Οι νικητές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

1150
φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Γενεύης βραβεύει το καλύτερο ντοκιμαντέρ, ταινίες μυθοπλασίας και ρεπορτάζ που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον πλανήτη.

Το Μεγάλο Βραβείο κέρδισε φέτος το ντοκιμαντέρ «Delphine et Carole: Insoumuses» της Γαλλίδας σκηνοθέτιδας Καλιστό ΜακΝαλτί. Η ταινία αποτίει φόρο τιμής σε δύο μεγάλες φυσιογνωμίες του φεμινιστικού κινήματος της δεκαετίας του ’70 στη Γαλλία: την Γαλλίδα ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Ντελφίν Σεϊρίγκ και την Ελβετή κινηματογραφίστρια Καρόλ Ρουσόπουλος.

Οι δυο τους κατέγραψαν το γαλλικό φεμινιστικό κίνημα με την κάμερά τους, αλλά και τον τρόπο παρουσίασης των γυναικών στην τηλεόραση. Η σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ είναι η εγγονή της Καρόλ Ρουσόπουλος. Αναφέρει:

«Ο αγώνας που έδωσαν τότε ρίχνει φως στους σημερινούς μας αγώνες. Απηχεί πολύ αυτό που συμβαίνει σήμερα. Ήθελα να δείξω επίσης ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από τον αγώνα τους».

Το βραβείο για την καλύτερη ταινία μυθοπλασίας πήγε στο φιλμ «The boy who harnessed the wind» που σκηνοθέτησε ο Βρετανο-Νιγηριανός ηθοποιός Τσιούετελ Ετζιοφόρ, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην τελετή απονομής. Η ταινία στηρίζεται στην αληθινή ιστορία ενός αγοριού που σώζει ζωές στο χωριό του στο Μαλάουι, μετά από μια τρομερή ξηρασία που έχει χτυπήσει την περιοχή. Φτιάχνει μια αντλία νερού από εξαρτήματα που βρίσκει. Είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον ηθοποιό που κέρδισε την προσοχή όλου του κόσμου, μέσα από την ταινία «12 χρόνια Σκλάβος».

Η Αϊσα Μαϊγκά ερμηνεύει την μητέρα του αγοριού: «Είναι αλήθεια ότι όταν συνεργάζεσαι με έναν ηθοποιό που σκηνοθετεί μια ταινία, έχεις ένα πλεονέκτημα γιατί δουλεύεις με έναν συνάδελφο που σε ξέρει καλά. Ξέρει ποιοι είναι οι μηχανισμοί που θα κάνουν την ταινία να δουλέψει. Ένας ηθοποιός που σκηνοθετεί μπορεί να βγάλει από έναν άλλο ηθοποιό όλο το υλικό που γνωρίζει ότι έχει μέσα του».

Το βραβείο του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά των βασανιστηρίων πήγε στην ταινία «Congo Lucha» της Μαρλέν Ραμπό. Το ντοκιμαντέρ έχει να κάνει με το Lucha, ένα ειρηνικό κίνημα στο Κονγκό που κάνει εκστρατεία ενάντια στον Πρόεδρο Καμπίλα, που δεν επιτρέπει να λειτουργήσουν οι δημοκρατικές διαδικασίες. Οι πολίτες που συμμετέχουν στο κίνημα υπόκεινται στη βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας. Πάνε φυλακή και υφίστανται βασανιστήρια. Η σκηνοθέτις ακολούθησε από κοντά τις δράσεις της ομάδας για δύο χρόνια:

«Είναι πολύ δύσκολο να τραβάς σε τέτοιες συνθήκες, αλλά το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά ζωντανό. Στις στιγμές δράσης, η κάμερα λειτουργεί ελεύθερα και όλα μπαίνουν στον αυτόματο, ώστε να αποτυπώσουμε όσα συμβαίνουν. Έχει να κάνει με την αληθινή ζωή».

Ο απεσταλμένος του Euronews στη Γενεύη, Βόλφγκανγκ Σπίντλερ μεταδίδει: «Αυτό το φεστιβάλ και φόρουμ κατανοεί ότι ο κινηματογράφος μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από ψυχαγωγία. Αναδεικνύει τις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης φύσης και τις φρικαλεότητες που μπορεί να κάνει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας