Ο αμερικανικός Στρατός αύξησε τη στρατιωτική του παρουσία στο Ιράκ σε 10.000 στρατιώτες και τους παρέδωσε εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, σύμφωνα με πηγές στο Ιράκ που ανέφερε το Fars News.
Ο αμερικανικός Στρατός έχει αποστείλει ένα κονβόι στρατιωτικών οχημάτων και στρατευμάτων από την Ιορδανία προς το δυτικό Ιράκ, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων του Ιράν (Fars News).
«Μια μεγάλη στρατιωτική συνοδεία 70 στρατιωτικών οχημάτων εισήχθη στην αεροπορική βάση της Άιν Αλ Άσαντ», ανέφερε μια πηγή στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας στον οργανισμό.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση, το κονβόι συνοδεύτηκε από μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ. Η πηγή ανέφερε επίσης ότι ο αμερικανικός Στρατός αύξησε τα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις θέσεις τους στην επαρχία αλ-Ανμπάρ σε «πρωτοφανές επίπεδο», σύμφωνα με το Fars.
Η αεροπορική βάση του Άιν Αλ Άσαντ βρίσκεται στο δυτικό Ιράκ, περίπου 150 χλμ από τα συριακά σύνορα και περίπου 270 χλμ μακριά από το Ιράν.
Σύμφωνα με το Al-Masdar News, ο αμερικανικός Στρατός έχει αποστείλει ένα άγνωστο αριθμό στρατευμάτων και ένα άγνωστο αριθμό όπλων στο Ιράκ. Τα όπλα μεταφέρονται μέσω επιχειρήσεων ασφαλείας στην Ιορδανία, σύμφωνα με τη δημοσίευση.
Νωρίτερα τον Απρίλιο, τα ιρακινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αμερικανικός Στρατός αύξησε τη στρατιωτική του παρουσία στις βάσεις Άιν Αλ Άσαντ και Αλ Χαμπανιέ σε 10.000 στρατιώτες, προσθέτοντας ότι τα στρατεύματα διαθέτουν εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, αναφέρει το Fars.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιρακινής οργάνωσης Badr στο αλ-Ανμπάρ, οι δύο βάσεις στεγάζουν Αμερικανούς Πεζοναύτες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν πρόσφατα από τη Συρία στο Ιράκ. Η πηγή ανέφερε επίσης ότι το 90% των Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στο Ιράκ πρόκειται για μάχιμες μονάδες και «όχι στρατιωτικούς συμβούλους», σημειώνει το Al-Masdar.
Η έκθεση του Fars έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά την αποστολή των αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln στον Περσικό Κόλπο, με το πρόσχημα της προστασίας των δυνάμεων των ΗΠΑ από την υποτιθέμενη ιρανική απειλή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμάκωσε την ρητορική εναντίον της Τεχεράνης, υποσχόμενος ακόμη και το «επίσημο τέλος του Ιράν» σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι δεν επιθυμεί μία πολεμική σύγκρουση, γιατί είναι κακό για την οικονομία.
«Δεν είμαι κάποιος που θέλει να πάει σε πόλεμο επειδή ο πόλεμος σκοτώνει την οικονομία και το πιο σημαντικό σκοτώνει τους ανθρώπους», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη του την Κυριακή.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας του 2016, ο Τραμπ κατέστησε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή έναν από τους πυλώνες του προεδρικού του προγράμματος. Νωρίτερα πέρυσι, διέταξε ξαφνικά μια πλήρη αποχώρηση από τη Συρία (η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί) και σύμφωνα με πληροφορίες αναζητά έναν τρόπο να αποχωρήσει από το Αφγανιστάν.