Ν. Χουντής – Μεγάλη εκδήλωση στην Καλαμάτα για εθνικό νόμισμα

4353
Χουντής

Τεράστια η επιτυχία της εκδήλωσης της ΛΑ.Ε. στην Καλαμάτα με το Νίκο Χουντή «Η Έξοδος από την Ευρωζώνη. Καταστροφή ή Διέξοδος;»

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε εχθές (Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου) η εκδήλωση της ΛΑ.Ε. Μεσσηνίας, με ομιλητή τον ευρωβουλευτή της ΛΑ.Ε. Νίκο Χουντή. Η προσέλευση του κόσμου αλλά και το τεράστιο ενδιαφέρον με το οποίο παρακολούθησε την ομιλία και τη συζήτηση, ήταν πρωτοφανής και ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

xountis kalamata1

Στην ομιλία του ο Νίκος Χουντής μεταξύ των άλλων, τόνισε:

«Χτες ολοκληρώθηκε το πολυπόθητο Eurogroup στο οποίο θα καθοριζόταν η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους Δανειστές για την 2η Αξιολόγηση. Αυτό που βγαίνει από το Eurogroup είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πίσω στην προ-νομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων 3.6 δις ευρώ, που θα επηρεάσουν τις συντάξεις και το αφορολόγητο. Επίσης, φαίνεται να κάνει πίσω και στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων.

Επίσης, χτες βγήκε στη δημοσιότητα το ύψος του ελληνικού χρέους στο τέλος του 2016. Έφτασε στα 326.3 δις ευρώ ή στο 185% του ΑΕΠ. Να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα το 2010 μπήκε στο καθεστώς των Μνημονίων, δηλαδή, δήλωσε πτώχευσε ουσιαστικά και ζήτησε επίσημη βοήθεια από τους ευρωπαίους και το ΔΝΤ, με χρέος περίπου 120%.

Από αυτές, μόνο, τις δύο οικονομικές ειδήσεις μπορεί εύκολα κανείς να διαπιστώσει ποια είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ποιο θα είναι το μέλλον της.

Η Ευρωζώνη και η ΕΕ, αφού έχει στερήσει από τις χώρες μέλη τα οικονομικά εργαλεία του εθνικού προϋπολογισμού, της συναλλαγματικής ισοτιμίας και κυρίως της νομισματικής και τραπεζικής ρευστότητας, χρησιμοποιεί το μαστίγιο του δημόσιου χρέους, για να επιβάλλονται συγκεκριμένες οικονομικές πολιτικές: α) μειώσεις δαπανών, β) μειώσεις μισθών/συντάξεων γ) ιδιωτικοποιήσεις, δ) υποχώρηση του κοινωνικού κράτους, ε) υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων σε όφελος του κεφαλαίου.

Επομένως, η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη/ΕΕ είναι αδιέξοδη, αφού δεν δίνει καμία προοπτική στον ελληνικό λαό. Προοπτική δίνει μόνο σε εκείνες τις κοινωνικές τάξεις που εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση για να απολύσουν εργαζόμενους, να εισάγουν εκ περιτροπής εργασιακές σχέσεις, να κερδίσουν, με άλλα λόγια, περισσότερα.

Σε αυτή την αλγεινή εικόνα η ριζοσπαστική Αριστερά, ανεξάρτητα από τις αποχρώσεις της και τις ιδεολογικές τις καταβολές, έχει προτείνει την πολιτική ρήξη με τους θεσμούς της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ακύρωση του χρέους.

Η Λαϊκή Ενότητα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και προτείνει στον ελληνικό λαό και στην υπόλοιπη Αριστερά, συγκεκριμένα βήματα για την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ.

Δεν φετιχοποιούμε την έξοδο από την Ευρωζώνη. Άλλωστε ακόμα και ο Σόιμπλε και άλλοι συντηρητικοί κύκλοι στην Ευρώπη έχουν προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει, δεν θέλουμε ούτε το γερμανικό Ευρώ, ούτε τη γερμανική Δραχμή.

Αυτό που λέμε είναι ότι όταν μια χώρα σαν την Ελλάδα έχει χάσει το 1/4 του ΑΕΠ της, έχει 27% ανεργία, έχουν μεταναστεύσει μισό εκατομμύριο επιστήμονες, τότε για να ξανασταθεί στα πόδια της χρειάζεται συγκεκριμένο μείγμα οικονομικής, φιλοαναπτυξιακής και φιλοεργατικής πολιτικής. Για να εφαρμοστεί όμως αυτό το μείγμα, απαιτούνται τα απαραίτητα εργαλεία, όπως εθνικός προϋπολογισμός, δημόσια κεντρική τράπεζες, εθνικοποιημένο τραπεζικό σύστημα, εθνικό νόμισμα και εθνική βιομηχανική και συναλλαγματική πολιτική. Για να γίνουν όλα αυτά προϋποθέτουν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και στη συνέχεια από την ΕΕ.

Υπάρχει, όμως, και μια δεύτερη προϋπόθεση που έχει να κάνει με την πολιτική κατεύθυνση της Εξόδου. Εμείς αγωνιζόμαστε ώστε η Αριστερά και ο ελληνικός λαός να είναι αυτοί που θα διαχειριστούν την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, ώστε να εγγυηθούν την μεροληπτική, υπέρ των εργαζόμενων τάξεων, κατανομή των βαρών και κερδών της εξόδου από το κοινό νόμισμα.

Το σύστημα εξουσίας που κερδίζει από την παραμονή στο Ευρώ, με λύσσα επιτίθεται στην προοπτική εξόδου από την Ευρωζώνη και όσο περνάει ο καιρός θα το κάνει ακόμα περισσότερο.

Θα υπάρξουν δυσκολίες και πιέσεις από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα δεχτούμε κερδοσκοπικές επιθέσεις και αντίποινα από τους δανειστές μας όταν θα κουρέψουμε το χρέος μας, που θα επηρεάσουν το εμπόριο μας, τα καταναλωτικά μας πρότυπα και την κανονικότητα των συναλλαγών μας.

Όμως όσο είμαστε ειλικρινείς και σχεδιάζουμε μαζί με τον ελληνικό λαό κάθε βήμα για την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, αυτά τα εμπόδια θα τα ξεπερνάμε επιτυχώς.».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας