Νοσοκομειακοί γιατροί για επίταξη: Οι κλινικάρχες εξακολουθούν να εκβιάζουν την κυβέρνηση

881
Νοσοκομειακοί γιατροί για επίταξη

Λίγες μέρες αφότου ο Κ. Μητσοτάκης θεωρούσε ότι «έχει γίνει μεγάλο θέμα για τις επιτάξεις» και πως «αν είχαμε επιτάξει ΜΕΘ ιδιωτικού τομέα την άνοιξη θα είχαμε δαπανήσει χρήματα χωρίς λόγο», χρειάστηκε τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να ζουν έναν εφιάλτη και την υγειονομική περιφέρεια Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κατερίνη, Καβάλα) να διαθέτει πλέον μόνο 8 κενές κλίνες ΜΕΘ-Covid, για να αναγκαστεί τελικά η κυβέρνηση να επιτάξει δύο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, για 15 μέρες, με κρατική αποζημίωση.

Μάλιστα, η συνδιαλλαγή, που ορίζει τον κυνισμό, μεταξύ ιδιωτών και κυβέρνησης, βρίσκεται εν εξελίξει, καθώς όπως λέει και ο γ.γ. των νοσοκομειακών γιατρών, Παναγιώτης Παπανικολάου, «φτάσαμε μέχρι και αυτήν τη στιγμή οι κλινικάρχες να παζαρεύουν με το κράτος το ύψος και το χρόνο απόδοσης των κρατικοδίαιτων πακέτων που θα πάρουν».

«Αυτό που κάνει η κυβέρνηση κάθε άλλο από “επίταξη” είναι και αποδεικνύει περίτρανα τι σημαίνει ιδιωτικός τομέας και τι σημαίνει κράτος που κάνει πλάτες στον ιδιωτικό τομέα ακόμη και τώρα», υποστηρίζει ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και εξηγεί τους λόγους.

«Αποδείχτηκε περίτρανα από χθες έως σήμερα με βάση τις δημόσιες ομολογίες τόσο των εκπροσώπων των ιδιωτικών κλινικών όσο και των εκπροσώπων της κυβέρνησης: Πρώτον ότι οι ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες αρνιόντουσαν επί 10 μήνες να νοσηλεύσουν έστω και ένα περιστατικό της επιδημίας, έστω και επί χρήμασι για να μην “δυσφημιστούν” τα μαγαζιά τους. Εκμεταλλεύτηκαν όσο δεν παίρνει την υγειονομική κρίση για περιστατικά άλλης νοσηρότητας (π.χ. χειρουργικές επεμβάσεις) που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο ΕΣΥ και πλήρωναν χοντρά από την τσέπη τους στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Δεύτερο, η κυβέρνηση που καθυστέρησε πάρα πολύ στο να τους υποχρεώσει να δέχονται περιστατικά covid έστω και επί χρήμασι (αυτό έγινε μόλις σήμερα μετά από 10 μήνες επιδημίας) ομολογεί πως μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2020 τους διαβεβαίωνε πως δεν θα χρειαστεί να δεχτούν περιστατικά covid διότι η επιδημία όσο αφορά το ΕΣΥ είναι υπό έλεγχο. Έτσι φτάσαμε μέχρι και αυτήν τη στιγμή οι κλινικάρχες να παζαρεύουν με το κράτος το ύψος και το χρόνο απόδοσης των κρατικοδίαιτων πακέτων που θα πάρουν. Οι κύριοι κλινικάρχες ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς 35 χρόνια από το ελληνικό κράτος με τα κρατικοδίαιτα πακέτα (π.χ. για την καρδιοχειρουργική) από ιατρικές πράξεις που επίτηδες το κράτος δεν ανέπτυξε στο ΕΣΥ για να τους αβαντάρει, και τώρα στη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που περνά η χώρα εξακολουθούν να εκβιάζουν και το κράτος εξακολουθεί να τους ανέχεται».

Σε ό,τι αφορά την κρατική αποζημίωση που επιλέγει η κυβέρνηση, η οποία θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, ο Παναγιώτης Παπανικολάου, μεταφέροντας και τη θέση της ΟΕΝΓΕ, τονίζει πως «η επίταξη πρέπει να γίνει άνευ όρων. Απαλλοτρίωση των δομών και ένταξη του προσωπικού στο ΕΣΥ. Αυτή είναι η πάγια θέση μας».

Πέραν όμως της Θεσσαλονίκης, εκτός ορίων είναι η κατάσταση των νοσοκομείων και σε άλλες πόλεις.

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και στη Λάρισα. Συνεχώς, κάθε μέρα οι αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων αλλάζουν. Μέχρι πριν δυο μέρες, στέλνανε περιστατικά λοιπής νοσηρότητας, όχι covid, από τα δύο δημόσια νοσοκομεία της Λάρισας στο Ιασώ Λάρισας, μετατρέποντας τα δημόσια νοσοκομεία αποκλειστικά σε νοσοκομεία covid», λέει χαρακτηριστικά ο Π.Παπανικολάου και διερωτάται: «Τι θα γίνει αν η κατάσταση χειροτερέψει τις επόμενες μέρες και στην Αθήνα, που μακάρι να μη συμβεί. Τι θα γίνει σε αυτήν την περίπτωση με το Ιασώ, το Ιατρικό, το Metropolitan, το Υγεία; Ή μήπως θα γίνει το ΕΣΥ μονοθεματικό σύστημα για covid και οι άνθρωποι που περιμένουν να χειρουργηθούν; Αναμένουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας