Οι ΗΠΑ του Τραμπ κήρυξαν το τέλος του τέλους της ιστορίας

2770
κόρμπιν

Η αδιαφορία και η ανία με την οποία διάβαζε ο πρόεδρος Τραμπ το νέο δόγμα Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, έδειχνε πως ούτε καταλάβαινε το κείμενο που κρατούσε στα χέρια του ούτε είχε συμμετάσχει στη συγγραφή του. Ευτυχώς, λίγες μέρες νωρίτερα, ο βασικός συντάκτης του δόγματος, στρατηγός ΜακΜάστερ, είχε αναλάβει να συνοψίσει το περιεχόμενό του: «Ύστερα από ένα μικρό διάλειμμα που πήραμε από την ιστορία, στη λεγόμενη μεταψυχροπολεμική εποχή, η γεωπολιτική επιστρέφει».
Το νέο δόγμα των ΗΠΑ περιλαμβάνει ανοιχτές απειλές εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας, τις οποίες παρουσιάζει σαν στρατηγικούς «εθνικούς ανταγωνιστές» που «απειλούν την αμερικανική ισχύ, την επιρροή και τα συμφέροντα της χώρας», ενώ καλεί σε γιγάντωση των εξοπλισμών και προετοιμασία για το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου μεγάλης κλίμακας. Ύστερα, δηλαδή, από σχεδόν 15 χρόνια στα οποία το Πεντάγωνο αυξάνει συνεχώς τις πολεμικές δαπάνες και πραγματοποιεί επιθέσεις με εκατομμύρια νεκρούς και κόστος έξι τρισ. δολαρίων, οι επιτελείς του Τραμπ έκριναν ότι οι εξοπλισμοί είναι ανεπαρκείς και η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται από «εφησυχασμό»…
Το νέο δόγμα, έγραφε στις σελίδες της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ ο ιστορικός Άρθουρ Χέρμαν, «φέρνει την ανθρωπότητα στην εποχή πριν από το 1917: Μια αναρχική διεθνής αρένα όπου κάθε κυρίαρχο κράτος, μεγάλο ή μικρό, στηρίζεται αποκλειστικά στη στρατιωτική του δύναμη». Σύμφωνα με τον Χέρμαν, αυτός είναι ο κόσμος του Ότο φον Μπίσμαρκ, ο οποίος το 1862 έλεγε: «Τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας δεν καθορίζονται από ομιλίες και πλειοψηφικές αποφάσεις, αλλά από σίδερο και αίμα». Μάλιστα φαίνεται ότι το αίμα αφορά και τους Αμερικανούς στρατιώτες, αφού το νέο δόγμα απορρίπτει τις προηγούμενες θεωρίες για συγκρούσεις που μπορούν να κερδηθούν από απόσταση, με ελάχιστες απώλειες. «Οι δυνάμεις μας πρέπει να προετοιμαστούν για τη διεξαγωγή πολέμων μεγάλης κλίμακας και για μεγάλη χρονική περίοδο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η πιο τρομακτική αναφορά, όμως, σχετίζεται με την «ανάγκη διατήρησης της αποτρεπτικής ισχύος που προσφέρει το πυρηνικό οπλοστάσιο που βρίσκεται σε αμερικανικό έδαφος αλλά και στο εξωτερικό. (…) Ο φόβος της (πυρηνικής) κλιμάκωσης δεν θα αποτρέψει τις ΗΠΑ από το να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους». Λίγες στιγμές στην ιστορία των τελευταίων αιώνων και σίγουρα για πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια στρατιωτική υπερδύναμη έθεσε εαυτόν εκτός κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και διατύπωσε με τόση ωμότητα τα σχέδιά της να συνθλίψει τους αντιπάλους της με κάθε δυνατό μέσο. Η ήττα, λίγα 24ωρα αργότερα, στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για την Ιερουσαλήμ έδειξε ότι η Ουάσιγκτον του Τραμπ δεν διστάζει πλέον να ακολουθήσει τον δρόμο της διεθνούς απομόνωσης.
*Πηγή: Εφημερίδα «ΠΡΙΝ» (έντυπη έκδοση), 23/12/2017.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας