Νοσοκομείο Παίδων: Σε κίνδυνο η νοσηλεία νεογνών από την έλλειψη νοσηλευτών

2768
Νοσοκομείο Παίδων

Βαριές αρρυθμίες καταγράφονται στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) στο νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαϊας Κυριακού», λόγω της έλλειψης νοσηλευτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες νοσηλείας των νεογνών αλλά και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού.
Νοσηλευτές μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού σε κάθε βάρδια, νοσηλευτές με ελαστικές σχέσεις εργασίας που θεωρητικά καλύπτουν πρόσκαιρες ανάγκες αλλά στην πραγματικότητα καλύπτουν τις μεγάλες μαύρες τρύπες των ΜΕΝΝ, νοσηλευτές που αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στο νοσοκομείο για να συνοδέψουν νεογνά και βρέφη με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε διακομιδές σε όλο το λεκανοπέδιο: αυτή είναι η κατάσταση λειτουργίας των δύο μονάδων, συνολικής δυναμικότητας 40 κλινών, όπως αποτυπώνεται σε επιστολή των νοσηλευτών προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, με την οποία προτείνεται είτε η στελέχωση των ΜΕΝΝ με μόνιμο προσωπικό είτε η απεμπλοκή τους από το θέμα τω διακομιδών του ΕΚΑΒ.
Στις ΜΕΝΝ του νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαϊας Κυριακού» νοσηλεύονται βαριά πάσχοντα νεογνά που γεννιούνται είτε πρόωρα είτε με σημαντικά προβλήματα και απαιτούν εντατική νοσηλεία, με μηχανική υποστήριξη, χειρουργικά, καρδιολογικά περιστατικά κ.ά..
Σύμφωνα με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού δικτύου παιδιατρικής νοσηλευτικής (PNAE) η αναλογία νοσηλευτήασθενών για αυτό το επίπεδο νοσηλείας είναι 1 νοσηλευτής προς 1 ή 2 το πολύ νεογνά, ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης. Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο οι μεταφορές των νεογνών θα πρέπει να διαχωρίζονται από τις ανάγκες κλινικής φροντίδας.

Η κατάσταση των ΜΕΝΝ στο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαϊα Κυριακού»

Η δύναμη των μονάδων είναι 20 θερμοκοιτίδες για την καθεμία και οι νοσηλευτές ανά βάρδια σε μέρες εφημερίες είναι 4 νοσηλευτές (μαζί με την προϊσταμένη) για την πρωινή βάρδια, 3 για την απογευματινή και 3 για την βραδινή βάρδια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι εφημερία σημαίνει ότι 1 από τους 3 νοσηλευτές προορίζεται για τις μεταφορές νεογνών, συνεπώς στις μονάδες παραμένουν 2 νοσηλευτές να καλύψουν τα νεογνά του τμήματος και την εφημερία από περιστατικά που μπορεί να προκύψουν από τα ήδη νοσηλευόμενα σε ΜΑΦ ή ΠΡΟΩΡΑ ή τα επείγοντα περιστατικά.
Επιπλέον, επιβαρυντικός παράγοντας κινδύνου για τη λειτουργία των Μονάδων είναι η στελέχωση με νοσηλευτές διαφόρων συμβάσεων (πχ ΚΕΛΠΝΟ, προγράμματα ΕΣΠΑ κ.ά.), οι οποίοι δεν νομιμοποιούνται όσον αφορά στην εκτέλεση των μεταφορών.
«Είναι προφανές ότι ένα τμήμα με τόσο αυξημένη κλινική βαρύτητα νεογνών είναι αδύνατον να στελεχωθεί από μόνο 2 άτομα. Ο βαθμός επικινδυνότητας είναι τεράστιος. Επιπλέον οι νοσηλευτές των μονάδων εργάζονται σε διπλό πόστο εργασίας ( για τις μεταφορές νεογνών και παράλληλα ως μετρήσιμη δύναμη στη μονάδα), με αυξημένο φόρτο εργασίας, αυξημένη ευθύνη και στρες» υπογραμμίζουν οι νοσηλευτές στην επιστολή τους.

Οι διακομιδές των νεογνών

«Στο νοσοκομείο μας από το 1981 ξεκίνησαν οι Μεταφορές Νεογνών, τις οποίες εκτελούν μέχρι και σήμερα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίοι ανήκουν στο ανθρώπινο δυναμικό των δύο νεογνικών μονάδων (Α και Β ΜΕΝΝ). Οι μεταφορές αυτές σταδιακά έφτασαν να καλύπτουν όλο το λεκανοπέδιο Αττικής (συμπεριλαμβανομένων και των αεροδιακομιδών ). Από το 2003 συμμετέχει εναλλάξ και το ΕΚΑΒ. Τα τελευταία χρόνια το ΕΚΑΒ ξεκινάει τις μεταφορές αφού πρώτα έχουν προηγηθεί 2 μεταφορές από τις Μονάδες του Αγία Σοφία, σε όποια ώρα της ημέρας και να τύχουν…( ακόμα και αν τύχουν ταυτόχρονα δύο μεταφορές, η Μονάδα του Αγία Σοφία είναι υποχρεωμένη να καλύψει τις δύο επόμενες συνεχόμενες μεταφορές), πράγμα το οποίο επιβαρύνει τη λειτουργία των μονάδων λόγω σοβαρής αριθμητικής αποδυνάμωσης του νοσηλευτικού προσωπικού. Οι μεταφορές του ΕΚΑΒ γίνονται από νεογνολόγους διαφόρων νοσοκομείων και οι κινητές μονάδες είναι στελεχωμένες από διασώστες, σε αντίθεση με τις μεταφορές που εκτελούνται από εμάς όπου ένας από τους νοσηλευτές βάρδιας εγκαταλείπει τη θέση του για όσες ώρες διαρκέσουν οι μεταφορές. Σκεφτείτε πόσο επικίνδυνα μπορεί να λειτουργήσουν οι μονάδες μας με μειωμένο ανθρώπινο δυναμικό όταν η πληρότητά τους λόγω αυξημένων εισροών φτάνει από 80-100%» επισημαίνουν οι νοσηλευτές που υπογράφουν την επιστολή.

Τι προτείνουν οι νοσηλευτές

«Έχοντας υπόψιν ότι οι μεταφορές αποδυναμώνουν τις εντατικές μονάδες από νοσηλευτικό προσωπικό και αυξάνουν την επικινδυνότητα για τα νοσηλευόμενα νεογνά, ζητούμε το νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων να απαλλαχθεί από τις μεταφορές νεογνών με το ΕΚΑΒ και προτείνουμε οι μονάδες μεταφορών να στελεχωθούν από διασώστες του ΕΚΑΒ οι οποίοι νομίμως υπογράφουν συμβάσεις για μεταφορές του ΕΚΑΒ» ζητούν οι νοσηλευτές των ΜΕΝΝ από τη διοίκηση του παιδιατρικού νοσοκομείου.
Σε διαφορετική περίπτωση, ζητούν τη στελέχωση του νοσοκομείου με νοσηλευτικό προσωπικό του οποίου ο αριθμός να είναι ικανός ώστε να ανταπεξέρχεται και στις μεταφορές.

Κραυγή αγωνίας και για τμήμα του παιδιατρικού νοσοκομείου «Αγία Σοφία»

Κραυγή αγωνίας για τις επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας αλλά και εργασίας στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (ΜΜΜΟ) υψώνουν οι νοσηλευτές στο ζωτικό αυτό τμήμα του παιδιατρικού νοσοκομείου «Αγία Σοφία».
Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Νοσηλευτών ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ) με επιστολή της προς τη διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), «αγνοούνται επιδεικτικά από τους υπευθύνους του νοσοκομείου οι άθλιες και επισφαλείς για την υγεία των παιδιών συνθήκες. Η στελέχωση της ΜΜΜΟ να περιλαμβάνει μόλις το 1/3 του προβλεπόμενου αριθμού νοσηλευτών.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, ότι παρότι σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση θα έπρεπε να υπηρετούν 51 νοσηλευτές στη μονάδα, σήμερα βρίσκονται εκεί μόλις 19, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για την ασφαλή περίθαλψη και νοσηλεία των νοσηλευόμενων παιδιών, όσο βέβαια και για την ασφάλεια των εργαζομένων νοσηλευτών».
Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι σε πολλές περιπτώσεις η φαρμακευτική αγωγή των παιδιών καθυστερεί να δοθεί στην προγραμματισμένη ώρα, γεγονός με αστάθμητες και απρόβλεπτες συνέπειες με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασής τους. «Κανείς από τους θεράποντες γιατρούς δεν μπορεί να αποκλείσει με βεβαιότητα την πιθανότητα των επικίνδυνων παραλείψεων στη νοσηλεία και τη φροντίδα των παιδιών που νοσηλεύονται εκεί, λόγω του ιδιαιτέρως αυξημένου φόρτου εργασίας του ιατρικού και αποδεκατισμένου νοσηλευτικού προσωπικού» τονίζει η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ προς τους αρμόδιους.
«Θέλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου έστω και την ύστατη ώρα να αφυπνίσει την Πολιτεία και τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς» λέει ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ, κ. Αριστείδης Δάγλας, στηλιτεύοντας «την επιδεικτική αδιαφορία όλων όσων εμπλέκονται και ευθύνονται για την τραγική αυτή υπόθεση».  Όταν μάλιστα  αυτή η στάση επηρεάζει τις ζωές άρρωστων παιδιών που προσπαθούν να επιβιώσουν και να ιαθούν, «ξεφεύγει από τα όρια της διοικητικής ανεπάρκειας και εισβάλλει στη σφαίρα της απάνθρωπης αναλγησίας» διαπιστώνει ο κ. Δάγλας και επισημαίνει πως «πέρα από τις όποιες συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, διοικητικές ανεπάρκειες ή υπουργικές αβλεψίες, η ζωή των παιδιών είναι έξω και πέρα από κάθε αντιπαράθεση και εκεί πρέπει να παραμείνει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας