυπο «μετα-μνημόνιο» η χώρα. Οι δανειστές θα έχουν λόγο στις «μεταρρυθμίσεις»

1818
μεταρρυθμίσεις

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε κομψά ότι η χώρα θα βρίσκεται υπό καθεστώς «άτυπου», αλλά πολύ ουσιαστικού μνημονίου, αφού «οι θεσμοί θα έχουν λόγο για κάποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις» , αν και δεν θα μπορούν να επιβάλουν τους τρόπους με τους οποίους θα πετυχαίνει η Ελλάδα τα πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς πάντως να απαντήσει για το αν θα αλλάξουν οι υψηλοί στόχοι αυτών (3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και το 2019). Δήλωσε πως δεν είναι η ώρα να γίνεται συζήτηση για την ψηφισμένη περικοπή των συντάξεων το 2019, ενώ υπογράμμισε ότι η επιτήρηση των δανειστών μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου «ίσως να είναι λίγο πιο αυξημένη» συγκριτικά με την περίπτωση άλλων χωρών. Παρέπεμψε σε μελλοντικές εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο Ευ. Τσακαλώτοε επιβεβαίωσε  ότι στις 14 Μαΐου  η τρόικα θα επιστρέψει προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε «τεχνικό επίπεδο» στο επόμενο Eurogroup στις 24 του μήνα και να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την «μεταμνημονιακή εποχή», υπογράμμισε πως θα πρέπει «να είναι αξιόπιστο σε ξένους και ντόπιους», ενώ για το ενδεχόμενο να ζητηθεί να μην εφαρμοστεί η ψηφισμένη περικοπή των συντάξεων το 2019, δήλωσε πως «δεν είναι ώρα για αυτήν τη συζήτηση».
Για την εποπτεία μετά το τέλος του μνημονίου, ισχυρίστηκε πως διαστρεβλώθηκαν οι θέσεις του, επισημαίνοντας πως «δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι για την Ελλάδα η παρακολούθηση «ίσως να είναι λίγο πιο αυξημένη» σε σχέση με την αντίστοιχη περίπτωση άλλων χωρών, όπως η Πορτογαλία, καθώς «δεν θα υπάρχει μια κατάσταση Α που θα υπάρχει επιτήρηση και μετά μια κατάσταση Β χωρίς καθόλου επιτήρηση».

Θα έχουν λόγο στις μεταρρυθμίσεις οι δανειστές

Σχετικά με το πόσο έντονες θα είναι οι παρεμβάσεις των δανειστών στην «μεταμνημονιακή εποχή», ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι θα έχουν λόγο στην εφαρμογή μεγάλων μεταρρυθμίσεων, αλλά δεν θα επιβάλουν τα μέσα και τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
«Στο πρόγραμμα έχεις επιτήρηση στόχων και μέσων. Οι θεσμοί θα έχουν λόγο για κάποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις (π.χ. πώς η ΑΑΔΕ να μην γίνει μη ανεξάρτητη), αλλά στο πώς θα φτάσεις στο 3,5% του ΑΕΠ και μετά στο 2% του ΑΕΠ δεν θα έχουν μεγάλο λόγο. Εμείς θα έχουμε μεγαλύτερο λόγο στα μέσα, οι στόχοι είναι αυτοί που είναι».
Σχετικά με τους στόχους πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια (3,5% του ΑΕΠ για την προσεχή διετία), απέφυγε να απαντήσει, παραπέμποντας σε μελλοντικές εξελίξεις. «Πρέπει πρώτα να δούμε τον τρόπο που θα βγούμε από το μνημόνιο και τη σκληρή επιτήρηση, τι θα πάρουμε για το χρέος και πού θα κάτσει η μπίλια στην ατζέντα Μακρόν».

Σιγή για το ζήτημα του χρέους

Αναφερόμενος στην υπόθεση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, υποστήριξε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν αποδώσει πολύ περισσότερο από ό,τι αναμένονταν, ενώ τα μεσοπρόθεσμα αφορούν στην εξαγορά (από τον ESM) του ακριβού χρέους προς το ΔΝΤ και την επιμήκυνση στις λήξεις των ομολόγων και υπάρχει και ο «γαλλικός μηχανισμός» για τη σύνδεση της επιμήκυνσης με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Σχετικά με τις ενστάσεις των Γερμανών και την απαίτηση για ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις ως προς την ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ότι έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Eurogroup. «Οι Γερμανοί θέλουν να είναι υπό όρους η σύνδεση. Αυτό, κατά την άποψή μου και κατά την άποψη των τεσσάρων θεσμών, είναι εναντίον της απόφασης του Eurogroup για τη διευθέτηση του χρέους. Αυτά που θα πάρουμε πρέπει να μετατρέψουν την Ελλάδα από μοναδική υπερχρεωμένη χώρα σε υπερχρεωμένη όπως άλλες χώρες, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, που δανείζονται χαμηλά.
Το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει να πάρουμε περισσότερα για το χρέος, μπορεί να θεωρήσει ότι δεν παίρνουμε πολλά και να φύγει. Εμείς αυτήν τη στιγμή δεν παίρνουμε θέση. Ένας από τους λόγους που είμαι αισιόδοξος, είναι ότι το ΔΝΤ θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα πιο πολύ από ό,τι “καίγονται” οι Ευρωπαίοι. Και αυτή είναι η αισιοδοξία ότι το ΔΝΤ δεν θα μπορεί να επιβάλλει παράλογα πράγματα».
*Βασική πηγή: ThePressProject.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας