ΟΑΕΔ: “Ασπιρίνες” για τους εργαζομένους μετά την πτώχευση της Thomas Cook

941
οαεδ

Ο ΟΑΕΔ, σύμφωνα με σχετική του ανακοίνωση, προχωρά άμεσα σε ρυθμίσεις και δράσεις, «με σκοπό αφενός τη στήριξη των εργαζομένων που απολύονται πρόωρα από επιχειρήσεις συνεργαζόμενες με την “Thomas Cook” και αφετέρου την ενίσχυση των πληγεισών επιχειρήσεων, ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις». Ειδικότερα:

  • Μειώνεται, από 100 σε 80, ο αριθμός των αναγκαίων ημερών εργασίας που πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί για την καταβολή επιδόματος ανεργίας, σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση της «Thomas Cook».

  • Επεκτείνεται ο συνολικός χρόνος καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα, σε απολυμένους των πληγεισών επιχειρήσεων.

  • Καταρτίζεται άμεσα ειδικό πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας για τις πληγείσες επιχειρήσεις.

Στην Ελλάδα, η «Thomas Cook» διαχειριζόταν 48 ξενοδοχεία, κυρίως με την μέθοδο franchise ενώ διέθετε και 4 ιδιόκτητα. Συνολικά απασχολούσε 640 εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις ενώ υπάρχουν και αρκετοί άλλοι που απασχολούνταν σε κατά τόπους γραφεία στην χώρα. Το κομμάτι που κατείχε στην ελληνική τουριστική αγορά προσδιορίζεται περίπου στο 25% έχοντας συνάψει εκατοντάδες συμβόλαια συνεργασίας με επιχειρήσεις του κλάδου.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι που με άμεσο ή με έμμεσο τρόπο είχαν σχέση με τον όμιλο έχουν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της απληρωσιάς, της ανεργίας, της μη καταβολής επιδομάτων και ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, τα παραπάνω μέτρα που ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ, σε συνεργασία όπως λέει με τα υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού, δεν είναι παρά «ασπιρίνες».

Μάλιστα, είναι μια καλή ευκαιρία για τους εργοδότες του Τουρισμού, που ψευδώς επικαλούνται ζημίες (σ.σ.: σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση με στόχο να επωφεληθούν μακροπρόθεσμα για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, ζητούν οικονομικές ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές, κάνοντας αρχικά λόγο για βιβλικές καταστροφές και τεράστιες ζημίες στην οικονομία.

Η πραγματικότητα είναι όμως ότι ήδη τα συμβόλαια του Thomas Cook για την επόμενη χρονιά έχουν αναλάβει άλλοι ταξιδιωτικοί όμιλοι, κυρίως η TUI, άρα η συνέπειες σε επίπεδο τουριστικής κίνησης είναι ανύπαρκτες) να μετακυλίσουν τις «ζημίες» στις πλάτες των πελατών αλλά και των εργαζομένων, που μέσα από το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο με το αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό πακέτο Βρούτση, θα επιβάλλουν ετσιθελικά δραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας