Οικονομικός “Αρμαγεδδών”-Σχέδια για ρωσικά ενεργειακά εργοστάσια με κινέζικη συμμετοχή η πλειοψηφία

956
α για ρωσικά ενεργειακά εργοστάσια

Άρατε πύλας της Μόσχας στα χρήματα του “κίτρινου δράκου”

Εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη για την περιοχή της Ευρασίας αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη είναι η είδηση πως το Πεκίνο αναλαμβάνει ρωσικά εργοστάσια. Οι Κινέζοι τα δίνουν όλα για τον έλεγχο των νέων εγκαταστάσεων. Οι δε Ρώσοι επικριτές λένε ότι το άνοιγμα των θυρών στα χρήματα του Πεκίνου είναι αντίθετο με το εθνικό συμφέρον.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις πρόσφατες συμφωνίες, πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες για νέους υδροηλεκτρικούς σταθμούς στις περιοχές της Σιβηρίας Αμούρ και Χαμπαρόφσκ, που συνορεύουν με την Κίνα. Για αρκετό καιρό ρωσικές εταιρείες στην περιοχή ζητούν από τους Κινέζους να επενδύσουν σε τοπικές εγκαταστάσεις ενέργειας, όπου εργάζονται αρκετοί μηχανικοί από την Κίνα. Τώρα τα νέα συγκροτήματα θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια του Πεκίνου. Σε μια επίσημη έκθεση προς τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρώσοι επιχειρηματίες έκαναν γνωστό ότι αυτή η επιλογή θα είναι ουσιαστική για να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός στην περιοχή μεταξύ της λίμνης Μπάικαλ και του ποταμού Αμούρ.

Οι νέοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα κατασκευαστούν κατά μήκος της λεκάνης του Αμούρ και στους παραπόταμους Νιμάν και Σελεμντιά, προκειμένου να «αναπτυχθεί το ενεργειακό σύστημα της ομοσπονδιακής περιοχής της Άπω Ανατολής, με τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης των πλημμυρών», όπως αναφέρεται στην έκθεση. Τα οικονομικά μέσα για μια τέτοια επιχείρηση δεν διευκρινίζονται: “Το θέμα επεξεργάζεται και θα είναι απαραίτητο να προσελκύσουμε τις κατάλληλες επενδύσεις το συντομότερο δυνατό” αναφέρθηκε.

Προκειμένου να διορθωθούν οι λεκάνες του ανατολικού υδροφόρου ορίζοντα, στις αρχές Αυγούστου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για την Άπω Ανατολή, Jurij Trutnev, ανέθεσε στο Υπουργείο Ενέργειας και τον κρατικό οργανισμό ηλεκτρικής ενέργειας Rusgidro να υποβάλουν προτάσεις. Ο εν ενεργεία κυβερνήτης του Χαμπαρόφσκ, Μιχαήλ Ντεγκτάρεφ (ο οποίος αντικαθιστά τον τρέχοντα Σεργκέι Φουργκάλ, που είναι στη φυλακή για σχεδόν ένα χρόνο), έχει επίσης προτείνει διάφορες λύσεις για τον περιορισμό των υπερχειλίσεων από τη λεκάνη του Αμούρ. Ένας από αυτούς είναι η κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας: “Έτσι ολόκληρο το σιδηροδρομικό τμήμα Bam (Μπαϊκάλ-Αμούρσκι Μαγίστραλ) θα τροφοδοτείται από ηλεκτρική ενέργεια.”

Από τα τέλη Ιουλίου, οι περιοχές Oltre-Bajkal, Khabarovsk και η αυτόνομη εβραϊκή περιοχή Birobižan βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πλημμυρών. Οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν κάνει τους ποταμούς Αμούρ και Ζέγια να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν και εκατοντάδες σπίτια και καλλιεργημένα χωράφια παρασύρθηκαν και εκκενώθηκαν. Οι κυκλώνες μαστίζουν την περιοχή Αμούρ από τις αρχές Ιουνίου, προκαλώντας ζημιές αξίας άνω των 6 δισεκατομμυρίων ρούβλίων (σχεδόν 70 εκατομμύρια ευρώ).

Οι νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα προστεθούν στους δύο υφιστάμενους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της σοβιετικής εποχής στις περιοχές Khabarovsk και Amur, οι οποίοι χρησιμεύουν για τη ρύθμιση του νερού στις λεκάνες και έχουν πλέον φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους (πάνω από 30 δισεκατομμύρια τόνοι νερού). Οι συζητήσεις σχετικά με την ανάγκη για τους νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής συνεχίζονται από το 2013, την εποχή των προηγούμενων πλημμυρών, και ακόμη και τότε οι αρχές υπέγραψαν συμφωνία 230 δισ. ρουβλιών (2,7 δισ. Ευρώ) με τον κινεζικό όμιλο Ctgc (China Three Gorges Corporation) ). Στόχος ήταν η κοινή υλοποίηση ενεργειακών έργων στο ρωσικό έδαφος. Η ρωσική πλευρά θα είχε διατηρήσει το 51% των νέων εγκαταστάσεων. Ωστόσο, οι Κινέζοι αποχώρησαν από τη συμφωνία το 2016.

Τώρα οι Ρώσοι είναι ξανά σε συνομιλίες με την Ctgc και άλλες κινεζικές εταιρείες, οι οποίες θέλουν τώρα τον έλεγχο της πλειοψηφίας για να συμφωνήσει να επενδύσει σε ρωσικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι οι Κινέζοι είναι έτοιμοι να χτίσουν τις νέες εγκαταστάσεις με το κλειδί στο χέρι, αλλά συγκρατούνται σφιχτά για τον έλεγχο. Μερικές φωνές διαμαρτυρίας έχουν ακουστεί εναντίον αυτής της πρωτοβουλίας, όπως αυτή του Σεργκέι Σασίμ, διευθυντή του Κέντρου Ηλεκτρικής Ενέργειας & Έρευνας στην Ανώτερη Οικονομική Σχολή στη Μόσχα. Κατά τη γνώμη του, αυτές οι συμφωνίες έρχονται σε αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντα: “Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα σύστημα χρηματοδότησης που επιστρέφεται με τόκους για την παραγόμενη ενέργεια”. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι νέοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα κατασκευαστούν και οι Κινέζοι σίγουρα δεν θα μείνουν με άδεια χέρια.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Άγγελος Ρούσσος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας