Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών πάνε να σώσουν μια παρακμάζουσα ΕΕ με τον μπαμπούλα του Trump

2127
εξπρές

Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών επιδίδεται τις τελευταίες μέρες σε μια έντονη και πρωτόγνωρη επίθεση κατά του D. Trump και προσπαθεί να αξιοποιήσει στο έπακρο την αντιδραστική στρατηγική του νέου Προέδρου των ΗΠΑ και τα πυρά που εκτοξεύονται από τους συνεργάτες του κατά της Γερμανίας κυρίως αλλά και κατά της ΕΕ, προκειμένου να αντιστρέψει το διαλυτικό κλίμα μέσα στην ΕΕ και να προκαλέσει συσπειρωτικές διαδικασίες.
Ασφαλώς ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ αναπτύσσει μια επικίνδυνη στρατηγική με βαθύτατα νεοσυντηρητικά χαρακτηριστικά και μισαλλόδοξες πτυχές στη βάση των οποίων ο οικονομικός προστατευτισμός αξιοποιείται, όχι για να προωθηθεί ένας δικαιότερος κόσμος και δικαιότεροι κανόνες διεθνούς εμπορίου, αλλά ως μονομερές εργαλείο για μια γενικότερη επίθεση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού με στόχο την εδραίωση, με νέους όρους, της παγκόσμιας πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής επικυριαρχίας του.
Η επικίνδυνη στρατηγική Τραμπ και ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός ΗΠΑ – Γερμανίας, δεν εξωραΐζει, όμως, καθόλου τον ολοκληρωτικό και βαθύτατα άδικο, αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της ευρωζώνης και της ΕΕ και πολύ περισσότερο την στρατηγική της Γερμανίας, που επωφελείται με βουλιμία από την ευρωζώνη και την ΕΕ σε βάρος των πιο αδύνατων και μικρότερων οικονομικά χωρών και πρώτα απ’ όλα των χωρών του Νότου.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ ο οικονομικός επίτροπος της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, τις δηλώσεις των οποίων παραθέτουμε παρακάτω, μοιάζουν να πρωταγωνιστούν στην κακόγουστη επιχείρηση διάσωσης της ΕΕ στο όνομα της απειλής Τραμπ.
Η επίκληση της απειλής Τραμπ και των καταγγελιών από ΗΠΑ για τον ηγεμονικό και ιδιοτελή ρόλο της Γερμανίας με το ευρώ και στην ΕΕ, δεν αλλάζουν καθόλου την ληστρική γερμανική πολιτική ούτε την εξωραΐζουν.
Οι λαοί της ΕΕ δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν από την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση Γερμανίας – ΗΠΑ ούτε να παρασυρθούν με το μέρος της μιας για να πλήξουν υποτίθεται την άλλη.
Αυτήν την ώρα το συμφέρον των λαών της ΕΕ είναι να ανατρέψουν την τελευταία και την γερμανική κηδεμονία Ευρώπη. Όπως το συμφέρον τους, ταυτόχρονα, είναι να ηττηθεί και ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, όποια μορφή και αν λαμβάνει, για Ευρώπη χωρίς «Ευρωπαίους» ή υπερατλαντικούς κηδεμόνες. Μια Ευρώπη κυρίαρχων ανεξάρτητων χωρών που θα συνεργάζονται και θα αναπτύσσονται ισότιμα και δίκαια.

Κ.Μ

Στη συνέχεια παραθέτουμε ρεπορτάζ με τις δηλώσεις Τουσκ και Μοσκοβισί:

Ο Τουσκ καλεί την Ευρώπη να ενωθεί κατά της «απειλής» Τραμπ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε «απειλή για την Ευρώπη» τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και κάλεσε τους Ευρωπαίους να μείνουν ενωμένοι για να αντιμετωπίσουν τις τρεις υπερδυνάμεις: Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ.

Σε επιστολή του στους ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα την Παρασκευή, ο Ντ.Τουσκ είπε ότι η προστατευτική εμπορική πολιτική του Τραμπ προσφέρει μία ευκαιρία στην ΕΕ να κυνηγήσει περισσότερες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.
Λέγοντας ότι η Ένωση αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις της 60χρονης ιστορίας της, ο Τουσκ είπε ότι μία «κατηγορηματική Κίνα», την «επιθετική πολιτική της Ρωσίας» απέναντι στους γείτονές της και το «ριζοσπαστικό Ισλάμ» να προκαλεί αναρχία στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αποτελούν σημαντικές εξωτερικές απειλές.
Αυτές, σημείωσε, μαζί με «τις ανησυχητικές διακηρύξεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, κάνουν το μέλλον μας πολύ απρόσμενο».
Η γλώσσα του Τουσκ είναι ιδιαίτερα σκληρή, μετά το διάταγμα – σοκ, με το οποίο οι ΗΠΑ παγώνουν την είσοδο σε αμερικανικό έδαφος πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει, επίσης, τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο Τραμπ στήριξε το Brexit και έχει καλέσει και άλλες χώρες – μέλη της Ένωσης να ακολουθήσουν την πορεία της Βρετανίας.
«Η διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα οδηγήσει στην αποκατάσταση κάποιου μυθικού, πλήρως κυρίαρχου κράτους – μέλους, αλλά στην πραγματική εξάρτηση από τις υπερδυνάμεις: ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα» αναφέρει η επιστολή Τουσκ προς τους ευρωπαίους ηγέτες. «Μόνο μαζί μπορούμε να είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι» σημείωσε ο Τουσκ.
«Επομένως πρέπει να λάβουμε δυναμικά και θεαματικά βήματα που θα αλλάξει το συλλογικό αίσθημα και θα αναβιώσει την ελπίδα να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση στο επόμενο επίπεδο» τονίζει ο Τουσκ.
Στη Σύνοδο της Μάλτας αναμένεται να συζητηθεί η πορεία της Ευρώπης μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Μοσκοβισί: Ευκαιρία ο Τραμπ να ενωθούμε

Οι θέσεις του νέου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υπέρ του προστατευτισμού έναντι της ΕΕ μπορούν παραδόξως να αποτελέσουν «μια ευκαιρία» για την Ευρώπη ενισχύοντας την ενότητά της, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.
«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συσφίξουν γρήγορα τις τάξεις τους», επειδή «μόνο η ένωση των Ευρωπαίων μπορεί να μας σώσει από την παρακμή», δήλωσε ο Μοσκοβισί, επικαλούμενος την ευκαιρία που αποτελεί κατά τη γνώμη του η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στη Βαλέτα.
«Ο Τραμπ μπορεί να είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη, η ευκαιρία μιας αναπήδησης, η ευκαιρία της ένωσης, αυτή της τόνωσης. Αυτό το νέο δεδομένο είναι φορέας ευκαιριών» για τους Ευρωπαίους, υποστήριξε ο Γάλλος.
«Ο “Τραμπισμός” μας υποχρεώνει να ενωθούμε περισσότερο» πρόσθεσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.
Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν απερίφραστα το πρόσφατο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, που απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών επτά χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό και όλων των προσφύγων.

Στο σημείο αυτό, «δεν μπορώ παρά να συμμεριστώ τις πεποιθήσεις της Άνγκελα Μέρκελ» δήλωσε ο Μοσκοβισί.

«Δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε διακρίσεις στους πολίτες του κόσμου ανάλογα με τη θρησκεία τους, να στιγματίζουμε μια θρησκεία επειδή υπήρξε αυτή ή ή άλλη απειλή, και ο αντιμουσουλμανικός χαρακτήρας του διατάγματος αυτού δεν είναι αποδεκτός», επισήμανε.
«Αυτή η Αμερική δεν είναι σύμφωνη με τις αξίες που μας είναι κοινές, με αυτές που έκαναν το μεγαλείο αυτής της χώρας (των ΗΠΑ). Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε σ’ αυτήν τον εαυτό μας», τόνισε ο Μοσκοβισί.

«Ο ρόλος της Ευρώπης είναι να οικοδομεί ανθρώπινες γέφυρες», να «διαφυλάσσει το ευρωπαϊκό μοντέλο το οποίο θεμελιώνεται στις μεσαίες τάξεις», να «μην απαρνηθεί τον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε ο γάλλος επίτροπος.

Dijsselbloem: Η ΕΕ θα πρέπει να βρει άλλους εμπορικούς εταίρους εάν οι ΗΠΑ επιλέξουν τον προστατευτισμό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να χτίσει νέες, παγκόσμιες εμπορικές συνεργασίες εάν ο παραδοσιακός της οικονομικός και πολιτικός σύμμαχος, οι ΗΠΑ, ακολουθήσουν έναν δρόμο προστατευτισμού, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
“Δεν ξέρουμε ακόμη αν θα συμβεί αυτό”΄, είπε ο Dijsselbloem στο RTL. “Η Ευρώπη δεν πρέπει να κάτσει πίσω και παθητικά να περιμένει να δει τι θα συμβεί στις ΗΠΑ, αλλά να προχωρήσει μόνης της μπροστά και στον τομέα του εμπορίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας